"SAMKUŞ KIZILIRMAK DELTASI FOTOĞRAF SERGİSİ" AÇILDI

Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen, ‘Unesco Sürecinde Kızılırmak Deltası’

"SAMKUŞ KIZILIRMAK DELTASI FOTOĞRAF SERGİSİ" AÇILDI
02 Şubat 2017 - 20:13
4Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen, ‘Unesco Sürecinde Kızılırmak Deltası’ programı gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından program öncesi Vali İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve diğer protokol üyeleri tarafından Kızılırmak Deltası tanıtım filmi izlendi. Programa ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Mustafa Ateş, ilçe belediye başkanları, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Sıddık Kılınçer, UNESCO Mili Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
2İKİ TÜR MİRAS ÜZERİNDE DURUYORUZ
Tanıtım filminin ardından bir konuşma yapan UNESCO Milli Komisyonu Başkanı Mehmet Öcal Oğuz, “UNESCO 1946 yılında kuruluş sürecini tamamladı. Türkiye’de 10. devlet olarak UNESCO’ya taraf oldu. İkinci dünya savaşı devam ederken Birleşmiş Milletler içerisinde böyle bir kurumun kurulması için uluslararası toplum harekete geçti. Burada çok temel bir fikir vardı. Savaşı önlemenin en iyi yolu eğitimdir, kötüler arasında diyalogdur, insanların refah seviyesini yükseltmektir, ön yargıları ortadan kaldırmaktır. Savaş insanların dimağında başlar, o zaman barışı insanların dimağında inşa etmemiz lazım. Temel felsefesi buydu. UNESCO’nun bu güne kadar yapı gereği bütün işlerin arkasında insanlık barışı sürdürebilir hale getirir mi? Barış iklimini korur mu? Ve bunu yapabilmek için de refah toplumları yaratır mı? Düşüncesini merkezine almıştır. İçinde bulunduğumuz dünyada savaşları önleyemiyorsak da bu ideali sürdüren insanların varlığını bilmek ümidimizi korumamız için yeterlidir. Biz doğa ve kültürel miras olmak üzere iki tür miras üzerinde duruyoruz. Biz bizden öncekilerden bu mirası aldık. O zaman miras yedi olmamak için bu mirası korumamız ve bizden sonrakilere de aktarmamız hem insanlık, hem ebeveynlik hem de çok temel bir yaşayabilirlik meselesi olarak almamız gerekiyor. Biz yaşadığımız dönemde bir insanın, bir canlının, bir bitkinin, bir hayvanın neslinin tükenmemesini sağlayacak tarzda eğer hayatımızı sürdürürsek, insanlığa ve gelecek kuşaklarımıza iyi bir mesaj, iyi bir destek, iyi bir katkı vermiş oluruz” dedi.
3ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ
17 senedir başkan olduğunu  hatırlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz "Ve son 6-7 senedir Kızılırmak Deltası ile yakından ilgileniyorum. Zamanında Kızılırmak Deltasında yaklaşık 300’e yakın yazlıklar yapılmış. Belde belediyeleri de bu kaçak yapılaşmaya karşı mücadele başlatmış ama güçleri yetememiş. En azından kaçak tutanaklarını tutmuşlar, cezalarını kesmişler ama onları kaldırmaya yönelik bir aksiyonu başlatamamışlar. Bizim görev alanımızın içerisine girmiş, kaçak yapı tutanağı tutulmuş binaları yıkmasak savcı bize ‘bu kaçak yapıları niye yıkmadın’ diye bizi suçlu görür konusuyla ilgili biz hassasiyeti yüreğimizde hissettik. UNESCO’nun geçici listesine gireceğimiz zaman kaçak bina sahiplerine tebligatta bulunduk ve yıkacağımızı bildirdik. İtiraz ettiler, yargıya gittiler ve yargı da bizi haklı görünce bizde yıkım işine başladık. Bu arada UNESCO bizden talep etti diye biz binaları yıkmadık. Bizim görevimiz olduğu için binaları yıktık. Kaçak yapı tutanağı tutulmuş ruhsatsız binaları yıkmadığımız takdirde yargı bize ‘gel buraya’ diyebilir. Çok iyi bir yoldayız. Bundan sonra Samsunumuz bu 56 bin hektarlık alanı önümüzdeki süre içerisinde UNESCO’nun daimi listesine girmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Samsunumuz belki de Türkiye’nin en prestijli imgesi ve algısı yüksek bir deltayı dünya kamuoyu ile paylaşmış olacak. Samsun çok ciddi bir turizm prestijine kavuşacak” diye konuştu.
1BURADA KAÇAK AVLANMAYI YASAKLADIK
02 Şubat Dünya Sulak Alanlar Gününü kutlayan Vali İbrahim Şahin, "Öncelikle Misafirlerimize Samsunumuza hoş geldiniz diyorum. Kuş Cenneti konuşulduğunda hem çok heyecanlanıyorum, hem de inanılmaz mutlu oluyorum. Kızılırmak Samsun’un değil, Türkiye’nin bir değeridir, dünya mirasıdır. Bunu inanın abartmadan söylüyorum. Böyle bir yerin Samsun’da olmasına ne kadar şükretsek azdır. Bu güzel yeri değerlendirmek gerekiyor. Kızılırmak Samsun’un geleceği ve Türkiye için çok önemli bir yer. Öncelikle burada atlı jandarma birliklerini konuşlandırdık. Avlanma yasağı getirerek, burada kaçak avlanmayı yasakladık. Kuşları ürkütmemek için gerekli çalışmaları yaptık. Kızılırmak deltasında biz bir yıl içerisinde çok ciddi mesafeler aldık. Orayı kendi malı mülkü zanneden bir takım insanlar, babasının malıymış gibi arsayı, arazileri bölüp satmaya başlamışlar. Buraya da bazıları bilerek, bazıları da bilmeyerek konut yapmışlar. Oraya yapılan bazı konutlar, dubleks, tripleks hatta şato tarzı binalar. Bunları belediye yıkmaya başladı. Bu da ses getirdi, adeta kasıtlı olarak insanların evinden, mülkünden, yerinden ediliyor gibi hava estirildi. Oralarda arsa satan spekülatörler kamuoyu oluşturmaya çalıştılar. ‘Bu yıkımlar yavaş yavaş sizlerin köylerinize de gelecek’ diye. Aslında tam tersine o olumsuz yapıyı ortadan kaldırıp, köylülerin yaşam tarzını öne çıkarmak gibi bir derdimiz vardı. Burada hukuk dışı hiçbir işlem yapılmıyor. Biz oradaki doğal yaşamı köylü ile beraber ayakta tutacağız ki, gelen turist en azından oradaki güzelliği görsün. Bu kuş cennetinde görülen 352 veya 354 kuş türü bulunmaktadır. Burada bir kuş parkı yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
7- Boş kalıp haberKISA METRAJLI FİLMLER YAPTIRALIM
Yaralanan kuşları alır tedavisini yaptıktan sonra oraya koyuyoruz ifadesini kullanan Vali Şahin, "Öğrenciler gelip burada bu kuş parkında kuşları görme şansını da bulurlar. Yurt dışından ve yurt içinden ilimize gelecek turistlere muhakkak bu kuş cennetini göstermemiz gerekiyor. Burayı onlara iyi anlatmamız gerekiyor. Burası olabildiğince çok bakir bir yer. Buranın olabildiğince muhafaza edilmesi gerekiyor. Burada farklı büyüklükte 10 tane göl var. Böyle bir yeri bizim güzel bir şekilde muhafaza etmememiz, başta bu evrene, dünyaya, millete ve ülkeye ihanettir diye düşünüyorum. Görev süresi alanımız içerisinde burayı olabildiğince koruyacağız. Bu işin UNESCO ayağına gelince, burası UNESCO geçici listesine girdi. Buranın UNESKO daimi listesine girmesi için de çok yoğun bir mücadele gerektiriyor. Sadece biz kamu görevlilerinin değil, tüm vatandaşımızın bu mirası gözleri gibi korumaları gerekiyor. Bizlerin burayla ilgili bir tanıtım çalışması yapmamız gerekiyor. Burayla ilgili belgesel yapılması gerekiyor. Samsun’un doğal ve kültürel güzelliklerinin ve buranın onlarca farklı tür ve materyallerle tanıtılması gerekiyor. Burayla ilgili becerebilirsek sinema filmleri, dizi filmler veya kısa metrajlı filmler yaptıralım. Böyle bir güzelliğin Samsun’da olmasının keyfini süreceğiz. Ama bir o kadar da burayla ilgili sorumluluğumuz var. Mutlak suretle biz burayı koruyacağız. Umarım en kısa zamanda burayı UNESCO daimi listesine aldırırız. Bu programı düzenleyen arkadaşlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.
Orman ve Su İşleri Samsun Şube Müdürü Murat Demir, Kızılırmak Deltası Yönetimi hakkında bir sunum yaptı. Sunumun ardından “Deltada Sanat Festivali 2017 Kısa Film” yarışması birincisi olan “Yaban” adlı filmim yönetmeni Volkan Budak’a Vali İbrahim Şahin tarafından kristal turna ödülü verildi. Daha sonra ‘Samkuş Kızılırmak Deltası Fotoğraf Sergisi’ Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Fuaye salonunda protokol üyeleri tarafından açıldı. Açılışın ardından fotoğraf sergisini gezen Vali İbrahim Şahin yetkililerden sergi hakkında bilgi aldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum