Ladik Eynekaraca'da Su Feryadı

Ladik’in kırsal mahallelerinden Eynekaraca’da tarımsal sulama altyapısı konusunda yaşanan mağduriyet köylüyü canından bezdirdi.

Ladik Eynekaraca'da Su Feryadı
16 Eylül 2024 - 17:54
Hali hazırda tarım arazilerinin sulama suyu ihtiyacını DSİ’ye ait Ağcakaya Barajı’ndan sağlanan suyla karşılayan Eynekaracalılar, kot farkı ve kaynak yetersizliği nedeniyle arazilerinin 4’te 3’üne su ulaştıramadıkları için tarımsal üretim açısından büyük oranda verim kaybı yaşıyor. Tarım arazilerine sadece iki kilometre mesafedeki bir başka baraj olan Derinöz Barajı’ndan faydalanmak isteyen Eynekaracalılar, ivedilikle başvurunun olumlu cevaplanmasını ve yeni sulama hattının oluşturulmasını talep ediyor.
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, İl Başkanı Mehmet Özdağ ve Ladik İlçe Başkanı Samet Dilmen ile birlikte mahalleyi ziyaret ederek, hem köylülerden yaşadıkları mağduriyeti dinledi hem de sulama barajları ve tarım alanlarında incelemelerde bulundu.
Ziyarette CHP heyetine yaşanılan mağduriyeti anlatan Eynekaraca Mahallesi Muhtarı Mehmet Yolaçan özetle şunları söyledi; “Hali hazırda suyunu kullandığımız kaynak olan Ağcakaya Barajı, fiziki ve teknik sebepler dolayısıyla tarlalarımızın ancak 4’te birinin sulama ihtiyacını karşılayabiliyor. Baraj suyunun ulaşmadığı arazilerimizi ise ancak içme suyu şebekesinden sağladığımız suyla sulayabiliyoruz. Bu durum, mahallemizin içme suyunun da yetersiz kalmasına sebep oluyor. Tarım arazilerimizin yaklaşık 2 kilometre uzağında bir başka DSİ barajı olan Derinöz barajı mevcut. Devlet için cüzi sayılabilecek bir maliyetle altyapı tesis edilebilir ve bu baraj sayesinde tarlalarımızı sulayabiliriz. Devletten bu talebimize olumlu cevap verilmesini istiyoruz.”
Tarlalara Su Ulaşsın ki Türkiye Aç Kalmasın
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da şu değerlendirmeleri yaptı; “Kaynakların verimli kullanılması, ancak doğru bir planlamayla mümkündür. Eynekaraca mahallemizde yaşanan sıkıntı aslında bunun bariz bir örneğidir. Eğer, bu mahallemizdeki tarım arazilerinin 4’te 3’ü sulanamıyorsa ve su ihtiyacını başka bir kaynaktan sağlama imkânı varsa bunun gereği yapılmalıdır. Köylümüzün DSİ’ye yaptığı bir başvuru var ve bu başvuruya olumlu cevap verilmesi öncelikli beklentimiz. Tarlalara su ulaşsın ki Türkiye aç kalmasın!”
Milletvekili Çan, DSİ Bölge Müdürü Çelik’i ziyaret etti
Öte yandan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, partisinin İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar ile birlikte Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik’e önceki gün bir ziyaret gerçekleştirdi. CHP’li Çan ve Telatar, Salıpazarı Barajı inşaatı başta olmak üzere, kent genelinde yapımı devam eden sel ve su baskınlarını önlemeye yönelik projelerde gelinen aşama hakkında Bölge Müdürü Çelik’ten bilgi alırken; Alaçam, Ladik, Vezirköprü gibi ilçelerin kimi kırsal mahallelerinde tarımsal sulama altyapılarına ilişkin kendilerine iletilen sorunları aktardılar.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum