KUŞ CENNETİ FOTOĞRAF KARELERİNDE!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Amacımız Kızılırmak Deltası'nı daha iyi tanıtmak

KUŞ CENNETİ FOTOĞRAF KARELERİNDE!
22 Aralık 2015 - 11:53
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Amacımız Kızılırmak Deltası'nı daha iyi tanıtmak. Delta ülkemizin çok nadide bir alanı. Ancak bu cennet köşemiz yeterince tanıtılmamış" dedi.
Tehlike altında bulunan çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan ve dünyanın sayılı kuş sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin tanıtımı amacıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından ’Kızılırmak Deltasını Anlatmak’ konulu ödüllü fotosafari ve fotoğraf yarışması gerçekleştirildi.
KORUMAYA ALINMIŞ TESCİLLİ RAMSAR ALANIDIR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer törende yaptığı konuşmada, ’’Kızılırmak Deltası Karadeniz Bölgesi'nde doğallığını koruyabilmiş ülkemizin en önemli sulak alanlarından birisidir. Deltamız 56 bin hektarlık bir sulak alanı kaplamaktadır. Delta birçok özelliği içerisinde barındırması nedeniyle birinci derece sit alanı, yaban hayatını geliştirme sahası  ve uluslararası  korumaya alınmış tescilli Ramsar alanıdır. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin tanıtımı amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğümüz ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından Kızılırmak Deltasını Anlatmak konulu ödüllü fotosafari ve fotoğraf yarışması düzenlenmiştir. Üç gün süren yarışmaya 15 ilden toplamda 150 kişi katılmıştır. Teşriflerinizden dolayı başta Sayın Valimiz olmak üzere bütün misafirlerimize çok teşekkür ediyorum’’ dedi. 
AMACIMIZ DELTAYI EN İYİ ŞEKİLDE TANITMAK

Ödül töreninde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, fotoğrafçılar tarafından çekilen Kızılırmak Deltası fotoğraflarının çeşitli illerdeki sanat galerilerinde yayınlanacağını belirterek, "Amacımız Kızılırmak Deltası'nı daha iyi tanıtmak. Delta ülkemizin çok nadide bir alanı. Ancak bu cennet köşemiz yeterince tanıtılmamış. Biz son yıllarda burada kurulmuş olan bir birlikle doğanın ve doğal hayatla ilgili değerleri çok iyi bilen bir valimizle bu konuya eğilerek farklılıkları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Gelecekte göreceksiniz Kızılırmak Deltası Türkiye kamuoyunda kendisinden çok daha fazla bahsedilen bir alan haline gelecek. Bir taraftan deltaya zarar verecek tüm uygulamalara dur derken diğer yandan da oradaki köy yaşamını doğal hayatı teşvik etmeye çalışıyoruz. Özellikle oradaki manda yetiştiriciliğinden doğan ekonominin canlanması için çabalarımız var" diye konuştu. 
KUŞLAR GÖZ MESAFESİNDEN UZAKTA OLUYORDU

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin tanıtımı için bir farkındalık oluşturmak adına bu tür etkinlikleri düzenliyoruz. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni doğal ortamına kavuşturuyoruz. Bundan sonra deltada yapılan yeni binaların tamamı doğal malzeme kullanılarak yapılacağını belirten Vali İbrahim Şahin, "Daha çok ahşap binalar yapılacak. Beton kullanması gerekirse çok asgari düzeyde kullanılacak. Daha önce deltanın içerisinden geçen yol stabilize  yoldu. Araçlar geçince toz kalkıyordu ve deltada bulunan kuşlar göz mesafesinden uzakta oluyordu. Büyükşehir belediyemiz yaptığı çalışma ile deltanın yolunu doğal beton yol yaptı. Artık araçlar geçince yolda toz olmuyor. Böylece de kuşları yola yakın yerlerde görebiliyoruz. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Benim için deltada çekilen ve bu yarışmaya katılan bütün fotoğrafların hepsi birinci. Ben hepsini önemsiyorum. Bizim hedefimiz burayı tanıtıp gün yüzüne çıkararak bu güzelliği başta Samsun halkına, sonrada Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaktır. Biz bunun için yoğun çaba sarf ediyoruz. Ben Samsun’da Kuş Cenneti konusunu gündeme getirdiğimde büyük bir kesimin orayı hiç görmediğini ve çok merak ettiklerini söylediklerinde büyük bir şaşkınlık yaşıyorum. Sanırım ilimizin her tarafı yeşillik, su ve cennet bahçesi gibi olunca burayı gelip görmek biraz ihmal edilmiş gibi görüyorum" dedi. 
DÜNYA GÜZELİ BİR YER HALİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

Deltamızın tanıtılması amacı ile önümüzdeki yıllarda daha büyük çalışmalar yapacağını belirten Vali Şahin, "Bundan sonraki yarışmaları uluslararası düzeyde gerçekleştireceğiz.  Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki doğal yaşam sadece kuşlar ile sınırlı değil. Deltamızda nehirler, göller, müthiş bir bitki florası ve kuşların yanında mandalar gibi çeşitli hayvanlar da var. Onun için bizim deltayı çok iyi korumamız gerekiyor. Buradaki gereksiz yapılar ortadan kalkacak. Bundan sonra asla kendi mülkünde ve imar çalışması içinde olmayan hiçbir konutun burada yapımına izin verilmeyecek. Yapılan konutlar izin alınarak yapılacak. Yapılacak çalışmalarla buraya dünya güzeli bir yer haline dönüştüreceğiz. Önümüzdeki yıllarda binlerce turist yurt içinden ve yurt dışından buraya görmek için Samsun’a gelecek. Benim sizlerden isteğim burada bizlerin göremediği eksiklikleri ve buranın tanıtımı için yapılacak daha farklı çalışmaları bizlere mutlaka bildirin. Ben katkılarınız ve katılımlarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. 
DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ


[gallery ids="40872,40873,40874,40875,40876,40877"]
Vali İbrahim Şahin konuşmalarının ardından yarışma seçici kurulunda a Vali  Şahin fotoğrafıyla Nezaket Çağlar, ikincilik ödülünü 'deltada sürü' adlı fotoğrafla Mustafa Giral kazandı. Birinciye ödülünü Samsun Valisi İbrahim Şahin teslim ederken, ikinciye de ödülü Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz verdi. Törende mansiyon ödülleri de sahiplerini buldu. Ödül törenine Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar ve fotoğraf sanatçıları katıldı.
Köksal ÖNER

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum