MİLYARDERLERİMİZ ARTIYORMUŞ!

MİLYARDERLERİMİZ ARTIYORMUŞ! Son yapılan bir araştırmada; Türkiye’deki hanelerin %61,2’sinin ayda 1200 TL veya altında gelirle hayatta kalmaya çalıştığı gözler önüne seriliyor

18 Kasım 2014 - 18:42
MİLYARDERLERİMİZ ARTIYORMUŞ!

Son yapılan bir araştırmada; Türkiye’deki hanelerin %61,2’sinin ayda 1200 TL veya altında gelirle hayatta kalmaya çalıştığı gözler önüne seriliyor.
Asgari ücretlinin, küçük esnafın ve de emeklilerin durumları ortada..
Hükümet yetkilileri hala “kişi başına düşen geliri 10.000 dolara çıkarttık” diyorlar ya, vallahi sinirime dokunuyor.
Türkiye’deki gelir dağılımı rakamları çarpıtılarak halka sunuluyor.
Bakınız “Türkiye’de Aile Yapısı” araştırmasına göre Türkiye’de ayda 7000 TL ve üzeri (yani kişi başına 10.000 dolar civarı) geliri olan haneler nüfusun sadece %1,2’si!
Gerisi?...
Gerisi mi, koy ver gitsinler.
Onları düşünen olsa zaten tablo böyle olmazdı.

Kısacası Türkiye’de, yabancı sermayeyi cezbetmek üzerine kurulan, ithalat ve finans odaklı bu ekonomik büyümeden gerçek anlamda yararlanan ve zenginleşenler sadece nüfusun en zengin binde 5’ten de daha da küçük bir kesimi.
Nüfusun %99,5’inin toplam birikimleri bu en zengin %0,5’in birikimlerinin yarısı kadar etmezken, hükümet hala kişi başına geliri dünya ortalaması olan 10.000 dolara çıkarmış olmakla övünüyor, artan gelirin aslında sadece çok az sayıda kişinin başına düştüğü gerçeğini ise örtbas etmeye çalışıyor.

44 MİLYARDERİMİZ VAR

Son olarak, Türkiye’de servet piramidinin üst basamaklarına çıkıldıkça gelir dağılımı dengesinin ne denli bozulduğunu çok çarpıcı bir şekilde gösterdiği için her sene Forbes dergisi tarafından yayınlanan “En Zengin 100 Türk” listesine değinmek istiyorum.
Forbes Türkiye’nin  son yayınladığı “En Zengin 100 Türk” listesine göre listede 44 dolar milyarderi bulunurken, milyarderlerin serveti 75,3 milyar dolara ve ilk 100’ün toplam serveti de sekiz yılın en yüksek seviyesi olan 117,85 milyar dolara ulaşmış.
Bir fikir vermesi açısından 117 milyar doların Türkiye’nin 795 milyar dolar olan toplam Gayri Safi Milli Hasılası’nın %15’ine denk geldiğini söyleyebiliriz.
Yani sadece 100 kişinin serveti tüm ülkenin milli gelirinin %15’ine denk geliyor.
Gidişatı görmek için bir önceki senenin verilerine baktığımızda, piramidin tepesinin bir önceki seneye göre daha da sivrildiğini ve gelir ve servet uçurumunun büyüdüğünü görüyoruz.

Aslında utanılacak bu durum özellikle hükümete yakın yayın yapan medya kuruluşları tarafından bir övünç kaynağı olarak lanse edilebiliyor.
Hâlbuki Türkiye’nin, ekonomisi kendisinden iki ila sekiz kat arasında büyük olan Japonya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada gibi ülkelerden daha çok dolar milyarderi çıkarmış olması bir övünç kaynağı olmak şöyle dursun ekonomik büyümeden toplumun çok büyük çoğunluğunun nasiplenememiş olduğunu ve gelir dağılımı dengesizliğinin uç noktalara ulaştığını ortaya koyan bir utanç tablosudur.
Bu eserin baş mimarı sizce kim ola ki?

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum