MERHABA DÜNYALI! BEN ÇOCUĞUM…

Tüm Çocukların Dünya Çocuk Hakları Günü Kutlu Olsun

MERHABA DÜNYALI! BEN ÇOCUĞUM…
25 Kasım 2015 - 17:57
Tüm Çocukların Dünya Çocuk Hakları Günü Kutlu Olsun.

Biz büyükler; çocuklarımızın, yetişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğunu, daha farklı ve özel ihtiyaçlara sahip olduklarını unutmamalıyız. Onlar, büyür ve gelişirlerken, bize düşen sorumluluk, onların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını ve hayallerine ulaşabilmeleri için güzel bir çocukluk geçirmelerini sağlamak. TEGV kapılarını her gün, çocuklarımızın yarınlara umutla bakmaları için açıyor. Çocuk Hakları konusunda üzerlerine düşen görevi yapıp, ülkemizdeki her çocuğun güzel bir çocukluk yaşaması hedefiyle, Türkiye'nin dört bir yanında farklı koşullarda yaşayan tüm çocuklara eşit imkânlar sağlamak için çaba harcıyor. Onların hakları konusunda farkındalıklarını artıyor ve onları bilgilendiriyor çünkü daha iyi bir geleceğin ancak haklarının farkında, bilgili, birikimli, özgüveni yüksek çocuklar yetiştirmekle mümkün olduğuna inanıyor.
Çocuk Hakları Konusunda aynı hassasiyetle düşünen ve bu alanda çalışmalar yapan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Samsun Eğitim Parkı 20 Kasım 2015 Cuma Günün, Dünya Çocuk Hakları Günü çerçevesinde, “MERHABA DÜNYALI! BEN ÇOCUĞUM” temalı Çocuk Hakları Çalıştayı gerçekleştirdiler. Çalıştaya İlkadım, Canik, Atakum İlçelerinden ve Ladik Gençlik Korosundan 165 çocuk davet edildi.
TEGV’in uzman ve çocuk hakları konusunda deneyimli 17 gönüllüsü de bu çalıştayda moderatörlük görevini üstlendi. Çalıştay İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Doğan ın Çocuklara Merhaba demesi ile başladı. Çocuklara hak ve sorumluluklarını hatırlatan Sayın Doğan, çocukların Dünya Çocuk Hakları Gününü kutladı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Sayın Müberra Genç, salondaki tüm çocuklara “Lokum la Avrupa’ ya” sunumunu gerçekleştirdi. Lokum ile tanışan ve onun maceralarını dinleyen çocuklar daha sonra keyifli bir bulmaca ile ufak bir Avrupa turuna çıktılar. Bu tur da tüm Dünyadaki çocukların aynı ve eşit haklara sahip olduklarını da öğrenen çocuklar, çalıştay öncesi keyifli bir vakit geçirmiş oldular.
Öğlene kadar devam eden çalıştay esnasında 165 çocuk ve 17 TEGV Gönüllüsü, kendilerine ait masalarda farklı farklı etkinlikler başlığı altında; aile, ayrımcılık, barış, çevre, demokrasi, eğitim ve serbest zaman, katılım, medya, internet, sağlık, şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliği, yoksulluk ve sosyal dayanışma, yurttaşlık gibi konuları ele aldılar. Oldukça hararetli ve keyifle geçen bu çalıştayda tüm grupların büyük grup ile paylaşacağı çok şey vardı. Kimi bir afiş ile kimi bir slogan ile kimi yaşamayı arzuladığı hayalindeki bir şehir görseli ile kimi ise kendi yazdığı Anayasa ile tüm günün çıktılarını bütün katılımcılar ile paylaştı. Çalıştay salonunda sergilenen çıktılar, önümüzdeki günlerde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Samsun Eğitim Parkı nı ziyaret eden tüm çocuklarında sergisine açık olacak.
Çalıştay sonrası Beden Perküsyonu enerjilerini atan çocuklar, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Tiyatro Kulübündeki Çocukların Çocuk Hakları Tiyatrosu ile masalarda konuştukları konuların sahnede canlandırılması ile Çocuk Haklarını daha da pekiştirmiş oldular.
Oyunlar hakkında detaylı bilgi:

1-ISSIZ ADAYA YOLCULUK
Her çocuğun özel yaşam hakkı vardır.
2-YAŞASIN ÇOCUKLAR
Her çocuğun yaşam hakkı vardır.
3-ÇOCUĞUM! HAKKIM VAR!
Her çocuğun kendini etkileyecek kararlara katılma hakkı vardır.
4-DİKKAT! SEKO!
Her çocuğun sağlıklı ve elverişli ortamlarda yaşama hakkı vardır.
5-KENDİNİ ARARKEN GÖKKUŞAĞINI BULAN SARI
Çocuklar ırk, dil, cinsiyet, kültür, dahil oldukları ekonomik ve sosyal sınıftan dolayı ayrımcılığa maruz kalamaz.
Tiyatro Sonrası Ladik Gençlik Korosunun 12 dilde söyledikleri şarkılar ile katılımcıları hem gururlandırdılar hem de farklı farklı ülkelere gidip oradaki çocukları da anımsamalarını sağladılar.
Günün sonunda tüm katılımcılara bugünün anısına armağanlar sunan Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tüm katılımcılara ve destek olanlara Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Samsun Eğitim Parkı ile teşekkürlerini sundu.
21 Kasım 2015 Cumartesi Günü ise yetişkinler ile Çocuk Hakları konuşulmak üzere bir araya gelindi. Milli Eğitimin farklı okullarında çalışan okul öncesi ve ilkokul branşlarından bir grup öğretmen Müderris Eğitim ve Danışmanlığın moderatörlüğünde; Çocuk Hakları ve Deneyimsel Öğrenme Konuşuldu. Eğitime katılan Tüm öğretmenler haklar konusunda bilgi sahibi olup bu alanda daha fazla çalışmaya karar verdiler. Deneyimsel Öğrenme yolu ile öğrencilerine daha da yararlı olabileceklerini belirttiler.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum