PERDE 'NART ATEŞİ' İLE AÇILDI…

Samsun Devlet Opera ve Balesi, 2016-2017 sanat sezonunu “Nart Ateşi” ile açıldı

PERDE 'NART ATEŞİ' İLE AÇILDI…
03 Ekim 2016 - 22:09
7-bos-kalip-haberSamsun Devlet Opera ve Balesi, 2016-2017 sanat sezonunu “Nart Ateşi” ile açıldı.
“Bir Kafkasya Masalı” olarak da anılan eserde Kafkasya’nın mitolojik en eski yerli halkı olan Narların destanı anlatıldı.
NART ATEŞİ’NE SOLO DANSIYLA KATILDI
Samsun Devlet Opera ve Balesi koro sanatçısı Ayşe Ceylan’ın yazıp yönettiği sahne gösterisi, Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Kafkas Halk Dansları Topluluğu, Samsun Çerkeş Derneği Müzik Grubu “Ceguago” ve Mahalli Çerkeş Dansçılarının iştirakleriyle gerçekleştirildi. “Nart Ateşi”, Nartların destanından 1Setenay Guaşe ve Savsırıko’yu, 1864 sürgün yıllarının trajedisini, sürgün sonrası diosporoda yaşayan Nart’ların torunları Çerkeşlerin kendilerine yepyeni bir gelecek kurma çabalarını, hayallerini, geleneklerini şarkılar, danslar ve şiirler eşliğinde anlatacak. Çerkeşlerin köklerinden gelen zengin kültür mirasının masalsı bir hikâye olarak opera sahnesine taşındığı eserde Ayşe Ceylan ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Berk Özbek anlatıcı ve solist olarak yer aldı 1'inci perde olarak seyirci ile buluşan gösterinin dekorları Filiz Dinç’e, kostümleri Gülnur Çağlayan’a, koreografisi ise David Khozashvili’ye ait. Orkestranın başındaki isim Nesren Kanşat. Işıkta ise Oğuz Murat Yılmaz’ın ismi var. Samsun Devlet Opera ve Balesi dansçıları David Khozashvili, Ana Gorgiashvili, Nazmiye Khozashvili ve Buse Cengiz de (Zeynep Bengier’in koreografisiyle) bu özel gecede solo dans ettiler. Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Kafkas Halk Dansları Topluluğu’nu çalıştıran Fatih Baştuğ, Nart Ateşi’ne solo dansıyla katıldı. İsimlerden. Art Ateşi’nde Çerkeş kültürünün mitolojiden günümüze kadar uzanan farklı süreçler, Çerkeş müziği ve şarkılarının hikâyeler ve danslarla harmanlanması ile sahneye koyuldu.
1 Ekim Cumartesi ve 3 Ekim Pazartesi akşamı saat 20.00’de sahnelendi. Sanatseverlerimizin dakikalarca ayakta alkışladığı esere yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum