KAYIP-KAÇAK ELEKTRİK PARALARI ÖDENİYOR MU?

KAYIP-KAÇAK ELEKTRİK PARALARI ÖDENİYOR MU? Elektrik Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, kayıp kaçak bedellerinin tahsil edilmesiyle ilgili vatandaşlara paralarını geri almanın yolla

KAYIP-KAÇAK ELEKTRİK PARALARI ÖDENİYOR MU?
05 Ocak 2015 - 02:52
KAYIP-KAÇAK ELEKTRİK PARALARI ÖDENİYOR MU?

Elektrik Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, kayıp kaçak bedellerinin tahsil edilmesiyle ilgili vatandaşlara paralarını geri almanın yollarını anlattı.
Küçük, Yargıtay Genel Kurulu’nun elektrikte kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan tahsil edilemeyeceğine dair kararının ‘emsal’ bir karar olduğunu söyledi.
Küçük, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emsal bir karar aldı, içtihat niteliğinde. Dolayısıyla dava açılan mahkemeleri bağlayıcı bir niteliktedir. Bu karara dayanılarak vatandaşın dava açması yerindedir. Dürüst tüm vatandaş dava açmalıdır” dedi.
İZLENECEK YOL ŞÖYLE
1- Vatandaş son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair bir belge alacak.
SONRA KAYMAKAMLIK
2- Eğer abonenin ödediği bedel 2 bin liranın altında ise ilçesindeki Tüketici Hakem Heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek parasının iadesi talebinde bulunacak.
DAVA AÇILMASI GEREKİYOR
3- Eğer alacak 2 bin liranın üzerinde ise kayıp kaçak bedellerini almak için ilgili mahkemeye dava açılacak.
TÜKETİCİ HEYETLERİ
Yurt genelindeki dağıtım şirketlerinde saatlerce kuyrukta bekleyip kayıp-kaçak ödeme belgelerini alan vatandaşlar, bu belgeleri Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine veriyor. Yetkililer, bundan sonraki süreçte ise Hakem Heyetlerinin başvuruları değerlendirip ödeme yapılıp yapılmayacağına karar vereceğini, ödeme yapılmasına karar verilmesi halinde ise bu durumun dağıtım şirketine bildirileceğini ve şirketin de aboneye parasını iade edeceğini kaydetti.
DÜZENLEME GELİYOR
Bu arada Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadelenin devam edeceğini vurgulayarak, bununla alakalı mahkemeleri rahatlatmak için bir kanun düzenlemesi yapılacağını söyledi.
Bakanın açıklaması şöyle :
“Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusudur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır.”
Enerji bakanının bu açıklamasından iki şey çıkarılabilir. Ya çıkarılacak olan yasa tüketiciler lehine olacak, ya da aleyhlerine..
Ama ben, seçime gidilirken, bu paraların geri ödenebileceğine inanıyorum.
Bekleyip göreceğiz...

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum