OKUMAK, YAŞADIĞININ FARKINA VARMAKTIR

25

OKUMAK, YAŞADIĞININ FARKINA VARMAKTIR
02 Nisan 2015 - 21:01
25. Dönem AK PARTİ Samsun Milletvekili Aday Adayı ve Kültür bilimci Doç. Dr. Bekir Şişman 51. Kütüphaneler Haftası Dolayısıyla Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesini ve Kütüphane müdürü Türkan Koca’yı ziyaret etti.

Doç. Dr. Bekir Şişman kütüphaneler haftasının 1964 yılından itibaren Türkiye'de kutlandığını ve bu haftanın Mart ayının son pazartesi günü ile başlayan haftaya tekabül ettiğini belirterek konu ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu: "Kütüphaneler Haftasının en önemli amacı çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde kitap okuma alışkanlığı ve zevkini geliştirmek, kitaplardan daha fazla yararlanılmasını, kitabın günlük hayatımızda daha fazla yer almasını sağlamak ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmektir. Hafta süresince kütüphanelerin önemi, kütüphaneciliğin sorunları, kütüphanelerde uyulması gereken kurallar ile kitap okuma alışkanlığının bireysel ve toplumsal yararları kamuoyuyla paylaşılır. Kütüphanelerimizde bugün yaklaşık 6 milyon kitap mevcuttur. 620 bin kitapla ilk sırayı Ankara'da bulunan Milli Kütüphane almaktadır. DES’in raporuna göre 2009 yılı itibariyle Türkiye’de toplam 45 çocuk kütüphanesi, 14 yazma eser kütüphanesi ve 55 gezici kütüphane olmak üzere toplam bin 152 kütüphane olmasına karşılık Almanya’da 10.531, İngiltere’de 4 bin 620, İspanya’da 5 bin 209 kütüphane bulunmaktadır.

Kütüphaneler Haftası” dolayısıyla hazırlanan rapora göre bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise beş yılda ancak 1 kitap okuyor. Rapora göre kişi başına düşen kitap sayısı Almanya’da 25 bin, AB ortalaması 16 bin iken Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı 6 bin olarak ortaya çıkıyor. Almanya’da halk kütüphanelerinde çalışan kütüphaneci sayısı 8 bin 337, Fransa’da 7 bin 88, İngiltere’de 6 bin 978, İspanya’da 3 bin 794, Türkiye’de sadece 333 kişi düzeyinde bulunuyor. Dolayısıyla 2023 hedefleri doğrultusunda kütüphanelerimizin ve burada çalışanların durumu, sanal âlemin neredeyse esiri olmuş olan çocuklarımıza kütüphane alışkanlığı kazandırılması kitap okuma oranımızdaki vahamet gibi sorunlar da masaya yatırılmalıdır."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum