Romenlere ev hizmetleri eğitimi

Canik Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Canik Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ev hizmetlerinde çalışan Romen vatandaşlara yönelik düzenlenen Bilgilendirme Semineri’nde, çalışanlar sigorta konusunda bilg

Romenlere ev hizmetleri eğitimi
29 Eylül 2015 - 18:25
Canik Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Canik Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ev hizmetlerinde çalışan Romen vatandaşlara yönelik düzenlenen Bilgilendirme Semineri’nde, çalışanlar sigorta konusunda bilgilendirildi.

Canik Belediyesi 200 Evler Spor, Eğitim ve Etüt Merkezi’nde düzenlenen Bilgilendirme Semineri’nde Canik Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Ertekin Tuncer tarafından, ev hizmetlerine çalışan bayanlara 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Ek-9 uncu Madde Uygulaması anlatıldı. Tuncer, ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı, bu kapsamda çalışıp sigortalı sayılan kişiler ile işverenlerin hak ve yükümlülükleri konularında katılımcıları bilgilendirdi.

GERÇEK KİŞİLER YARARLANACAK

Söz konusu Ek-9’uncu maddenin 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğine işaret eden Tuncer, “Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştırmayı düzenleyen yeni uygulamadan gerçek kişiler yararlanacak olup tüzel kişilerin talepleri kabul edilmeyecektir. Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar hakkında bu işlerin ay içinde 10 günden az ve 10 günden fazla yapılıp yapılmadığına göre işlem yapılacaktır. Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 2’Sİ

Ek maddenin yeni hak ve sorumluluklar getirdiğine vurgu yapan Tuncer, “Ayda 10 gün ve üzerinde çalışanların primleri işverenleri tarafından kolay işverenlik uygulamaları çerçevesinde ödenecektir. Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir” diye konuştu. Bilgilendirme Semineri’ne Canik Kent Konseyi Genel Sekreteri Reşat Kılınçarslan, Kadın Meclisi Başkanı Münevver Uğurlu da katıldı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum