OMÜ Saf Bal Üretiminde Rekoru Yakaladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Arıcılık Birimi tarafından üretilen ballar satışa sunuldu

OMÜ Saf Bal Üretiminde Rekoru Yakaladı
19 Ağustos 2017 - 03:47
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Arıcılık Birimi tarafından üretilen ballar satışa sunuldu.
250 koloni arının olduğu Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki arılar bu sene iyi tarım uygulamalarının yapıldığı Sivas’ın Kangal ilçesinin 1900 rakımlı Mühür Kulak köyünde toplandı.
Üretilen bal ve yapılan uygulamalardan bahseden Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler, “Arıcılık Araştırma ve Uygulama Biriminde eğitim, uygulama ve araştırma çalışmaları yanında belirli düzeyde de bal üretimi yapılmakta. Birimimizde 10 yıllık süreçte hastalıklara dayanıklı Kafkas arısı ıslah edilmiş ve son iki yılda da Karadeniz arısı ile ilgili ıslah çalışmaları sürdürülmekte. Bu yıl arılarımız araştırma ve üretim amaçlı Sivas ili Kangal ilçesinde 1900 rakımda bulunan Mühür Kulak köyünde yaz sezonunu geçirdi. Yaklaşık olarak 3 tonun üzerinde saf çiçek balı üretildi. Bölge kekik ve çörek otu gibi çeşitli çiçekler bakımından oldukça zengin.” şeklinde konuştu.
Üretilen Bal Tümüyle Saf Çiçek Balıdır
Üretilen bal tümüyle saf çiçek balı olduğunu vurgulayan Prof. Dr Ahmet Güler sözlerine şöyle devam etti: “Arılara takviye hiçbir besleme yapılmadı. Bizim merkezimiz dünyada da bilinen merkezlerden. Bu konuda merkezimiz dünyada çok önemli bir referans konumunda. Birimimiz 1 araştırma görevlisi, 3 yüksek lisans öğrencisi ve 1 personel ile çalışmalarını sürdürmekte. Türkiye de ırk ıslahı ve yapay tohumlama konusunda çok iyi bir yerde. Ben de bilimsel açıdan Öğrencilerimi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Irk ıslahı ve tohumlamayı yapabilen insan sayısı Türkiye’de çok az.”
OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir ise yaptığı açıklamada, “Fakülte olarak temel amacımız bölgeye hizmet eden, halkı ve çiftçi ile bütünleşebilen bir eğitim anlayışını benimsemektir. Bu amaçla eğitim kalitemizi yükseltmenin yanında araştırma ve uygulama kalitemizi yükselterek, hem çiftçimizin yanında hem de tüketicimizin hizmetinde olmayı hedefledik. Arıcılıkta yaptığımız uygulama ile ürettiğimiz ballar birinci sınıf ve organik üretim kalitesinde. Bu balın içerisinde hiçbir katkı maddesi ve takviye gıda maddesi yoktur. Yetiştirilme ortamı, iyi tarım uygulaması alanı içerisinde. Sınırlı miktarda balı üreterek halkımızın tüketimine sunmaktan son derece mutluyuz” sözlerine yer verdi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum