OMÜ Milli Satranççı Barış Esen'i Ağırladı

OMÜ Milli Satranççı Barış Esen’i Ağırladı Ünlü milli satranççı Barış Esen, Ondokuz mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde öğrencilerle ve satranç sevenlerle bir araya gel

OMÜ Milli Satranççı Barış Esen'i Ağırladı
25 Kasım 2014 - 18:14
OMÜ Milli Satranççı Barış Esen’i Ağırladı

Ünlü milli satranççı Barış Esen, Ondokuz mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde öğrencilerle ve satranç sevenlerle bir araya geldi.

OMÜ Satranç Kulübünün düzenlediği etkinliğe katılan Barış Esen, “Ülkemizde Satrancın Yeri” başlıklı bir konuşma yaptı.  Etkinliğe OMÜ Satranç Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. İrfan Şaka, Topluluk Başkanı Yusuf Kemal Eren ve öğrenciler katıldı.

İlk zamanlar yarışmalardan kötü sonuçlar elde ettim.

Konuşmasına satrançla nasıl tanıştığını anlatarak başlayan Barış Esen, “Satrancı ilkokul 3. sınıfta ilk olarak babamdan öğrendim. Kendimi biraz ilerlettikten sonra il çapında yarışmalar olduğunu fark ettim. İlk zamanlar yarışmalarda kötü sonuçlar elde ettim ve bu sonuçlar karşısında daha da hırslandım. Bu konuda kitapları takip etmeye başladım. Kendimi geliştirmek için ilimizdeki satranç kulübüne üye oldum” dedi.

Her gün büyük bir disiplinle çalıştım.

Hemen her gün belirli bir disiplinle satranç çalışmaya devam ettiğini anlatan Esen, bu sayede 15 yaşında kendi yaş kategorisinde Türkiye 1.’si olduğunu belirtti. Böylece Avrupa şampiyonasına da katılmaya hak kazandığını söyleyen Esen, çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Dünya Satranç Şampiyonası’na gidebilme yolunun kendisine açıldığını ifade etti.

Satrancın okullara seçmeli ders olarak girmesi önemli bir adımdır.

Satrancın Türkiye’ deki yerine de değinen Esen, satrancın okullarda seçmeli ders olarak okutulmasının bu sporun gelişiminde büyük bir adım olduğunu söyledi. Esen, “Satrancın okullara seçmeli ders olarak girmesi çocukların satrançla tanışmasını kolaylaştırdı. Bu sayede yetenekli çocuklar keşfedildi ve doğru yönlendirilme şansları oldu” dedi.

Satrancın gelişmesinin, o ülkenin kültürünün bu spora yatkınlığıyla da ilişkili olduğunu söyleyen Esen, Gürcistan ve Bulgaristan’dan örnekler verdi. Esen, “Bu iki ülke satranç konusunda son derece önemli ustalara sahipler. Çünkü bu ülkelerin Rusya’dan kendi kültürlerine taşıdıkları uzun bir satranç geçmişleri bulunuyor” diye konuştu.

Satranç çocuklarda özgüveni geliştiriyor.

Satrancın çocukların gelişimi üzerindeki olumlu etkisine de değinen Esen, “Bir konuya uzun süre odaklanabilme, strateji oluşturabilme, oluşturduğun stratejinin sonuçlarına katlanabilme özelliklerini kazandıran satranç çocuklarda özgüveni de geliştiriyor” dedi.

Söyleşi, öğrencilerin Barış Esen’e yönelttiği soruların cevaplanmasıyla sona erdi. Esen ertesi gün de, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde öğrencilerle birlikte çoklu masa gösterisi yaptı.

 

 

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum