OSH ŞEHRİ İLE İYİ NİYET PROTOKOLÜ İMZALANDI

Kırgızistan’ın Osh şehri ile Samsun arasında kardeş şehir olmaya yönelik ilk adım atıldı

OSH ŞEHRİ İLE İYİ NİYET PROTOKOLÜ İMZALANDI
03 Aralık 2015 - 19:31
Kırgızistan’ın Osh şehri ile Samsun arasında kardeş şehir olmaya yönelik ilk adım atıldı. Başbakanlık ile Dış İşleri Bakanlığı’nın teşviki sonucu Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile Osh Belediye Başkanı Aytmamat Kadirbaev arasında iyi niyet mektubu protokolü imzalandı.

[gallery ids="39709,39708"]
Kardeş ülke Kırgızistan ile Türkiye’nin köklü akrabalık bağları, Osh şehri ile Samsun arasında yürütülen kardeş şehir çalışması ile daha da güçlenecek. Kardeş şehir temasları kapsamında iki gündür Samsun’da bulunan Osh Belediye Başkanı Aytmamat Kadirbaev ve heyeti, Samsunum-1 Gemisi’nde Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile bir araya geldi.
TOPLANTIDA BİLGİ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU
Osh Tarım Üniversitesi Rektörü Seit Amatov, Kırgız Cumhuriyeti Jogorku Keneş Başkan Danışmanı Kuşabak Tezakbaev, Osh Isı Santrali Müdürü Anarbek Attokurov ve Kırgız Cumhuriyeti Olağanüstü Haller Bakanlığı Şehir Daire Başkanı Nurlan Baymuratov, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Meclis AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Yurt, Sefer Arlı, Zennube Albayrak ve Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, İmar İnşaat Daire Başkanı Kadir Koçak ve SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu’nun hazır bulunduğu görüşmede, heyetler, iki şehir arasında bilgi alışverişinde bulundu.
OSH ŞEHRİ İLE TEMASLAR DEVAM EDECEK
Gemi turunun ardından kardeş şehir olmanın ilk adımı olan iyi niyet protokolü imza törenine geçildi. İmza törenine başkanlık yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun ile Osh şehrinin kardeş şehir olacak olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Vali Şahin, “İki belediye başkanlıkları arasında bir iyi niyet mektubu imzalanıyor. Daha sonraki aşamalarda kardeş şehir olma, ekonomik alanlarda iş birliği, spor alanında iş birlikleri, turizmi geliştirmek adına Osh şehri ile temaslar devam edecek. Samsun’u gezip dolaştılar. İyi niyet mektubu imzalayıp bu iş birliğini daha ileri noktaya getirmek için çalışacaklar. Her iki belediye başkanımıza hayırlar diliyorum” dedi.
İADEYİ ZİYARET YAPMAYI PLANLIYORUZ
Kırgızistan’ın Türkiye ile köklü ve güçlü akrabalık bağları olduğunu hatırlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Kırgızistan dost ülkemiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çok köklü ve güçlü kültürel bağları olan Kırgızistan Cumhuriyeti ile ülkemizin çok güzel, sağlıklı, tarihten bu yana damıtılmış çok sürdürülebilir ilişkileri var. Bu ölçekte Kırgızistan ile olan bu ilişkilerimizin devamında ülkemizin çeşitli şehirleri ile Kırgızistan’ın çeşitli şehirleri arasında iş birliği protokolleri ile kardeş şehir ilişkileri kuruluyor. Başbakanlığımızın da Dış İşleri Bakanlığımızın da bu konuda yapılacak çalışmalara yönelik bizi özendiren, teşvik eden talimatları var. Bu talimatlar doğrultusunda dost ülke Osh Belediye Başkanı Aytmamat Kadirbaev beyi ve heyetini iki gündür Samsun’da misafir ediyoruz. Biz kendisini çok sevdik. Heyetini gezdiriyoruz. Samsunu çok beğendiklerine ve sevdiklerine inanıyoruz. Mayıs ayında fırsat bulduğumuzda iadeyi ziyaret yapmayı planlıyoruz. Bu protokol, kardeş şehir olma yönündeki çabaların ilk adımıdır. Kardeş şehir olmaya yönelik meclis kararlarımızı da alarak süreci işleteceğiz. Bu iyi niyet protokolünü imzalamaktan gurur duyuyorum. Belediye başkanımızın tatillerini ve izinlerini Samsun’da geçirmelerini istiyoruz. Başka bir şehirde tatil yaptıklarını duyarsak da üzülürüz” şeklinde konuştu.
TARİHE BAKTIĞIMIZDA BİZ AKRABAYIZ
Osh Belediye Başkanı Aytmamat Kadirbaev ise bu protokolle iki şehir arasında yeni bir kapı açıldığını vurguladı.Bu görüşmeye vesile olan Kırgızistan Türkiye Büyükelçisi Metin Kılıç’a teşekkür eden Kadirbaev, “Biz kendisiyle iki kez görüştük. Samsun ile kardeş şehir olabileceğimizi söyledi. Bu amaçla buradayız. Bu niyet protokolünün sadece şehirler arasında kardeş şehir olmaktan öte ülkeler arasında da ekonomik işbirliği açısından da faydalı olacağını düşünüyorum. İki belediye başkanı arasında bu iyi niyet protokolünü daha önce konuşmuştuk. Ülkemize döndüğümüzde ilk yapacağımız iş, bu protokolü meclisten geçirmek olacak. Tarihe baktığımızda biz akrabayız. Kardeş şehir olduğumuzda da bu akrabalığımız daha da pekişecek. Samsun’u gezdiğimizde tecrübe kazanıp bizim de yapmamız gereken çok şey olduğunu gördüm. Samsun’un hızlı bir şekilde geliştiğine gözlerimle şahit oldum. Akraba bir topluluk olarak böyle hızlı bir gelişmeyi görmek bizleri çok mutlu etti.  Sayın valimizi ve başkanımızı şehrimize davet ediyoruz “ ifadelerini kullandı,

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum