OMÜ Türkçeden Şeb-i Aruz Töreni

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-Türkçe), düzenlediği  "Şeb-i Arus Töreni" ile Mevlana'yı ölümünün 744

OMÜ Türkçeden Şeb-i Aruz Töreni
27 Aralık 2017 - 21:07
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-Türkçe), düzenlediği  "Şeb-i Arus Töreni" ile Mevlana'yı ölümünün 744. sene-i devriyesinde andı.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir dizi etkinlikle gerçekleşen törene; OMÜ-Türkçe Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz, Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ömer Saraç ile Okutman Seyfullah Öztürk, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Amacımız Mevlana'yı anmak ve anlamak
Törenin selamlama konuşmasını yapan OMÜ-Türkçe Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz "Burada toplanma amacımız Mevlana'yı hem anmak hem de anlamaya çalışmaktır. Ancak onu anlamak kolay değildir. Çünkü Mevlana; Türkler, Farslılar, İslam alemi, Batılılar, kısacası tüm dünya tarafından sözlerinin derin manası anlaşılmaya çalışılan güçlü bir düşünürdür. Onun bu gücü de insanlığı yakalamış ve insanlığa dokunmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Sevgi, kardeşlik ve hoşgörüden bahsedildiğinde ilk akla gelen isim olan Mevlana, bu hayat felsefesiyle ölümünden yüzyıllar sonra bile insanları etkileyebilmektedir" dedi.
Şeb-i Arus Mevlana'nın vuslata kavuştuğu gün
"Şeb-i Arus"un anlamına de değinen Doç. Dr. Yakup Poyraz, seb kelimesinin gece, arus kelimesinin ise düğün anlamına geldiğini ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Şeb-i arus tamlamasını Mevlana ölüm için kullanıyordu. Çoğu insan için korkutucu bir anlamı olan ölüm, Mevlana için düğün gecesi demekti. Çünkü tasavvuf felsefesine göre dünya gurbet ve sürgün yeri iken ölüm ise sürgünün bitmesi, vuslata ermek yani Allah'a kavuşmak anlamına geliyor. Kendisi de bir tasavvuf ehli olan Mevlana, ölüme bir gül bahçesine girer gibi girmiştir."
Dünya barışını Mevlana'nın hayat felsefesi getirecektir
Ölüme bakış açısı nedeniyle Mevlana'nın insanlığa hayat kavgasının anlamsızlığını anlatarak sevgi, barış ve hoşgörüyü nasihat ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Poyraz "Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan zulümlere baktığımızda bugün dünyanın hiç olmadığı kadar barışa ihtiyacı var. Bu zulümlerin bitmesi bize bağlı, barışı getirecek olan bizleriz. Mevlana'yı anlamak, onun hayat felsefesine kulak vermek, dünyayı daha yaşanılır, daha huzurlu kılacaktır" ifadelerini kullandı.
Selamlama konuşmasının ardından, anma etkinliklerine geçilen törende, Iraklı öğrenci Ömer Abdal Aziz Mevlana'yı anlatan bir konuşma yaptı. İranlı öğrenciler Elnaz Abedini, Ateş Khorsandi, Rüstem İlyasov ve Afganistanlı öğrenci Halis Muhlis ise Mevlana'nın şiirlerini Türkçe olarak seslendirdi.
Makedonyalı öğrenciler Sabriye İslami ve Ayda Khorsandi'nin okuduğu ilahilerle devam eden etkinlikte, ney eşliğinde Farsça ve Türkçe beyitler okuyan Mevlana'nın doğduğu topraklardan gelen Nilab Saedi, dinleyenleri büyüledi.
Bir Mevlevi geleneği olan semazenlerin sema gösterisi ardından öğrencilere verilen teşekkür takdimiyle "Şeb-i Arus Töreni" sona erdi.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum