Karalahana Guatr hastalığına neden oluyor!

Karalahana Guatr hastalığına neden oluyor

Karalahana Guatr hastalığına neden oluyor!
13 Ağustos 2016 - 11:54
7- Boş kalıp haberKaralahana Guatr hastalığına neden oluyor.
Karadeniz Bölgesi’nde iyot eksikliğinden dolayı yaygın görülen guatr hastalığındaki önemli etkenlerden birisinin aşırı karalahana tüketimi olduğunu dile getiren Dr. Atilla Atik, “Guatr ise tiroid bezinin büyümesidir” dedi.
Guatr olan hastalarda tiroid hormon salınımının önemli olduğunu, aşırı hormon salınımının hipertiroidi olarak adlandırıldığını ifade eden Clinic A Tıp Merkezi Dahiliye Bölümünden Dr. Atilla Atik, bu hastalığın bulgularını, çarpıntı, nefes, darlığı, iştaha rağmen zayıflama, sinirlilik ve terleme olarak açıklayarak, “Tanısı ise kan tahlili konur” dedi.  Tiroid hormon salınımının azaldığı durumlarda ise ortaya hipotiroid çıktığını dile getiren Clinic A Tıp Merkezi’nden Dr. Atilla Atik, “Bu hastalarda ise sebepsiz kilo alımı, uyuklama, halsizlik, kabızlık ve vücutta ödemler görülür. Bunun tanısı da kan tahlilleri ile rahatlıkla konulmaktadır. 3 ayda bir TSH hormonu da bakılarak ilaçla tiroid hormonu düzeyi ayarlanabilir” diye konuştu.
ÖMÜR BOYU İLAÇ TEDAVİSİ
Tiroid ameliyatlarından sonra da hipotiroidi gelişebileceğini dile getiren Clinic A Tıp Merkezi’nden Dr. Atilla Atik, bu durumda ise dışardan tiroid hormonu desteği ile tedavinin yapıldığını dile getirerek, “Genelde ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır. İltihaplı tiroid hastalıklarında haşimato tiroditi görülür. Bunlarda tiroid antikorlarına bakılarak tanı konulur ve tedavisi ömür boyudur” dedi.
YUMRULARA DİKKAT
Tiroid bezinde yumrular şeklinde büyümeler olabileceğini de dile getiren Clinic A Tıp Merkezi’nden Dr. Atilla Atik, “Bunlarda tiroid nodülü olarak adlandırılır. Tek veya birkaç tane olabilir. Tiroid nodüllerinde de önemli olan tiroid bezinin nasıl çalıştığıdır. Nodüllerde hızlı, yavaş ya da normal çalışabilir. Bunu da kan tahlilleri ile anlayabiliriz. Nodüllerde yüzde 5-10 oranında kanserleşme olabilir. Bu da tiroid biyopsisi ile anlaşılabilir” diye konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum