Kenevir Endüstrisi OMÜ'de Masaya Yatırıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Ülkemizde Kenevirin Durumu ve Geleceği” konulu toplantı, Samsun protokolünün geniş katılımı ile gerçekleşti.

Kenevir Endüstrisi OMÜ'de Masaya Yatırıldı
17 Eylül 2020 - 19:28
OMÜ Sahil Tesislerinde düzenlenen toplantıya; Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Samsun milletvekilleri Fuat Köktaş, Dr. Ahmet Demircan ve Orhan Kırcalı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin Gizlenci, kamu kurum temsilcileri, STK’lar ve akademisyenler katıldı.
Narlı ve Vezir Adında İki Kenevir Çeşidi Adayı Çıkarmış Bulunmaktayız
Kahvaltı ikramının ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevir bitkisinin 2013 yılından itibaren önem kazanmaya başladığına dikkat çekerek  “OMÜ de Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile birlikte, bu yıldan itibaren kenevir çalışmalarına başladı. Uzun yıllar farklı illerden toplanmış kenevir popülasyonlarını ıslah ederek, daha düşük oranda thc içeren çeşitlerin geliştirilmesi için 2017 yılında TÜBİTAK’tan bir proje geçirdik. Bugün burada toplanmamızın bir nedeni de ülkemizde kenevirin mevcut durumu hakkında konuşmanın yanı sıra sonuç aşamasına gelmiş bu proje hakkında sizlere bilgi vermektir. Tescilde son aşamaya gelmiş, narlı ve vezir adında iki kenevir çeşidi adayı çıkarmış bulunmaktayız. Mart ayında toplanacak tescil komitesinin onayıyla da ilk defa tescilli çeşidimizi çıkarmış olacağız. 2 tane daha çeşit adayımız bulunmaktadır ve 2021 yılında bu çeşitleri tescil komitesine sunacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında kenevir bitkisiyle ilgili kötü algıyı yıkan konuşmasından sonra, ülkemizde kenevire bakış açısının değiştiğini kaydeden Enstitü Müdürü Aytaç, projenin yürütülmesinde emeği ve katkısı olanlara teşekkür etti.
Türkiye’nin İlk Yerli ve Milli Kenevir Çeşidini Samsun Geliştirmiştir
Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin Gizlenci de kenevir bitkisi ve OMÜ ile ortaklaşa yürütülen proje sonunda ortaya çıkarılan kenevir çeşidi adayı narlı ve veziri tanıttı. OMÜ ile birlikte, keten üzerine de çalışma yaptıklarını ifade eden Şahin Gizlenci “Yakın zaman içerisinde liftlik keten çeşidimiz de tescillenecek. Bunun yanında, Türkiye’nin ilk yerli ve milli kenevir çeşidini yine Samsun geliştirmiştir. Kenevirin ülke tarımına yön veren yapı ve kurumları Samsun’dadır. Biz OMÜ ile birlikte Ar-Ge ve tarım çalışmalarımızı sürdürüyoruz ancak sanayinin de kenevir sektörüne girmesi gerekiyor. Böylece ülke ekonomisine katkı sağlayacak çok iyi sonuçlar alabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
Farklı Enstitü ve Üniversitelerin Bir Araya Gelmesiyle Daha Kısa Sürede Daha Nitelikli İşler Çıkarmayı Hedefliyoruz
Toplantının düzenlenmesinden onur duyduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal da “OMÜ ve Samsun’un kenevir alanında bilgi ve birikiminin ne aşamada olduğunu görmek ve dünya genelinde bu bitkinin geleceğinin bir ön değerlendirmesini yapmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Bundan daha önemlisi, hem bölgenin hem de ülkenin ekonomisine katkı sağlayacak, bizi uluslararası rekabette güçlendirecek bu konu için kurum olarak yapabileceklerimizin yol haritasını çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle kenevir bitkisini, bölgemiz ve ülkemiz açısından ciddi bir şans olarak görüyoruz. Geçmişte bu konuda yapılan çalışmalar da son derece değerli ve projenin bu noktaya gelmesini, beklenenden daha olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamış. Bundan sonra ise Samsun’un liderliğinde, iş ortaklığı bağlamında farklı enstitü ve üniversitelerin bir araya gelmesiyle daha kısa sürede daha nitelikli işler çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Samsun Üniversitesini de ayrı bir kurum olarak değil, bir paydaş olarak gördüklerini ifade eden Rektör Ünal “Bu sebeple Samsun Üniversitesinin de bu sürece katılmasını ve sürecin birlikte yürütülmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.
 El Ele Verirsek Samsun’u Önemli Bir Lokomotif Haline Getirebiliriz
Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı ise yaptığı konuşmada “Bugün ilimiz ve ülkemiz için önemli bir konuyu görüşüyoruz. Katma değeri belki de en yüksek olan kenevir bitkisini tartışıyoruz. İlimizde kenevir bitkisini nasıl geliştirebiliriz, bu ilin aktörleri olarak neler yapabiliriz bu manada bir araya geldik. Burada ulusal bir eylem planı olduğunu biliyoruz. Bunu biraz daha harekete geçirmenin, yerelden tetiklenmek suretiyle olacağını düşünüyoruz. Bizlere değerli milletvekillerimize, üniversitelerimize, Ticaret ve Sanayi Odamıza ve iş insanlarımıza büyük görevler düşüyor. El ele verirsek Samsun’u önemli bir lokomotif haline getirebiliriz” dedi.
İlimizde Kenevir Enstitünün Kurulması Önemli Bir Avantaj
Samsun’da tarımın ayrı bir önemi olduğunu belirten Vali Dr. Zülkif Dağlı, “Her tarım ürünü önemli ama bizim önceliğimiz katma değeri yüksek tarım ürünlerini, tarıma dayalı sanayiyle birleştirerek kalkınmayı sağlamak. İlimizde Kenevir Enstitünün kurulması da önemli bir avantaj. Samsun’un tarihinde kenevirin önemli bir geçmişinin olduğunu biliyoruz. Bu şartlarla 2-0 önde başlıyoruz. Bunu da hep birlikte değerlendirmek durumundayız. İnşallah bunu da sizlerle birlikte başaracağız. İlimizi ön plana çıkarmak için uğraşacağız. Bu toplantının sonuçlarının iyi olacağını düşünüyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan stantta yer alan kenevir ürünlerini inceledi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum