MECLİS'İN ALACAĞI KARARLAR SAMSUN'UN YARARINA DEĞİLDİR!

CHP Samsun İl Başkanı Av

MECLİS'İN ALACAĞI KARARLAR SAMSUN'UN YARARINA DEĞİLDİR!
13 Haziran 2016 - 14:01
CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz Samsun Büyükşehir belediye meclisinin alacağı kararlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından gündeme alınmak suretiyle, Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın adıyla anılan ve 17-25 Aralık yolsuzluk sürecinde adını sıkça duyduğumuz TÜRGEV ile ortak hizmet amacıyla Samsun İl merkezinde yurt olarak kullanılmaya uygun 1 adet binanın 10 yıl süreyle TÜRGEV’e kiralanmasına dair bir karar alınmıştır.
Bu karar komisyondan geçmiş ve yarınki ( 14.06.2016 ) Büyükşehir Meclisi’nde oylanacaktır.
7- Boş kalıp haberSamsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz muhtemelen Belediye Kanunu 14.maddeye göre, bu hizmeti verdiklerini savunacaktır.
Ancak bu noktada iki hususu belirtmek bizim için oldukça önemlidir. Birincisi, öğrenci yurdu kiralamak ya da bu yönde bir faaliyet göstermek belediyenin asli görevleri arasında değildir. İkincisi, yolsuzlukla anılan bir Vakfın Samsun’da gövde gösterisi yapmasına aracı olmak, kendilerine ve Samsun’a yakışmamıştır.
Asıl merak ettiğimiz husus şudur: Bu talimatı kendilerine kim vermiştir? TÜRGEV’in Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden bu talebine kim aracı olmuştur?
Bu doğrultuda TÜRGEV’i biraz tanımakta fayda olduğunu düşünüyoruz.
Bu Vakfın 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında  “1 numara”nın Tayyip Erdoğan olduğu iddia edilen yolsuzluk, rüşvet ve talan çarkında, şirketlerden para aktarma, bağış adı altında rüşvet akışını sağlama, kamu arazilerini ele geçirme faaliyetlerinde paravan olarak kullanıldığı belirtilmiştir. Bunları Türkiye kamuoyu unutmuş değildir. Dönemin TÜRGEV başkanı ve Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı olan Ahmet Ergün soruşturma dosyasından sızan kayıtlarda, Başbakan Erdoğan’la vakıf arasındaki ilişkiyi, “Vakıf kendisinin, yurt kendisinin, öğrenciler kendisinin. Ben de zaten konu mankeniyim“ diyerek özetlemiştir. Gerçekleştirilemeyen ‘ikinci dalga’ yolsuzluk soruşturması kapsamında düzenlenen fezlekede ise TÜRGEV için Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan tarafından yönetildiği, Vakfın yapmış olduğu arazi devri ve bağış toplama işlemlerinde Erdoğan ve oğlunun nüfuzu kullanılarak bağış adı altında ödemeler yaptırıldığı; yapılan ödemeler karşılığında ödemeyi yapanların kamu kurumlarında ihtiyaç duyduğu belge izin vb. işlemlerin gerçekleştirildiği; dönemin Başbakanı  Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın, Vakıf çalışanlarıyla beraber kamu görevlilerine talimat verdikleri; Vakfın yönetim kadrosunun da tek elden Tayyip Erdoğan tarafından oluşturulduğu; yine fezlekede, Erdoğan adına Bilal Erdoğan’ın özellikle hazine arazileriyle ilgilendiği, hazine arazilerini ihaleye fesat karıştırarak usulsüz yöntemlerle vakıf zimmetine geçirdikleri, vakıf adına bedelsiz kamu arazisi kiraladıkları, bu arazilerle ilgili yetkili kurumlara talimatla ve önceden tasarlayarak imar plan değişiklikleri yaptırdıkları iddia edilmektedir.
Aynı fezlekede uygun hazine arazisi bulamadıkları bölgelerde de kamudan ihaleyle iş alan büyük şirketlere, iktidar, siyaset ve kamusal nüfuzlarıyla baskı kurdukları, kamu ihalelerini ve devletin ekonomik faaliyetlerini baskı aracı olarak kullandıkları, tespit ettikleri arazileri vakıf adına satın aldırdıkları ya da arazi bedeline karşılık gelen parayı (bağış olarak) TÜRGEV adına tahsil ettikleri belirtilmişti.
Malum olduğu üzere bu soruşturmanın üzeri kapatılmış, bu belge ve bilgileri açığa çıkaranlar cezaevlerine konulmuştur. Bu derece şaibeye bulaşmış bir Vakfın Samsun’da işi nedir? TÜRGEV adı şaibeyle anılan bir Vakıftır. Bu Vakıf’la Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir ortak projesi olmamalıdır. Atatürk’ün şehrine yakışmayan bu durumdan derhal dönülmelidir.
İkinci olarak; Samsun Büyükşehir Belediyesi toplantı gündeminin 12. Maddesi, Van’ın Tuşba  ilçesine yapılacak yardıma ilişkindir. Belirtildiği üzere Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 14.03.2016 tarihinde alınan kararla Van’ın Tuşba ilçesi kardeş şehir olarak kabul edilmiştir. Bu kardeşliğe bir diyeceğimiz yok. Ancak, yarın şayet bu meclis kararı geçerse Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Tuşba’ya, 3.278.000 TL. tutarında çok amaçlı konferans ve eğitim salonu ihalesi yapılacak ve tüm ödenekler Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacaktır.
Yine Samsun Büyükşehir Belediyesi toplantı gündeminin 13. Maddesi, Van’ın Gevaş ilçesine yapılacak yardıma ilişkindir. Belirtildiği üzere Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 14.03.2016 tarihinde alınan kararla Van’ın Gevaş ilçesi kardeş şehir olarak kabul edilmiştir. Bu kardeşliğe de bir diyeceğimiz yok. Ancak, yarın şayet bu meclis kararı geçerse, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Gevaş’a 7000 metrekare doğaltaş sağlanacak ve 685.000 TL. tutarında kafe, dükkan ve saat kulesi ihalesi yapılacak ve tüm ödenekler Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacaktır.
Aynı toplantıda muhtemel alınacak kararlardan bir tanesi de köy tüzel kişiliğinden büyükşehir belediyesine devredilen bir takım arazilerin satışına yönelik yetki kararı olduğuna göre, şayet belediye bu denli zengin ve kardeş ilçe edinip onlara yardım edecek kadar bonkördür, elindeki mal varlıklarını neden satıp vatandaşı, milleti mağdur etmektedir? Kaldı ki Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu bu satışlardan dolayı insanlarımız oldukça mağdur olmuş, dernek kurmak suretiyle haklarını arama yoluna gitmişlerdir.
Aynı toplantı gündeminin 10 ve 11. Maddesi, Belediye’nin bir takım borçlarına karşılık İlkadım İlçesi 1221 ada 27 no.lu parselde kayıtlı taşınmazın ve Badırlı Mahallesi 12202 ada 4 parselde kayıtlı taşınmazın, Maliye Hazinesi’ne devrine yöneliktir. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin borçlu olduğu tartışma götürmez bir gerçektir.  Belediye kendisine ait olan bir taşınmazı borcuna karşılık Maliye hazinesine vermekle sıfırı tüketmiş bir tüccar ve evdeki halıları satan bir müflis gibidir. Belediye bu derece ekonomik sıkıntı çekerken, Van’ın Gevaş ve Tuşpa ilçelerine yardım edilmesi fikrinin farklı bir yerden dayatıldığı açıktır.
Dolayısıyla, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oylanacak bu maddelerin hiç biri Samsun yararına değildir. Bu nedenle, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin tarihi bir karar vermesini ve kendilerine yapılan bu dayatmayı ellerinin tersiyle itmelerini diliyoruz. Samsun, şaibelerle değil, kurtuluş mücadelesindeki tarihi rolüyle anılmalıdır.
Samsun’a sahip çıkmak, akla izana sığmayan bir takım düzenlemeler konusunda uyanık olmak, halkın yararına olmayan çalışmaların karşısında olmakla sağlanabilir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum