ÖNCE SEMİNER, SONRA YEMEK…

Vali İbrahim Şahin, Başbakanlık Etik Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan, İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Valiliğimiz organizasyonu ile Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen ’Etik

ÖNCE SEMİNER, SONRA YEMEK…
25 Ocak 2015 - 15:23
Vali İbrahim Şahin, Başbakanlık Etik Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan, İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Valiliğimiz organizasyonu ile Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen ’Etik Liderlik Eğitim Seminer Programı’na katıldı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vali Enver Salihoğlu programın açılışında yaptığı konuşmada, ’’Etik ile ilgili olarak Türkiye’de çok eski geleneksel anlayışımız var. Ancak çağdaş hukuki anlamda etik kavramı bizim yönetim literatürümüze yakın zamanda 2000’li yıllardan itibaren girdi. Yaklaşık on, onbir yıllık bir mazisi var. Gerek bakanlığımızın bünyesinde gerekse diğer bakanlıkların bünyesinde bu konu ile ilgili kuruluşlar oluşmuştu. Asıl konunun koordinasyonunu sağlamak üzere Başbakanlık bünyesine oluşturulan Başbakanlık Etik Kurulu bu konuda çok güzel, önemli ve çağdaş değerlendirmeler yapıyor.

Biz genel olarak yönetimde, hayatın her türlü aşamasında ahlaklı davranmayı ilke edinmemiz gerekiyor. Etik olmakla ahlaklı olmak zaman zaman karıştırılıyor. Ama maalesef zaman zaman etik ihlalleri oluyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde bakanlığımızın etik komisyonu var. Komisyonda yaptığımız çalışmalarla bu ihlallerin meydana gelmemesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz programda yaptığı konuşmada, Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıktığı 1919 yılının 100. yılı olan 2019 yılına kadar Samsun’da yapmayı planladığımız çalışmaları ve bazı güzel hedefleri tamamlayacağız. Samsun son yıllarda Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olma yönünde kendine bir misyon biçmiş, bir vizyon belirlemiş, geleceğe doğru koşuyor. Bu geleceğe doğru koşunun aslında kısa periyotlu bir hedefi var. O hedefte 19 Mayıs 2019’dur.

2019 yılına 4 yıl kaldı. Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yıl etkinliklerinin yapılacağı bir yıldır. Bu süre içerisinde biz Samsun’da 100. yıla hazırlık yapan bir Türkiye’nin 2019 yılı hedefine yönelik bir hedefi kendimize belirleyip 2019 yılına koşacağız. 2019 yılında Samsun’da kültüre, sanata, spora yönelik altyapı tesislerin tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. Biz 19 Mayıs 2019 yılına kadar bazı şeyleri tamamlamak istiyoruz. 2019 yılına kadar havaalanından çıktığınızda Samsun’a gelene kadar bir bilim ve teknoloji müzesi yapacağız. Ondan sonra arkeoloji müzesi, okçuluk ve atıcılık tesislerimiz, buz pateni, büyük yüzme havuzu, futbol, kapalı spor salonlarımız gibi tesislerimizi yapacağız’’ dedi.

Vali İbrahim Şahin programda yaptığı konuşmasında, ’’Saygıdeğer konuklar. Bugün sizleri güzel şehrimizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu toplantının Samsun’da düzenlenesini sağlayan başta İçişleri Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Biliyorsunuz ahlakla etik bir dönem aynı kavrammış gibi hep anlatılır dururdu. Ama felsefeciler günümüzde bu kavramları ayırıyorlar. Aksiyoloji biliminde ahlakı daha çok yöresel, etiki ise evrensel olarak değerlendiriyorlar.

Samsun’un çok güzel bir sahile sahip. Ben Samsun’da göreve başlayalı yaklaşık dört ay gibi bir zaman oldu. Samsun’u farklı kategorilere sınıflandırabiliyorsunuz. Ama içten söylüyorum ki, Samsun’daki bu sahil bandını Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’de görmek gerekirken bunu Samsun’da soluyor olmanın güzelliğini yaşıyoruz. Bunun için de Büyükşehir Belediye Başkanı’nı kutluyorum.

Samsun’da 2017 yılında İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları yapılacak. Bu olimpiyat oyunları Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı en büyük organizasyon olacak. Onun için biz işitme engellilerine yönelik uluslararası işaret dili öğretiyor ve öğreniyoruz. Organizasyona 6 bin sporcu, 10 bin spor adamı gelecek. 27 bin kişi de işaret dili öğrenecek.

Samsun için ikinci önemli olan tarih de 1919 yılıdır. Hükümetimizin de öne çıkardığı bir tarih var. O da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılı. Onun için bizim önümüzde üç step var. Bunları Samsun adım adım gerçekleştirecek. Gerek biz Valilik olarak, gerekse Büyükşehir Belediyesi ekibiyle birlikte hem 2017’de, hem 2019’da, hem de 2023’de kendimizin önüne vizyonlar koyduk ve onları adım adım gerçekleştiriyoruz.

Ben Etik Liderlik Eğitim Seminer Programı’na katılmak üzere Samsun’a gelen bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum. Bu sempozyumun  hayırlara vesile olması dileklerimle düzenlenmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Vali İbrahim Şahin’in konuşmalarının ardından Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat tatarından katılımcılara ’Kamu Yönetiminde Etik” konulu seminer verildi.

Vali İbrahim Şahin Etik Liderlik Eğitim Seminer Programı sonrasında, seminere katılan konuklara Samsunum- 1 Gemisinde yemek verdi.

Yemek sonrasında Vali İbrahim Şahin,  Etik Liderlik Eğitim Seminer Programı için ilimize gelen konuklar ile birlikte Kurtuluş Yolu, Kent Müzesi, Amazon Adası ve Köyünü kapsayan gezi programına katıldı. Gezi programında Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından konuklara gezilen yerlerle ilgili bilgi verildi.

Programa ayrıca Etik Kurulu Üyesi Emekli Vali Metin İlyas Aksoy, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Ömer Duran, Vali Yardımcıları Mehmet Ali Karatekeli, Mehmet Ali Yıldırım, Metin Borazan, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinin ilçe kaymakamları ve ilçe belediye başkanları katıldı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum