Karadeniz Doğal Hayatı Koruma Derneğinden Müsilaj Açıklaması!...

Karadeniz Doğal Hayatı Koruma ve Deniz Sporları Dernek Başkanı Bayram Uzunoğlu, Karadeniz Denizi’nde sıkça görülen Müsilaj ile ilgili bir açıklama yaptı.

Karadeniz Doğal Hayatı Koruma Derneğinden Müsilaj Açıklaması!...
25 Temmuz 2024 - 18:38
Uzunoğlu açıklamasında; Balıkçıların nez, salya, bilim insanlarının Müsilaj dediği sarı, beyaz, renkli çamurumsu bir madde son iki yıldır, Karadeniz Denizi’nde suyun üstünde ve altında sıkça görülmeye ve yayılmaya başladı.
Başta Kara Deniz’de olmak üzere bu durum kabul edilebilir olmaktan çıkarak ekolojik bir yıkıma doğru gitmektedir. Bu günkü Karadeniz neredeyse büyük bir tükeniş yaşıyor ve çoğumuz bunun farkında değiliz. Oysa başta İstanbul olmak üzere bu denizin etrafındaki iller bu ülkenin en zengin illeridir. Yoğun Müsilaj ekonomik (Balıkçılık, turizm ve su boruların tıkanması), ekolojik (Biyoçeşitlilikte kayıplar, toplu deniz canlılarının ölümleri) ve kirlenme (kıyı ve koyların kirlenmesi) gibi kayıplara neden olmaktadır.
Temiz deniz ve sahil için önleyici, eğitici, koruyucu, temizleyici ve her türlü çalışmayı yapmak; balıkların yuvalarının, üreme yerlerinin varlıklarını sürdürebilmeleri için her türlü faaliyetleri yapmak; tekne barınaklarının, denizdeki hareket ve eylemlerini yasalar içerisinde kullanarak sürdürebilirliklerine nezaret etmek; dernek olarak yerel yönetimlerle müşterek hareket ve iş birliği kapasitesini geliştirmek; sahillerin Halka açılması gezilmesi ve spor yapılması amacı ile kullanılması için çalışmalar yapmak ve yetkili birimlere farkındalık oluşturmak gayesini taşımaktadır.
Karadeniz Doğal Hayatı Koruma ve Deniz Sporları Derneği Olarak kuruluşumuzun amacı bölgesel denizle alakalı sıkıntıların çözümüdür. Misyonumuz balık neslini tüketmeye yönelik faaliyetlerin karşısında doğal hayatı koruma ve kollama, insanlarımıza denizi sevdirme, sahilleri ve denizi halkın hizmetine sunma, olta balıkçılık geliştirilme, balık yuvalarını bozanlarla hukuki mücadele edilme ve Samsun’umuza yeni sosyal yasama ortaları hazırlamaktır. Tüzüğümüz gereği Samsun’da olabilecek deniz spor aktivitelerinin yanında denizden en iyi şekli ile nasıl yararlanabiliriz, toplumu bu konuda nasıl eğitebiliriz. Samsun’da yaşayıp denizden bu zamana kadar hiç yararlanmamış vatandaşların varlığını biliyoruz.
Deniz kentlerinde yerel yönetimlerde denizden sorumlu bir müdürlük ya da daire başkanlığı olmalıdır. Çünkü deniz işleri başlı başına uzmanlık isteyen bir daldır. Bu sebeple bizler yerel yönetimlere gittiğimizde bizi anlayabilecek uzmanlıkta sorumlu bir müdürlük ya da daire başkanlığı talep etmekteyiz.
Yeni başkanımızdan ümitliyiz bizim konuları çözeceğinden şüphemiz yok ama bizler açısından zaman hızla ilerlemektedir. Kış sezonuna girmeden güvenilir bir barınak tahsisi konusunda başkanımızdan beklenti içindeyiz.
Şu an kayıklarımız müsilaj baskısı altında bulunan ve resmi olmayan güvenliksiz bir ortamdalar. Buda kayıklarımızı kullanma şartlarını ortadan kaldırmaktadır. Acilen yerel yönetimden bizlerin sıkıntılarına bir çare beklemekteyiz. Samsun'da küçük teknelere bağlanabilme imkânı sağlayacak olan mert ırmağında balıkçı barınağının yapımı tamamlandı. Bizler amatör balıkçılar olarak kayıklarımızın bağlanacağı bir yerimiz olmadığından mert ırmağında yeni yapılan kayık bağlama yerlerinin Karadeniz Doğal Hayatı Koruma ve Deniz Sporları Derneği olarak üyelerimiz adına talep ettik. Yerel yönetim ihale açtığında bizlerin ödeyemeyeceği bir fiyatla karşılaştık. Bu yüzden ihaleye Samsun’dan hiçbir amatör balıkçı kardeşimiz katılamadı. Kayık bağlama yerleri dahil, yapılan barınağın bizlere çok uygun ücrette tahsis edilmesini beklemekteyiz.
Mert ırmağında yapılan kayık bağlama yerleri körfezdeki kayıkçılara tahsis edilebilir. Ayrıca Baruthanede kayık bağlama yerlerine yeni iskele yapılarak bir sürü teknenin de bağlanma imkânı sağlanabilir. Biz amatör balıkçılar sadece kayıklarımızı bağlayabileceğimiz resmi bir yer arıyoruz. Sahile kulübe yaparak halka kapatılmasına karşıyız. Yelken kulübüne yapılan ayrıcalığı talepte etmiyoruz ve tasvipte etmiyoruz. Samsun halkına sahiller serbest olmalı birilerine ranta dönük uygulamalara karşıyız.
Dernek olarak Sahil kenti olan Samsun İlimizde denizle ve her türlü su şartlarında yüzme becerisi ve cesareti kazandırmak için kaliteli yüzücülerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak, SKUBA (Tüplü dalış) ve serbest dalış sertifika eğitimi vermek, yelken dahil her türlü su sporlarının gelişmesine sürekli öğrenen ve gelişen yetişkin ve bilinçli eğitimler vermek, su sporlarına sporcu yetiştirmek  , sularımız dahilinde herhangi bir tehlike karşısında nasıl müdahale edileceği ve yardımcı olma konusunda bilinç ve müdahale kabiliyeti geliştirerek bu alanda eğitimler vermek, Samsun ve ülke dahilinde vuku bulacak sel-su felaketlerinde acil yardıma hazır müdahale ekibi oluşturmak ve sahil şeridinde etkinlik yapmak gibi faaliyetlerle hizmet vermeye çalışmaktayız.
Körfez bölgesini doldurulmasın dan ziyade oranında bir statüye kavuşması gerektiğini düşünüyor ve Samsun’umuzda uzun vadeli projelerin yapılmasına destek olmak için çalışıyoruz. Şehrimize bundan sonra yapılacak yatırımlar, gelecek nesillerinde yararlanacağı, çevreci ve şehir ekonomisini göz önünde bulundurarak belirlenmesi gerektiği görüşündeyiz.
Büyükşehir Belediyesi Başkanlığından görüşme randevularımıza cevap alamadığımızdan sayın başkanımızı basın yoluyla tebrik ediyor ve yeni görevinin hayırlı olmasını temenni ediyorum.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum