KKTC'de Su Yönetimine Çözüm Önerileri

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik, İklim Değişikliği ve Enerji Çalışma Grubu tarafından gerçekleştirilen “Doğal Kaynaklarda Verimlilik ve Alternatif Enerji Çözümleri Çalıştayı”nda yapılan bilimsel paylaşımlar ve tartışmalar sonucunda ortaya konulan çözüm önerileri “İklim Değişikliği Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Su Yönetimi” başlıklı çalışmada yayımlandı.

KKTC'de Su Yönetimine Çözüm Önerileri
03 Mayıs 2024 - 15:52
Dünyanın sağlığı kritik bir kavşakta duruyor.
Çalışma hakkında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker dünyanın, doğal kaynak yönetimi, çevresel sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği sorunlarının politika ve uygulamaları gözden geçirmeye ve değiştirmeye zorladığı kritik bir kavşakta durduğunu söyledi. G20 Deklarasyonunda da, özellikle artan küresel sera gazı emisyonları, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, kuraklık ve çölleşmenin hem yaşamı hem de geçim kaynaklarını tehdit ettiğine vurgu yaptığını hatırlattı.
Başkan Şeker şöyle devam etti; “Tüm ülkeler gibi, hem Türkiye hem de KKTC yaşanan bu değişikliklerden olumsuz etkilendi. KKTC’nin eşsiz ekolojik zenginliğine karşı iklim değişikliği ve sismik faaliyetlerin yarattığı tehditler karşısında gerçekleştirdiğimiz “Doğal Kaynaklarda Verimlilik ve Alternatif Enerji Çözümleri Çalıştayı”yla uzmanlar, akademisyenler ve paydaşlarla eleştirel bir diyalog ve iş birliğine dayalı çözüm üretme sürecini başlattık. Doğal kaynaklarımızı koruma, biyolojik çeşitliliği besleme ile mevcut ve gelecek nesiller için sürdürülebilir kalkınma yollarını teşvik etme konusunda ortak bir kararlılık yarattık. İklim değişikliği çerçevesinde KKTC’de su ve enerji yönetimi, çalıştayın odak noktası olarak ortaya çıktı ve değişen çevresel dinamikler karşısında uyum stratejileri ve dayanıklılık artırıcı önlemlerin benimsenmesinin aciliyetini gösterdi. Bu çalıştaydan çıkarılan sonuçlar ve öneriler, faaliyetlerimizin birbirinden bağımsız olamayacağının ve faaliyetlerimizin ekosistemler, biyolojik çeşitlilik ve gelecek nesiller üzerinde etkili olduğunun altını çizdi” dedi.
Çalışmanın bilim insanlarının konu hakkındaki birikiminden oluştuğunu, sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için su yönetimi konusunda görüşleri içerdiğini kaydeden Şeker “Eser, bölgemizin ve özellikle de KKTC’nin karşı karşıya olduğu sayısız zorlukla yüzleşme ve baş etme kararlılığımızın bir kanıtıdır. Aynı zamanda bilim, teknoloji ve inovasyonun dönüştürücü potansiyelini çevresel yönetim ve sorumlu kaynak yönetiminin hizmetinde kullanmaya yönelik inancımızın da bir kanıtıdır. Doğal kaynakları sömürmeden; doğal mirasımıza zarar vermeden; tarım, hayvancılık ve sanayi sektörlerinde hammaddelerin verimli kullanımı ile israfın en aza indirilmesiyle sorumluluk alarak üretim ve tüketim yapma farkındalığını yaygınlaştırmak zorundayız” dedi.
Sorunlar ve çözüm önerileri
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik, İklim Değişikliği ve Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü, aynı zamanda kitabın editörlerinde olan Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ise; Çalıştay sırasında öncelikle KKTC’nin su kaynakları, havzaları, su yapıları, geri dönüşüm, atık su, su miktarı, ülkede tarih boyunca yaşanan kuraklık ve kıtlıklar, yer altı suları, akiferler, havza planlama ve sürdürülebilirlik başlıklarının ele alındığını söyledi.  Prof. Aydın gündeme gelen sorunlar arasında; değişen iklim şartları ile su kaynaklarında yer zaman ve miktar açısından yaşanan değişikliklerle su potansiyeli açısından önemli bir eksikliğin olduğu, su azlığının yanında iklim değişikliğinin beklenen olumsuz etkileriyle birlikte su kaynaklarının giderek azalacağı, su stresine karşı alınabilecek en önemli çözümün “Doğru Su Yönetimi” olduğu ifade etti. Özellikle, anavatan Türkiye’den su temini KKTC’nin uzun süreli su kıtlığı karşısında alınabilecek en önemli çözüm olarak görüldüğü, entegre su yönetiminin zorunlu olduğu, sektörel bazlı su tahsis planlamalarındaki eksiklikler, membran teknolojilerinin atıksu ve gri su arıtımında kullanımı, KKTC yeraltı su kaynakları açısından potansiyeli olduğu ve bunların geri kazanılması gerekliliği, su yönetimi için enerji arzının zorunluluğu ve bunun için yenilenebilir enerji kaynakları ve özellikle karasal güneş enerjisi ile yüzer güneş enerji santrallerinin yaygın kurulumu önerildiğine dikkat çekti.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum