"KIRILGANLARIN KIRILGANIYIZ" DEMİŞTİ, HAKLI ÇIKTI!

Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye, 2013 yılında Fed'in parasal teşviği azaltacağını işaret etmesinin ardından en olumsuz etkilenen beş ülkeydi

"KIRILGANLARIN KIRILGANIYIZ" DEMİŞTİ, HAKLI ÇIKTI!
10 Kasım 2017 - 11:45
Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye, 2013 yılında Fed'in parasal teşviği azaltacağını işaret etmesinin ardından en olumsuz etkilenen beş ülkeydi. Geçtiğimiz hafta, MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta sosyal medya hesabından, kırılgan beşli olarak adlandırılan bu ülkelerin dış borç istatistiklerine ilişkin analizlerini paylaşmıştı. “Paramız neden değer kaybediyor? Çünkü ligimizde sonuncuyuz, kırılganların kırılganıyız” demiş, 2016 yılında Dünya Bankası dış borç verilerine göre dikkate aldığı yedi kırılganlık göstergesinin dördünde, bu beş ülke içerisinde, sondan ikinci, üçünde ise sonuncu olduğumuza değinmişti. “Kırılganlar liginde bile açık ara sonuncu olduk! Yönetime ve teknik heyete duyurulur!” demişti.
ÇOK İLGİNÇ BİR ŞEY OLDU!
Usta’nın geçen haftaki değerlendirmelerinin ardından bu hafta başında çok ilginç bir şey oldu. Pazartesi günü, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, kırılgan beşli kategorisindeki ülkeleri değiştirdi. S&P, Türkiye haricindeki tüm ülkeleri bu kategoriden çıkartıp, yeni kırılgan beşli ligine Türkiye’nin yanı sıra Pakistan, Mısır, Katar ve Arjantin’i dâhil ettiğini duyurdu.
KATAR’I KATMAK NESNEL DEĞİL!
S&P’nin yaptığı bu değişikliğe ilk önce sosyal hesabından değinen ve yeni oluşan kırılganlar ligi için yapmış olduğu analizleri paylaşan Usta, cari açık değil fazla veren, enflasyonu nispeten düşük, tasarruf oranı yüksek olan Katar’ın bu ligde olmasının nesnel görünmediğini söyledi. Pakistan, Mısır, Arjantin ve Türkiye’nin dış borç verilerini inceleyen Usta, yine uyardı: “Bu dört ülke içinde de durumumuz iyi değil, sondan ikinci durumdayız!” dedi.
USTA, UYARILARINI VE ÖNERİLERİNİ MECLİS KÜRSÜSÜNE TAŞIDI!
Çarşamba günü Genel Kurulda yaptığı konuşmada bu konuya değinen Usta, “Şu dürüstlüğü yapmamız lazım: Derecelendirme Kuruluşları hakkımızda iyi şeyler söyledikleri zaman bunlarla övünüp, kötü şeyler söyledikleri zaman bunlar önyargılıdır diye değerlendirme yapmanın ülkemize faydası yok! Ekonomimiz kırılgan ve bu kırılganlık için tedbir almak gerekiyor. Tekrar ikaz ediyorum! Hadi, gelin, reform yapalım! Vergi ve harcamalarla ilgili reform ihtiyacımız var. İşgücü piyasasıyla ilgili, üretimin ve ihracatın teknoloji yapısıyla ilgili reform ihtiyacımız var. Bunları yapmadığımız sürece Türkiye bu kırılganlıktan kurtulamayacaktır! Türkiye’yi bu sıkıntıdan kurtaracak reformları desteklemeye hazırız!” dedi.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum