Kıymetli dostum Kürşad Gündoğdu kardeşimizin, sabahın erken

NİMETLERİN KADRİNİ BİLMEK

Kıymetli dostum Kürşad Gündoğdu kardeşimizin, sabahın erken
07 Ocak 2015 - 21:55
NİMETLERİN KADRİNİ BİLMEK...

Kıymetli dostum Kürşad Gündoğdu kardeşimizin, sabahın erken saatlerinde sosyal medyadaki, iki satırlık bir paylaşımı, üzerine kitap yazılacak muhteva derinliğine sahip.
Sosyal medya, günümüzün en hızlı hareket eden bilgi ve haber ağını oluşturuyor. Paylaşılan bir duygu, bilgi ve  fikir, anında karşılık buluyor, taraftarlarını göz önüne çıkartıyor, karşı görüşte olanların fikir ve görüşleri de öğreniliyor. Doğru ve ahlaklı kullanıldığında sosyal medyanın çok faydalı olduğuna inanıyorum. Ben de bilgim, duygum, fikrim ve donanımım ölçüsünde sosyal medyayı kullanıyorum. Belden aşağıya vurmamak, şahsiyet yapmamak, gizli halleri deşifre etmemek, aile ve çocuklarına karşı mahcubiyet duyacağı hususları göz önüne sermemek şartıyla, kişilerle ilgili de fikir beyan etmenin hiçbir sakıncasını görmüyorum. Özellikle olumsuzlukların ve olumsuz insanların, gerekçeleri ve sağlıklı bilgilerle topluma tanıtılmasının, insanların mağduriyetinin önlenmesi bakımından gerekli olduğunu düşünüyorum. Hayat akışı ve yaşamsal süreci; insanların sırtına basmak, onların gözyaşlarından nemalanmak, malına, canına, aklına, dinine ve iffetine halel getirerek geçinmek olanların deşifre edilmesi, Allah c.c. tarafından korunması gerektiği bildirilen kutsalların korunması bakımından şarttır. Sosyal medya, olumsuzlukların deşifre edilmesi ve insanların, olumsuzlukların kurbanı olmaması bakımından önemli bir işlev görürken, yanlış ve ahlaki değerlerden uzak kullanıldığında da, çok tehlikeli sonuçlar ortaya koyacak bir paylaşım ağıdır.
Kürşat Gündoğdu kardeşim de, sosyal medya ağlarından istifade eden, bu yolla fikir ve düşüncelerini, başta arkadaşlarıyla olmak üzere, toplumla paylaşmasını bilen ve bunu ahlaki değerleri merkeze koyarak yapan değerli bir sosyal medya kullanıcısıdır. Bu değerlendirmeyi özel dostluğumuzun dışında, kendisinin sosyal medyadaki paylaşımlarını takibimden hareketle yapıyorum. Bu gün(06.01.2015) sabahın erken saatlerinde, sabahın bereketinden, rahmetinden istifade ederken bir paylaşımda bulunmuş ve “Baba çınar ağacı gibidir... Meyvesi olmasa bile gölgesi yeter.” cümleleriyle konu hakkındaki yaklaşımını sunmuş. Bu iki kısa cümle, İslam’ın baba ile ilgili tüm yaklaşımını ifade edecek muhteva büyüklüğündedir. Bu cümleler üzerine,  konuyu anlatacak kapsamlı bir kitap çok rahatlıkla yazılabilir.
Baba ile ilgili değerlendirme ancak bu kadar güzel yapılabilir. Cümleler, kendisine mi aittir yoksa alıntı mıdır bilmiyorum. Ama kendisine de ait olsa, alıntı da olsa, bu cümlelerin paylaşılması, paylaşanın bu konu ile ilgili hassasiyetini de gösterir. “Onlara ÖF bile etmeyiniz” hükmü Rab’ımızın buyruğudur. “Anne ve babanızdan birisi veya her ikisi ihtiyarlıklarında yanınızda bulunurlar da Cenneti kazanamazsanız size yazıklar olsun” beyanı da Peygamberimizin konu ile ilgili buyruğudur. Dinden çıkma teklifleri hariç, hiçbir konuda anne ve babaya itiraz edilemez. Bu konuda da teklif ettikleri yerine getirilmez ama buna rağmen onlara ağır ve kırıcı söz söylenmez, onları rahatsız edecek ve üzecek bir fiili durum gerçekleştirilemez.
Nimetlerin kadrini bilmek, İslam’ın ilkelerindendir. Allah c.c. insana verdiği nimetin eserini yine insanın üzerinde görmek ister. Anne ve Baba nimettir, onların kadrinin bilinmesi, onlara hürmet ve hizmet etmektir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum