PROF. DR. METİN EKER'DEN YENİ STADYUMUN ANALİZİ...

Olimpiyat Öncesi Asimetrik Stadyum Ya Da Stadyumun Çelişkileri

PROF. DR. METİN EKER'DEN YENİ STADYUMUN ANALİZİ...
23 Nisan 2017 - 23:42
Olimpiyat Öncesi Asimetrik Stadyum Ya Da Stadyumun Çelişkileri.
Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin EKER, Samsun’da yapılacak olan İşitme Engelliler Olimpiyatı öncesi kent estetiğine ilişkin hassasiyetler ve konu edilen düzenlemelerin gerekliliğine ilişkin vurguya ilave olarak yeni stadyum hakkındaki estetik eksikliklerden de şöyle bahsetti:

***2011 yılında seçim meydanlarında müjdesini aldığımız stadyumun temeli 4 Ağustos 2013 yılında atıldı. Aynı bölgenin diğer bir futbol şehri olan Trabzon Akyazı Spor Kompleksi ve Stadyumunun temeli ise 24 Kasım 2013’te atıldı.  ***Şenol Güneş Stadyumu adıyla 18 Aralık 2016’da açılan stadın maliyeti 230 milyon lira. Yeni Samsun Ondokuz Mayıs Stadyumu ise 107 milyon lira maliyeti ile  bir yıl önce açılmayı beklerken açılış Ağustos 2016’ya sarkmış, oradan da Şubat 2017’ye sarkmıştı. Şu anda sarkmaya devam ediyor.

***Stadyum seyirci kapasitesi 33.919 kişi olarak belirlenmiştir. Sembolik bir rakam tabii ki. Ondokuz Mayıs Stadyumu ve 19 mayıs 1919 tarihine atıfta bulunulan sembolik rakam. Çok güzel bir düşünce idi. Evet düşünce idi! Ama şimdi yok… 54 loca var. 55 değil. Sonuçta 33.919 simgesi ortadan kalktı. Niçin mi? Maraton alt tribünlerinde SAMSUNSPOR yazabilmek için seyirci artırımına gidildi. …SUNS… yazılamadığı için merdiven boşlukları seyirci koltuklarıyla kapatıldı. Üstündeki çıkış tünelleri için ise fonksiyonsuz hale getirildi. Birinci simetrik vaka ve asimetrik kalkışma budur diyebiliriz.

***İkinci asimetrik vaka ise, stadyum dış kaplamada hissi verilen deniz dalgalarına ait dışarıdan kırmızı içeriden ise dışarıyı görebileceğimiz bir ızgara şerit olan ve stadyumu ikili olarak kuşatan çizgiler. Dışarıdan anlaşılamasa bile içeriden maraton çatı birleşimi ile protokol (eski tabir ile kapalı) çatı birleşiminin verdiği asimetrik şerit görüntüsü. İlk bakışta bir tasarım hatası olarak duruyor ve algılanıyor.

***Bir diğer asimetrik vaka ise kale arkaları ile maraton ya da protokol tribünlerinin birinde görülen ve diyagonal olarak iki tane olan beton masif blok. Yine görüntü ve dolayısıyla stad görselliğinin simetrik rahatlığını bozuyor.

***Stadyumun yeri ile ilgili konular çok tartışıldı ama bizzat gezen ve görenin şahit olduğu bir kimyasal hava çökeltisinin çim saha bölgesinde hissedildiği. Dışarı çıkıldığında bacasından dumanların çıktığı sanayi işletmeleri ve enerji santralleri söz konusu. Benim fotoğraflamam esnasında da aktif idi bu bacalar.

***Yukarıda da belirmeye çalıştığım gibi  asimetrik görsel rahatsızlıklar ve çelişkiler ile inşaa süreci devam eden stadyumun en ironik meselesi, seyircinin en yoğun olacağı yer olan maraton alt tribünün iki çıkış tüneli merdivenlerinin koltuklarla kapatılması olmuştur. İronik dememin sebebi ise, 33.919 olan koltuk sayısı +96 koltuk ile 34.015 olmuştur. Sanırım 15 plakalı
şehir
mutlu olacaktır. 33.919 simgeslliği otradan kalkmıştır. Ya ani ve acil çıkışlar için kullanılacak olan merdiven boşluklarının kapatılması ne olacak? Barcelona Nou Camp stadyumu çıkışları örnek alınmıştı sanırım bu soluklu stadyumda. Şimdi soluksuz kalınacak. Bu arada sık sık aldığımız “merdiven boşlukları cezası” da böylece bir nebze azalmış olacaktır. SAM SUNS POR olarak şu anda görüntüsü olan yazının simetrisi pek ala ayarlanabilir ya da başka türlü yazılabilirlik çözümleri üretilebilirdi. Ayrıca da bu stadyumun hala bitirilememesine ait detaylara girmek istemiyorum. Ancak iyi ki olimpiyatlar var. Yoksa stadyumun açılışından emin olamayabilirdik.

***Sonuç olarak kentimizin estetiği kentin simgesel mekanlarında, kamusal alanlarında ve sportif yapılarda da dikkate alınacak detaylar içermektedir. Bir Samsunlu ve Samsunsporlu olarak “daha iyiye ve güzele” yönelik estetik tespitlerimizi beklentileri besleyecek şekilde dile getirmekte her zaman yarar görüyorum.
Fotoğraf: Metin Eker
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum