ŞAHİN KENT ESTETİĞİ ÇALIŞTAYI'NA KATILDI

Vali İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen ’Kent Estetiği Çalıştayına katıldı

ŞAHİN KENT ESTETİĞİ ÇALIŞTAYI'NA KATILDI
26 Mayıs 2015 - 21:18
Vali İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen ’Kent Estetiği Çalıştayına katıldı.

[gallery ids="28722"]
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Kent Estetiği Çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada, "Tarih boyunca insanlar şehirlerin estetik problemini, çevre düzenini, şehir görüntüsünü iyileştirmek için mücadele etmişlerdir. Ama hızlı kentleşme aslında insanların estetik kaygılarını ve estetiğe yönelik hassasiyetlerini bir tarafa iterek, etrafımızda gördüğümüz, beğenmediğimiz çirkinliklerin ister istemez oluşmasına sebep olmuşlardır.
Batının veya doğunun gidip de hayran olduğumuz şehirlerindeki güzellikleri görünce, dönüp şehrimizdeki bu çirkinlikler veya bizim yaşadığımız mekânlardaki kentsel estetik bozan bu görüntülerle mücadele etme hırsımız her gün biraz daha giderek artıyor. Estetik bir çekidüzen, bir görüntü gibi algılanıyor.
Ben bu salondaki herkese buradan çağrıda bulunuyorum, lütfen uzaktan eleştirmek, uzaktan yapılanı beğenmemek hiçbir şey ifade etmiyor. Eleştirenin de iyi niyetli olduğuna inanıyorum. Bu konudaki insanlarında bu işi iyi niyetle yapmaya çalıştıklarına inanıyorum. Eleştirenin de oluşturduğumuz kurula gelip, bu kurulda fikrini ve düşüncesini söyleyip, daha güzelini ve iyisini yapma yönünde katkı vermediği takdirde iyi şeylerin ortaya çıkmasını da farkında olmadan engelleme tehlikesi var.
O bakımdan eleştiri yapıcı olmalı, eleştiri içten ve iyi niyetle birlikte bu işte hata yapma ihtimali olan insanların hata yapmasını önlemeye dönük bir duyarlılıkla ortaya konmalı. Bu şehir bizim. Bu şehirde bir yabancı, dostumuz, bir akrabamız havaalanından indiğinde bize gelirken, şehre bakarken bizim yaşadığımız mekanları, bizim yaşadığımız sosyokültürel çevreyi izlerken tıpkı yarım saat sonra evimize geldiğinde evimizin misafir salonunda onu misafir ederken, misafir salonundaki bizim yaşam biçimimizin stili ile ilgili nasıl fikir sahibi oluyorsa, havaalanından inip, şehre gelen insan da bizim bu kentle ilgili, bu kentte yaşayan biri olarak yaşam stilimiz ile ilgili fikir sahibi oluyor" dedi.
Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, ’’Kent kavramı bizim yeni, yeni gündemimize oturtmaya çalıştığımız bir kavram. Gelişmiş dünyada kentler, yönetim, yönetişim biraz farklı şekildi algılanıp uygulanıyor. Daha önceki yıllarda ülkelerin yönetiminden bahsedilirdi. Şimdi ise yönetişimden bahsediliyor.
Ülkemizde demokrasinin biraz daha gelişip oturması ile beraber bizler yönetişim kavramını içselleştirip içimize sindireceğiz. Çünkü buna çok ihtiyacımız var. Samsun ilimiz büyükşehir olmasına rağmen ilimiz küçük şehir konforuna sahip. Buda ilimize gelen misafirlerin ilgisini çekiyor.
Dünyada artık merdivensiz yaşam diye bir kent konsepti gelişiyor. Ülkemizdeki büyükşehirlerde bu konsept yavaş yavaş uygulanmaya başladı. Samsun’da da bizlerin buna uygun projeler geliştirmesi gerekiyor. Samsun çok güzel ve yaşanabilir bir şehir. Bu şehri gelişirken dikkatli bir şekilde yapılandırmamız gerekiyor.

Kent estetiği içerisinde sadece binalar yer almıyor. Bunun içerisinde sosyal yapılar var, sanat var, müzecilik var. Ben Samsun ilimize kazandırılan kent müzesinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Kent kavramı içerisindeki insanların farklı kesimlerden, farklı kültürlerden aynı ortamda yaşama zorunluluğu var. Onun için kent estetiği içerisinde farklı insanların birlikte, birbirini rahatsız etmeksizin yaşama zorunluluğunun sağlanması gerekiyor.
Siz bu şehre şekil verirken, şehrin bizi şekillendirmesini iyi yönetemezseniz, şehrin size olumsuz şekil vermesini sağlamış olursunuz.  Şehrimizi şekillendirirken özellikle bu konuda yetkisi ve sorumluluğu olan insanların çok dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer binalarımız yapılırken kutu gibi, başka şehirlerdeki örnekleri gibi olursa, başka şehirdeki insanların buralara gelmesi söz konusu olmaz.
Atatürk Cumhuriyetimizin kuruluşunda önder olmuş, büyük çaba sarf etmiş ilk ve en önemli şahsiyettir.  Milli mücadelemizde ilk olarak Samsun’dan başlatılmıştır. Bizim şehrimizin gelişmesini planlarken bunu çok güzel bir biçimde öne çıkarmamız gerekiyor. Bizim bir marka olarak öne çıkaracağımız unsurların başında bu geliyor. Eğer biz bunu ihmal edersek Samsun’un diğer kimliksiz  şehirlerden bir farkı kalmaz.
Samsun’da tek katlı veya iki katla binalar yapmak için arsa üretmeliyiz. Çok katlı binalar için ayrı yerlerde arsalar üretip kent bölgeleri ve cepler oluşturmamız gerekiyor. Eğer bunu sağlayabilirsek  insanlara  farklı alternatifler sunmuş ve kentte daha rahat bir yaşam sağlamış oluruz. Ben bu çalıştayı ilimizde düzenledikleri için başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu tür çalıştayların Samsun’da daha sık yapılması dileklerimle katılan ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Sayın Valimizin konuşmalarının ardından çalıştayda  öğretim üyelerinin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin konuşmacı olarak katıldıkları oturumlar düzenlendi.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum