Köy Öğretmenlerine Karşı Daha Duyarlı Olunmalı

Yetkililer ve Toplumumuz Köy Öğretmenlerine Karşı Daha Duyarlı Olmalıdır Aktif Eğitimciler Sendikası(Aktif Eğitim-Sen)Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, köylerde görev yapan öğretmenler ha

Köy Öğretmenlerine Karşı Daha Duyarlı Olunmalı
15 Ekim 2015 - 09:30
Yetkililer ve Toplumumuz Köy Öğretmenlerine Karşı Daha Duyarlı Olmalıdır
Aktif Eğitimciler Sendikası(Aktif Eğitim-Sen)Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, köylerde görev yapan öğretmenler hakkında açıklamalarda bulundu. Sefa Zor, 2015 yılındayız ve hâlâ köylerde görev yapan öğretmenlerin (halk tabiriyle köy öğretmenleri) eğitimin önemli bir noktasında görev yapıyor olmalarına rağmen, gerek sistemin gerekse toplum hayatının zorlukları nedeniyle şehir merkezlerinde görev yapan öğretmenlere göre pek çok açıdan dezavantajlı durumda olduklarını söyledi.
Aktif Eğitim-Sen şube başkanı Sefa Zor açıklamasında “ Köy öğretmenleri öğretmenlik mesleğini köyde icra eden kişilerin durumunu anlattı. Öğretmenliğin tüm yönleriyle yaşandığı bir yerdir köy. Amaçları sadece oradaki çocuklara bilgi vermek değildir. Doğayla, cehaletle her şeyle mücadele etmeleri gerekir. Çocukları okula getirebilmek bile bir iştir orda. Şanslıysalar bir köy lojmanında kalabilir ya da köy evinden bozma bir mekânı yaşanabilir bir hale sokmaları gerekebilir. Orada tüm işleri öğrenmeleri gerekebilir. Tesisat, inşaat vs. Çünkü bunları çoğunlukla kendi kendilerine yapmaları gerekecektir. Telefonun çekmemesine, sevdikleriyle görüşememeye alışırlar orada. İnternete girmek belki olanaksız olur. Hafta sonlarında bitip tükenmeyen bozuk yollardan şehir merkezine gitmek köy öğretmenleri için büyük bir macera gibidir” dedi.
Sefa Zor, sınıf öğretmenleri başta olmak üzere köylerde çalışan öğretmenlerimizin okulun maddi eksiklikleri, kırsal kesimin eğitime ilgisizliği vb. nedenlerle ruhsal ve fiziksel sıkıntı yaşamakta olduğunu vurguladı. Sefa Zor, özellikle daha önce hiç köylerde çalışmamış, köy şartlarına alışık olmayan, gittiklerinde de olması gereken lojman, kiralık ev, elektrik, su vb. temel gereksinimler açısından bile eksikliklerin bulunduğunu gören öğretmenlerin problemleri düşünüldüğünde, eğitim stratejilerinin günümüz şartlarına göre yeniden güncellenmesinin önemi daha belirgin hale gelmekte olduğunu söyledi. Çoğu öğretmenin, köy koşullarının konut, güvenlik ve sosyal hayat açısından sınırlılıkları olması nedeniyle şehirlerde oturup geliş-gidiş yaptıkları görülmekte, maddi ve manevi kayıpları olması nedeniyle köyde çalışan öğretmenlerin eğitime motive olmaları da oldukça güç olduğunu söyleyen Sefa ZOR, sosyal ve kültürel ortamlardan, sağlık hizmetlerinden, pazar vb. alış-veriş imkânlarından uzak kalmaları ve yaşadıkları iletişim problemleri köylerde ikamet eden öğretmenlerin diğer sorunları olduğunu ifade etti.
Sefa Zor, Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe imzasıyla Milli Eğitim Bakanlığına köy öğretmenleriyle ilgili bir rapor gönderildiğini, gönderilen raporda köy öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların 10 başlık altında toplandığını, çözüm önerilerine de ayrıca yer verildiğini söyledi.
Sefa Zor, “Eli öpülesi insanların icra ettiği kutsal bir meslektir zaten öğretmenlik. Hele ki köylerde teknolojinin geriden geldiği topraklarımızda çocuklarımıza ışık olmak kadar insanı yücelten meslek yoktur.” diyerek yetkilileri ve toplumumuzu köy öğretmenlerine karşı daha duyarlı olmaya çağırdı.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum