ÖNCELİĞİMİZ DELTANIN DOĞAL YAPISINI KORUYUP, BİZDEN SONRAKİ KUŞAKLARA AKTARMAKTIR

ÖNCELİĞİMİZ DELTANIN DOĞAL YAPISINI KORUYUP, BİZDEN SONRAKİ KUŞAKLARA AKTARMAKTIR Vali Hüseyin AKSOY, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Orman ve Şu İşleri Bakanlığı 11

ÖNCELİĞİMİZ DELTANIN DOĞAL YAPISINI KORUYUP, BİZDEN SONRAKİ KUŞAKLARA AKTARMAKTIR
16 Haziran 2014 - 19:07
ÖNCELİĞİMİZ DELTANIN DOĞAL YAPISINI KORUYUP, BİZDEN SONRAKİ KUŞAKLARA AKTARMAKTIR

Vali Hüseyin AKSOY, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Orman ve Şu İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ve TÜBİTAK'ın desteği ile hazırlanan, ‘Kızılırmak Deltası’nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü’ başlıklı proje okulunun Bafra İlçesi Kuş Cenneti ziyaretçi merkezinde düzenlenen açılış törenine katıldı.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ali Kemal AYAN açılış töreninde yaptığı konuşmada, ’’Kızılırmak Deltası sahip olduğu sulak alan, habitat ve hayvan zenginliğiyle doğal bir ekolojik kampüstür. Delta bir açık hava laboratuvarıdır. Amacımız Karadeniz Bölgesi’nde canlılığını koruyabilmiş, yaşayan bir ekosistem olan Kızılırmak Deltası’nda bilginin görselleştirilmesi, etkileşimli bir şekilde aktarımı ve basit bilimsel olguları fark ettirmektir. Ekolojik yaşamın bütün unsurlarıyla yaşandığı Kızılırmak Deltası'nda katılımcılara ekolojik temelli bütüncül bakış açısı kazandırmak, doğanın dilini ve sesini duyurmak, ekolojik süreçlerin ilişkileri ve etkileşimlerini izlettirmek görevimiz olacaktır.

Proje kapsamında kuş gözlemi, dünyanın ekolojik  dengesindeki değişimlerle ilgili drama çalışmaları, organik tarım alanları ve çiftlik gezileri, doğal floristik özelliklerin incelenmesi, böcekler ve böceklerin insan kültüründeki yeri, saz ekosistemi ve sazların değerlendirilmesi ve sulak alan ekosisteminde manda ve yerel ürünleri gibi birçok aktiviteye yer verilecektir. Kızılırmak Deltası’nda doğa ve bilim odaklı hazırlanan projede 1 yürütücünün yanı sıra; 3 uzman, 13 eğitmen ve 11 rehber görev alacak. İki farklı kamp döneminden oluşan projenin ilk kamp dönemi 13- 22 Haziran ve ikinci kamp dönemi 6-15 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Proje; her kamp döneminde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile araştırma görevlilerinin yaptıkları başvurulardan seçilecek ve toplam 60 kişilik katılımcı ile gerçekleştirilecektir.” dedi.

Vali Hüseyin AKSOY törende yaptığı konuşmasında, ’’Bugün Ondokuz Mayıs Üniversitemiz öncülüğünde gerçekleştirilen bir etkinlikte birlikteyiz. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli sulak alanlarından birisidir. Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan sulak alanlardan birisidir. Burada birçok canlı doğal yaşamını sürdürüyor. Bunların korunması adına başta Valiliğimiz olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu alanın tanıtımının yapılması, tanıtımını yaparken de doğal dengenin bozulmadan korunması adına önemli gayretlerimiz var. Geçtiğimiz yıllarda burada bir fotosafari düzenledik. Bu etkinlikte daha önce tespit etmediğimiz yeni bir kuş türünün bu deltada yaşadığını öğrendik. Burada 342 kuş türü yaşıyor veya göç yolu olarak kullanıyor. Düzenlediğimiz her bir faaliyette burada yeniden keşfettiğimiz alanlar ve canlılar çıkabiliyor.

Burada Valiliğimizin öncülüğünde birçok kurum ve kuruluşumuz tarafından yapılan önemli alt yapı çalışmaları oldu. Bizim burası için temel yaklaşımımız, doğanın temel yapısına zarar vermeden bölgeyi turizme kazandırıp tanıtabilmektir. Önceliğimiz buranın doğal yapısının korunup, yapılan çalışmalarda buna hassasiyet gösterilmesidir. Delta içine yol yapma ihtiyacı gündeme geldiği zaman bu noktada yolun asfalt mı, parke mi olması konusunda çeşitli öneriler gündeme geldi. Biz buranın doğal yapısının bozulmaması adına doğal malzeme kullanarak yolu iyileştirdik. Bu bölgenin korunup bizden sonraki kuşaklara aktarılması bizim en öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Bu deltamızda çok önemli bir manda varlığı var. Geçtiğimiz yıllarda 2 bin 500 civarında olan manda sayısı bugün 6 bin 500 civarına yükselmiştir. Bu manda varlığının sayısının daha üst noktalar çıkarılması büyük önem taşıyor. Yine bu deltamızda yılkı atlarının yaşadığı doğal yaşam alanları var. Bu alanların korunması adına yürütülen birçok önemli faaliyetimiz var.

Proje okulu burada çalışma yapmak isteyen arkadaşlarımıza işin teorik kısmının ötesinde, uygulamaya girerek daha iyi bir değerlendirme ve tespit yapma imkânı vermiş olacak. Ben kent merkezine bu kadar yakın ve korunan başka bir alanın olacağını düşünmüyorum. Bu özelliğinin bundan sonraki dönemde de devam ettirilmesi bizim ortak hedefimiz ve arzumuzdur. Üniversitemiz kuşların göç yolu ile geçişlerinde halkalama çalışmalarıyla bölgemizin bu zenginliğine ve değerine çok önemli bir değer ve anlam katıyor. Her bilim dalının burada yaptığı ve yapmaya devam ettiği önemli çalışmalar var. Bu tür etkinlikler bölgenin tanıtılıp korunması adına önemli faaliyetlerdir. Ben bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum.  Bu projede yer alan, katkı sağlayan başta Ondokuz Mayıs Üniversitemizin değerli öğretim üyeleri olmak üzere, projede emeği geçen bütün kişi, kurum ve kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Vali Hüseyin AKSOY’ un konuşmasının ardından, proje okulunda İzkuş Genel Müdürü  Dr. Taner SEYİS tarafından ’Sulak Alanlar nasıl Yönetilmeli? İzmir Gediz Deltası Örneği’ konulu ilk ders verildi. Ders sonunda İzkuş Genel Müdürü Dr. Taner SEYİS, Sayın Valimiz ve diğer katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevapladı.

Açılış töreni sonunda Bafra Musiki Derneği tarafından davetlilere mini bir konser sunuldu.

Törene ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan LEBLEBİCİOĞLU, Bafra Kaymakamı Ali KATIRCI, 19 Mayıs Kaymakamı Kadir EKİNCİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin KARAMAN, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum