Rektör Ünal, Kızılırmak Deltası'nda İncelemelerde Bulundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından yürütülen 2021 yılı Sonbahar Göç Dönemi Kuş Halkalama çalışmalarını incelemek üzere Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonu’nu ziyaret etti.

Rektör Ünal, Kızılırmak Deltası'nda İncelemelerde Bulundu
03 Eylül 2021 - 19:54
Halkalama İstasyonu Sorumlusu Öğretim Görevlisi Dr. Arif Cemal Özsemir’den halkalama çalışması hakkında bilgiler alan Rektör Ünal, daha sonra alanda kurulu olan sis ağlarını gezdi, yakalanan kuşları yerinde gözlemledi.
Kızılırmak Deltası’nda Yapılan Halkalama Çalışması Hakkında
20 yıldır İlkbahar ve Sonbahar göç dönemlerinde yapılan halkalama çalışması, Türkiye’nin en uzun soluklu çalışması niteliğindedir. Göç dönemlerinde Kızılırmak Deltası Cernek Gölü çevresinde bulunan çalı vejetasyonunun olduğu alanlara 7 ve 12 metre uzunluğunda sis ağları kurularak yapılan bu çalışmalar kapsamında 162 türden yaklaşık 149.800 kuşa TR rumuzlu halkalar takılmıştır.
Halkaların üzerinde ülkelere özgü sabit bir adres ve her birey için farklı bir kod numarası yazılıdır. Kod numarası kuşların bireysel olarak tanınmasını, adresler ise tekrar yakalanan ya da ölü olarak bulunan halkalı bir kuşun, halkalanma bilgilerine ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Halkalama, göç yollarının, kışlama ve üreme alanlarının, göç takviminin, göç stratejilerinin ve popülasyon dinamiklerinin aydınlatılması konusunda en çok veriyi sağlayan yöntemdir.
Yaklaşık 30 geri bildirim sayesinde Kızılırmak Deltası’ndan göç eden türlerin göç yolları hakkında bilgi edinilmiştir. Cernek halkalama istasyonunda halkalanıp Finlandiya, İsrail, Kıbrıs, Polonya, Ukrayna, Suriye, Mısır, Rusya gibi ülkelerde tekrar yakalanan kuşlarımız olmuştur.
Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından yürütülen 2021 yılı sonbahar göç dönemi kuş halkalama çalışması 15 Ağustos tarihinde başlamış ve Ekim ayının sonuna kadar devam edecektir. Usta halkacı ve Türkiye’nin birçok üniversitesinden gönüllü öğrenciler eşliğinde yürütülen bu döneme ait çalışmalarda şu ana kadar 39 türden 1096 kuş halkalanmıştır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum