SAMSUN BÖLGESİNDE DEPREM OLASILIĞI VAR MI?

SAMSUN BÖLGESİNDE DEPREM OLASILIĞI VAR MI? Gerçekten bu konu benim de aklımı kurcalamaya başladı

02 Ekim 2014 - 02:54
SAMSUN BÖLGESİNDE DEPREM OLASILIĞI VAR MI?

Gerçekten bu konu benim de aklımı kurcalamaya başladı.
Geçtiğimiz 10 gün önce Bafra’da 4,5 şiddetine yakın bir deprem olmuştu.
Nereden kaynaklandı?. Bu depreme hangi fay hattı neden oldu gibi konular hakkında önemli bir deprem uzmanının açıklamalarına rastlayamadık.

“Çok uzaklardaki bir depremin artçı sarsıntıları olabilir” diyerek Bafra’daki bu depremi önemsemedik.
Ben şöyle kısa bir araştırma yaptım.
Ve… Karadeniz bölgesinin dolayısıyla da Samsun’un olası bir depreme hiç te uzak olmadığını gördüm.

 SAMSUN SAHİLİNİN 10 KM. AÇIĞINDA FAY HATTI  VARMIŞ!

KTÜ’de görevli Prof. Dr. Osman Bektaş, “Kandilli Rasathanesi`nin yıllık deprem kayıtları, Karadeniz’in 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtlamıştır. Tüm Karadeniz Bölgesi 6,6 büyüklüğünde bir depreme hazır olmalıdır” diye bir açıklama yapmış.
Bektaş’ın açıklamalarına göre “Doğu Karadeniz`de TPAO ve BP tarafından sürdürülen petrol arama çalışmaları sonucunda Karadeniz Fay Sistemi ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuş. Kandilli kayıtları ve uydu verileri, TPAO ve BP tarafından saptanan denizdeki Karadeniz fay sistemine ait Trabzon ve Rize aktif faylarının olasılıkla karada da devam ettiğini gösteriyor” diye de eklemiş.
100 YILDA  4 DEPREM
Türkiye Deprem Dairesi Başkanlığı`nın haritalarına göre son 100 yıl içerisinde Karadeniz fayı üzerinde büyüklüğü 5 ve 5`ten büyük 4 deprem olduğu anlaşılıyor…
Mesela bunların en büyüğü 6,6 büyüklüğündeki 1968 yılında yaşanan Amasra-Bartın depremidir.
Amasra-Bartın`da, karadan yaklaşık 10 kilometre açıkta, ters fay özelliğindeki Karadeniz fayı üzerinde oluşan deprem 29 kişinin ölümüne, 2 bin 100 binanın yıkılmasına, küçük çapta tusunami oluşumuna neden olmuştu” hatırlayacağınız gibi…

 DENİZ DOLGULARI  TETİKLİYORMUŞ!

Karadeniz Bölgesi`ni Kuzeyden ve Güneyden kuşatan sırasıyla Karadeniz Fayı ve Kuzey Anadolu Faylarını birlikte dikkate alan uluslararası deprem tehlike haritalarına göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesi`nde oluşabilecek en büyük depremin yüzde 90 olasılıkla 1968 Bartın depremi gibi 6.6 şiddetinde olacağı kaydediliyor..
Uzun yıllardan bu yana uyuduğuna dikkat çekilen ve 10 km. açığımızdaki Karadeniz fay hattının özellikle sahillerde bilinçsizce yapılan deniz dolgularından kaynaklandığı yine konunun uzmanlarınca öne sürülüyor.
Bizde de, yani Samsun sahillerinde son 15-20 yıl içinde birçok dolgu yapıldı.
Sahillerimizdeki kumsallarımızın yok olması da zaten bu yüzden değil miydi?
Şimdi de uyanan fay’larla Samsun ve bölgesi de deprem olasılığı olan bölgeler arasına mı girdi?

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum