KAS-TAŞ

KAS-TAŞ 1977 yılında Trabzon İl Özel İdaresi, Trabzon Belediyesi, Esnaf, İşçi Memur ve Çiftçiler tarafından 790 ortaklı bir şirket olarak Maçka Esiroğlu mevkiinde 140 dönüm arazi üzerinde kurul

09 Ağustos 2014 - 13:44
KAS-TAŞ

1977 yılında Trabzon İl Özel İdaresi, Trabzon Belediyesi, Esnaf, İşçi Memur ve Çiftçiler tarafından 790 ortaklı bir şirket olarak Maçka Esiroğlu mevkiinde 140 dönüm arazi üzerinde kurulan Kas-Taş zamanla Adapazarı Gebze de kurduğu beton direkt fabrikası ile büyüdükçe büyümüş.

Zamanın enerji bakanı Fahrettin Kurt döneminde başta Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun olmak üzere yurt ’un dört bir yanına beton direkt satarak altın yıllarını yaşamış.

KAS-TAŞ Yönetim Kurulu üyeleri köşeyi dönerken bu fabrikaya sermaye koyan ortakların aldıkları hisse senetleri kâğıt parçasına dönüşmüş. Buradan toplantı başına huzur hakkı alan Vali ve Belediye başkanlarının maaşlarına hacizler gelmeye başlayınca zamanın Valisi Enver Hızlan ile yönetim kurulu başkanı Nedim Konak, zamanın Valisi Adil Yazar ile SSK müdürü Fikri Usta’nın tutuştukları kavgalar halen hafızalarımızdadır.

Çok kötü yönetilen KAS-TAŞ bırakın bu ülkedeki bankaları yurt dışından yüksek faizlerle para almaya başlayınca bir anda haciz kıskacında kalmış. İşte bu noktada devreye giren zamanın Valisi ve KAS-TAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Okutan KAS-TAŞ’a ait 140 dönüm arazinin tamamının satışına karar verilerek Celal Hekimoğlu’na satılmıştır. Hacizler önlenmiş. İl genel meclisinin son başkanı Haydar Revi KAS-TAŞ’a sermaye artırımı istemiş. İl genel meclisinin ağır toplarından Ömer Tosun ve arkadaşları buna şiddetle karşı çıkar. Kapanan ve mülkleri satılan bu şirkete tek kuruş verilemez dediler. Tartışmalar günlerce sürdü.

Geçtiğimiz günlerde bu şehir için çakılı tek bir çivisi olamayan eski valilerden emekli Yılmaz Ergun ve merkez Valisi Nuri Okutan Trabzon’a gelerek Vali Abdul Celil Öz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. O. Fevzi Gümrükçüoğlu’ nu ziyaret ettiler. Ardından lüks bir otelin salonunda düzenlenen kokteylde KAS-TAŞ’ın tarihçesi ve altın yılları anlatıldı. KAS-TAŞ’a fonlardan para bulunarak ayağa kalkması üretime geçmesi halinde istihdamı arttıracağı konu edildi.  20 kişi ile altın yıllarını yaşayan bu fabrika istihdamı arttırmaz.

Bereket versin bu şehrin ticaretten çok iyi anlayan bir Büyükşehir belediye başkanı var!  1 koyup 3 almaya alışıktır… Buradan 3 ün 1’ni alacağını iyi bilir. Sermaye koymaz ve hissedarlarını boşuna sevindirtmez!  ,KAS-TAŞ bir iş hanının küçük bir odasında kâğıt üzerinde görünüyor. Hiçbir faaliyeti yoktur. Makine ekipmanı hurda halindedir. Tıpkı bu ilde çok ortaklı kurulan bu ülkenin ilk mobilya fabrikası Kuzey Mobilya, Kuzey sünger ve Trabzon giyim sanayi gibi… Bu şirketlerin genel müdürleri uçak şirketleri kurup, kereste ihracatçısı olurken, muhasebecileri marketler zinciri kurup STÖ başkanı olmuştur. Görkemli iftar sofralarında bu şehri yönetenlerle poz verirler! Yönettikleri fabrikaların yerlerinde bugün yeller esmektedir.

Sonuç olarak KAS-TAŞ kime lazımsa alsın… Babadan kalma epey malı mülkü olan vardır! Kendi malını mülkünü satsın yeniden açsın… Tüyü bitmemiş yetimin hakkına, beytülmal’a sakın el uzatmaya kalkmasın… Kalkarlarsa 20 tırnağım yakalarında olacaktır bu böyle biline!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum