Kavak Köseli'deki Doğa Katliamı

Kavak’ta, çimento fabrikası ve taş ocaklarının hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla doğa katliamı yapılmasına karşı Köseli Mahallesi sakinlerinin direnişi sürerken; CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da mahallede incelemelerde bulundu, vatandaşlara destek verdi.

Kavak Köseli'deki Doğa Katliamı
13 Haziran 2024 - 13:28
Samsun Çevre Platformu sözcüsü Adnan Korkmaz ve Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu ile birlikte Köseli Mahallesi’ni ziyaret eden CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, çevre tahribatı yaşanan bölgelerde yaptıkları incelemelerin ardından şunlar söyledi:
"Bu köy 20 yıldır, AKP’nin ranta dayalı zenginleşme çabalarının hedefi oldu. 20 yıl önce taş ocağıyla başlayan hikaye, çimento fabrikası kurulmasıyla başka bir boyuta taşındı ve son olarak yeni bir taş ocağı kurulması için süreç başlatıldı. Verimli tarım arazileri ve su kaynakları büyük bir tehdit altında. Az önce, yemek yapmak için içme suyu için köy çeşmesinden su alan kadınları gördük. Buradaki bütün kalabalık da birer ikişer yudum, bu köyün yüzyıllardan beri akan, doğal kaynak suyundan suyunu içtik ama bu taş ocağı devam ettiği sürece, bu çimento fabrikası kontrolsüz bir şekilde çalışmaya devam ettiği sürece, filtresiz bir şekilde işletilmeye devam ettiği sürece ve yeni taş ocakları açılmaya devam ettiği sürece, o su maalesef kaynağını kaybedecek ve yüzeye çıkmak için başka yerler arayacak.
İşte bu nedenle, ormanlarımızı yok eden, su kaynaklarımızı kurutan, verimli tarım arazilerimizi ve evleri tozun-toprağın içinde bırakan çimento fabrikası, taş ocakları ve konkasör tesisine karşı mücadele eden hemşehrilerimizin, sağlıklı bir çevrede ve huzur içinde yaşama hakkını tüm gücümüzle savunacağız."
Samsun Çevre Platformu sözcüsü Adnan Korkmaz ise mahalledeki incelemeleri sırasında arıcılıkla uğraşan bir köylünün kendisine verdiği bilgileri şu sözlerle aktardı:
“Çimento fabrikası yapılana kadar bir petekten 30 kilo bal alırken, şu anda petekten ancak 1 kilo bal alabiliyormuş. Çimento fabrikası ve taş ocaklarının yaydığı toz ve partiküller çiçeğin üzerini bağlıyor. Yani artık arılar bile beslenemiyor. Doğaya verdiği zararı buradan bile anlayabiliyoruz. Bu nedenle bizim bu taş ocağı mücadelesini tabi ki birlikte yürüteceğiz ama daha sonradan bu çimento fabrikası ile ilgili hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.”
Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu ise şunları kaydetti:
“Doğal miras vasfı taşıyan bu alanları, bu tür kirli yatırımlarla ortadan kaldırılması düşüncesi kabul edilebilir bir düşünce değil. Buradaki bu mücadeleye ellimizden gelen katkıyı vermeye çalışacağız. Bu alanları savunmaya çalışan, köylümüzün ve yurttaşımızın yanında olmaya çalışacağız."

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum