Sağlıkta iflasın eşiğine geldik…

Sağlıkta Dönüştük! 15 yıl önce Ak Parti İktidarıyla sağlıkta dönüşüm başladı… Önce kamunun elindeki tüm hastaneler Sağlık Bakanlığına devir edildi

Sağlıkta iflasın eşiğine geldik…
08 Ekim 2017 - 22:10
Sağlıkta Dönüştük!

15 yıl önce Ak Parti İktidarıyla sağlıkta dönüşüm başladı…
Önce kamunun elindeki tüm hastaneler Sağlık Bakanlığına devir edildi. Sonra il sağlık müdürlüklerinin yükü ağırlaştı denilerek görevleri üçe bölündü. İllerdeki tüm Hastaneler Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine, Sağlık Ocakları, Laboratuvarlar, VSD ve AÇS’ler yeni kurulan Halk Sağlığı il müdürlüğüne bağlandı.
İl sağlık müdürlüklerine, 112 acil servisler, özel sağlık kuruluşlarının, eczanelerin ve muayenelerin açma, kapatma ruhsatlandırması kaldı.
Kamu Hastaneleri Birliğine, Ankara’da devasa binalar ve makam arabaları ile lojmanlar tahsis edildi. İllerdeki hastaneler Kamu hastaneleri genel sekreterliklerine dönüştürüldü.
İktidara yakın Dr.’lar Daire başkanı ve şube müdürü oldular. Hasta odaları bürolara dönüştürüldü ve sonrada Genel Sekreter pratisyen olmaz dediler.
Üniversitelerde tıp fakültelerinde gelecek bekleyen araştıran inceleyen öğrenci yetiştiren belki de hastalarına şifa dağıtan Prof. ve Doç.’ler kadrolaşacaklar ya Trabzon Kamu Hastaneleri Birliğine Genel sekter, Genel müdür ve Başhekim olarak atadılar. Yetki karmaşasına düşünce de Genel müdür ve Başhekimlikleri birleştirdiler. Olmadı bunlarla bir de sözleşme yaptılar.
Tabii yalnız bunlarla değil, Başhekim yardımcıları, hastane müdürleri, başhemşirelerle… Yetmedi, tüm 657 sayılı DMK’ya bağlı memurlarla sözleşme yaptılar. Güya performans yönetimi, istemediklerini kapının ağzına koyacaklar. Doktorları kendi aralarında böldüler bir kısmını şef, bir kısmının şef yardımcısı yaptılar.
İlçe Hastanelerindeki seyyar  başhekimleri  ilçe kaymakamları dahi tanımıyor!...
Kimin ne yaptığını hiç kimse bilmiyor…
Bu kargaşayı gören birçok Dr. özel hastanelere kaçtı.
Oralarda Kamu hastaneleri kadar günlük poliklinik hizmeti vermeye başladılar. Devletin paraları oluk oluk özel firmaların yani şahısların cebine akmaya başladı… Sonunda sosyal güvenlikteki kara delik büyüdü!...
Devasa bir hastane yapmışsın içinde şifa dağıtan Dr. yok neye yarar?..
Bina veya hastane var içindeki cihazlar çalışmıyor!!!...
Çünkü, harcı hurcunu geçti. Bırakın yeni cihaz almayı arızalanan cihazı tamir etmeye para bulunamayınca vatandaş ağır hastasını dahi özel hastanelere taşımaya başladı…
Özel hastaneler öyle denildiği gibi bedava da değil. İlk girdiğin anda para vermeden iğne dahi yaptıramazsın. Kamunun yani vatandaşın kendi parası ile yaptırdığı sağlık ocakları ve sağlık evleri yıkılmaya bırakıldı veya yazlık ev olarak Doktorlara, sağlık çalışanlarına cüzi paralarla kiralanmaya başlandı.
Sonunda sağlıkta iflasın eşiğine geldik…
Şimdi sil baştan başladı. 15 yıl önce başladığımız yere dönüyoruz…
Başta Ankara olmak üzere tüm illerdeki Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliklerini ve Halk Sağlığı il müdürlüklerini kapatıyorlar.
O kadar levha ve kırtasiye, takım taklavatı çöpe atıyorlar!...
Sağlığı yeniden il sağlık müdürlüklerine bağlıyorlar…
Bunun adına da sağlıkta dönüşüm diyorlar…
Bilmem anlatabildim mi?

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum