KIZILIRMAK DELTASI FOTO SAFARİ

Vali Osman Kaymak,  Samsun Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti Ziyaretçi Merkezi’nde düzenlenen ‘Kızılırmak Deltası Foto Safari’ etkinliğinin açılış törenine katıldı

KIZILIRMAK DELTASI FOTO SAFARİ
14 Ekim 2017 - 20:21
Vali Osman Kaymak,  Samsun Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti Ziyaretçi Merkezi’nde düzenlenen ‘Kızılırmak Deltası Foto Safari’ etkinliğinin açılış törenine katıldı.
Vali Osman Kaymak, Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti’ndeki yaban hayatı, doğal varlıkları ve peyzaj güzelliklerini fotoğraflar ile ölümsüzleştirmek, doğal, estetik ve biyoçeşitlilik değerlerinin farklı bakış açısı ile ortaya konması, habitatların ve biyolojik çeşitliliklerin birbirleriyle ilişkilerinin fotoğrafçı bakış açısıyla tespit edilerek tanıtımının yapılması amacıyla, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği-SAMKUŞ tarafından, Başkent Ankara Meclisi ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF)'nun katkıları ile 14-15 Ekim 2017 tarihlerinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde düzenlenen “Kızılırmak Deltası Foto Safari” etkinliğinin açılış törenine katıldı.
Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Orman Mühendisi ve doğa fotoğrafçısı Özden Sağlam'ın ‘Kızılırmak Deltası ve Sulak Araziler’ hakkında bir sunumuyla devam etti.
Sunumun ardından Samsun Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar'ın deltada fotoğraflarını çektiği kuş türlerinin fotoğraf kareleri izlendi.
Daha sonra Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmasında, “Burada foto safari yapma fikri Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’dan geldi. Yaptığımız bu foto safari Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin tanıtımına katkı sağlayacak. Şu anda burada bir su çekilmesi görülüyor. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Buna da bir çare bulacaklar. Benim de dikkatimi çekti. Buradaki suyun daha önce hiç bu kadar çekildiğini görmemiştim. Çözümü bulunacaktır. Samsun’un bu doğal mirasını en iyi şekilde koruyacağımıza yönelik kimsenin bir şüphesi olmasın. Önümüzdeki süreçte herkesin hassasiyetini UNESCO Dünya Mirasları Listesine girmeye yönelmesini istiyorum. Bu konudaki çalışmalarımıza katkı vermenizi istiyoruz. Paris’te bulunan Dünya Mirasları Listesine bizim haricimizde başka yerler de girmek istiyordur. Biz kendimizi en iyi şekilde orada anlatma isteği içerisindeyiz. Kızılırmak Deltası için Paris’te bulunan UNESCO nezdindeki temsilcimiz, büyükelçimizle konuştuk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bize çok katkı veriyor. Milli Parklar’dan da katkı alıyoruz. Önümüzde bir imtihan var. İnşallah UNESCO Dünya Mirasları Listesine gireriz” dedi.
Programa katılan Başkent Ankara Meclisi Başkanı ve Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ise yaptığı konuşmasında, ‘Bu foto safariyi kuşları silahla değil fotoğrafla yakalamak için düşündük. Sloganını da, “Fotoğraf avcılarına rastgele’ olarak koyduk. Artık kuşlarımızın ve doğal varlıklarımızın fotoğraflar ile ölümsüzleştirilmesi dolayısıyla yapılan bu etkinliği çok önemsiyorum. İnşallah bu etkinlik her sene yapılır" dedi.
Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında “Değerli arkadaşlar göreve yeni başladığımda saygıdeğer Büyükşehir Belediye Başkanımızın beni getirdiği yerlerden birisi de burasıydı. Çok saygıdeğer Milletvekilimizin de bahsettiği gibi bu işin heyecanını yaşayan, bu işi göğüsleyen insan Büyükşehir Belediye Başkanımızdır. O sebeple buradan kendisine önce bu insanlık değerine sahip çıktığı için, insan olarak teşekkür etmemiz lazım.
Gerçekten biraz önce verilen bilgiler hepimizi heyecanlandırdı. Bu deltadaki kuş türleri ve bitki varlıklarının zenginliğinden  buraya kuş cenneti diyoruz. Bu kuş cennetinde kuşları rahat ettirmemiz lazım, bu kuşların rahat yaşamalarını sağlamamız lazım. Bununla bütün insanlığın gurur duyması gerekiyor.
Biz aslında ilimizin gelirlerini düşünürken, ilimizin istihdam konuları alanında turizm çok önemli alanlardan birisi. Maalesef Samsun'un turizmden hak ettiği payı almadığını dile getiriyoruz. İşte size hem doğayı korumak, hem de turizm geliri elde etmek için bir alan açılıyor. Bütün Samsunlular olarak, ülke olarak aslında tüm kurumlar bu deltaya sahip çıkıp, bunu olduğu gibi korumak ve hep beraber buna destek vermemiz lazım. Şüphesiz bunun bilinirliği çok önemli. Biz buraya gelip gördük. Savcımızın çalışmasını takdir ediyoruz, fotoğraflara bakarken hepimiz kendimizi değişik bir dünyada hissettik. İşte burada görselliğin önemi ortaya çıkıyor. Sizlerin fotoğraf makinaları ile objektifleri sayesinde inşallah bütün Türkiye’ye ve dünyaya tanıtımı olacak, bu çok büyük önem arz ediyor. Ümit ediyorum bu foto safari bir defada kalmasın. Bu ortamın, buradaki kuşların her anını yakalayabilmeniz açısından, biz bu tür etkinlikleri zaman zaman yapmamız gerekir diye düşünüyorum.
Foto safari etkinliğine katılan bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Etkinliği düzenleyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan'a, Samsun Milletvekilimiz Çiğdem Karaaslan'a ve siz doğasever fotoğrafçılara çok teşekkür ediyorum. Etkinliğin amacına ulaşması dileğiyle hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Programa ayrıca, Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, 19 Mayıs Kaymakamı Yavuz Güner, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, Samsun Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve çok sayıda doğa fotoğrafçısı katıldı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum