Samsun; coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli ile öne çıkıyor
SAMSUN LOJİSTİK KÖY PROJESİ TANITIM TOPLANTISI BAKAN KILIÇ’IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ ‘Samsun Lojistik Köy Projesi’ tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Gençlik ve
15 Mart 2014 - 00:58
SAMSUN LOJİSTİK KÖY PROJESİ TANITIM TOPLANTISI BAKAN KILIÇ’IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
‘Samsun Lojistik Köy Projesi’ tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ ve Vali Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Vali Hüseyin AKSOY Samsun Lojistik Köy Projesi tanıtım toplantısının açılışında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 yılında dünya kenti olma yolunda önemli çalışmaların ve yatırımların yapıldığı ilimizde, kültür ve turizm, sanat, sağlık, eğitim, tarım, enerji ve spor alanlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Konuşmasına Samsun Lojistik Köy Projesi'nin tanıtımıyla ilgili devam eden AKSOY, ’’ Samsun; coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli ile Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere, tüm Bağımsız Devletler ülkeleri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve doğu komşumuz İran’a en kolay, en süratli ve en ekonomik ulaşım imkânına sahip şehir olarak görünmektedir. Dış pazarlara yakın olduğu kadar, Karadeniz otoyolu ile tüm Doğu Karadeniz illerine, demiryolu ulaşımı ile de İç Anadolu’ya uzanan geniş bir hinterlanda sahiptir.
Samsun; lojistik bağlamında Traceca, Viking Treni Projesi, Kavkaz Tren Fery Projesi gibi uluslararası projelerle anılan bir kenttir. Karadeniz havzasına açılan ilk deniz kapısı ve İç Anadolu’ya açılan ilk kara kapısı olması özelliğiyle, bölgenin ticari yapısında önemli bir yere sahiptir. İlimizde dört adet tamamlanmış ve üretime başlamış, bir adet yapım aşamasında olan toplam beş organize sanayi bölgesi vardır. Samsun’da oldukça yoğun olan küçük sanayi siteleri il ekonomisine yüksek katma değer yaratmakta ve istihdam sağlamaktadır. İstihdam boyutunun yanı sıra küçük ve orta ölçekli firmalar içinde de altyapı oluşmasına imkân vermektedir
Samsun Limanı’nın özelleştirilmesi Samsun’a artı değerler getirmiştir. Limanı alan yatırımcı, buraya 35 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştır. Bu gelişme, yük trafiğinin büyük oranda artmasına katkı sağlamış ve daha önce yapılmayan Konteyner Taşımacılığı başlatılmıştır. Ayrıca Toros ve Yeşilyurt Limanları da ilimizde faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla bölgeye ve limana yapılan yatırımlar Samsun ili ve diğer illere önemli katkı sağlayacaktır. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olan Türkiye'nin, bu hedefe ulaşmasındaki en önemli unsur, gelişmiş limanlar ve alt yapısı tamamlanmış diğer lojistik hizmetlerin eksiksiz sunulmasıdır.
Samsun Lojistik Köy Projesi idari ve proje bazlı çalışmalar Valiliğimiz Koordinasyonunda eş zamanlı ve birbirleri ile uyum içinde yürütülmüştür. Bir fikrin projeye dönüşebilmesi için projenin zaman takviminin, faaliyet planının, bütçesinin, görev ve sorumluluk dağılımının, uygulanacak yerin temini, finansmanın, yasal alt yapısı gibi birçok çalışmanın planlanması ve eş zamanlı yürütülebilmesi ve koordine edilebilmesi gerekmektedir.
TR 83 Bölgesi Lojistik Master Planı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Destek Programı’na sunularak 01.12.2010 tarihinde tamamlanmıştır. Bu planda; Samsun merkezli olmak üzere TR-83 Bölgesinin ve hinterlandının lojistik talebinin, orta-uzun vadede Samsun ilinde ortaya çıkacak talebi de karşılayacak biçimde planlanması, Samsun ile hinterlandındaki üretim merkezi haline gelmiş olan diğer şehirlerarasındaki lojistik bağlantısının en rasyonel altyapı ve yöntemlerle işlenecek şekilde Samsun’un geliştirilmesi, Samsun Limanı’na Karadeniz’in en önemli uluslararası aktarma limanı özelliği kazandırılması hedeflenmiştir.
Hızlı ve maliyet düşürücü, hizmet kalitesini arttırıcı, küresel rekabet avantajı yaratıcı, ölçülebilirliği sağlayıcı bir sektör yapısı ile Karadeniz havzasında, Türkiye’nin Kuzey’e açılan deniz kapısında demiryolu ve karayolu bağlantılı bir lojistik üs ve özelleşen Samsun Limanı’nın da bu kapasiteye olumlu etkisini katabileceği bir lojistik merkez olma hedefini gerçekleştirecek yönlendirmeleri kapsamaktadır. Sonuç olarak Samsun ilinin uzun dönem lojistik stratejileri ve kısa dönem eylem planı hazır hale getirilmiştir.
Samsun Lojistik Merkezi için Samsun’un yerel aktörleri ile yapılan görüşmeler ve arazi çalışmaları sonucunda 5 ayrı alternatif alan tespit edilmiştir. Bu kapsamda Lojistik Sektör Platformu kurularak, sektörün etkinliğinin artırılması ve Samsun’un bir lojistik merkez haline gelmesi için yol haritası oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Lojistik Platformu Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın 27.01.2011 tarihinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısı kararıyla kurulmuştur. Bir sonraki aşamada Lojistik Master Planı’nda belirtilen öncelikler doğrultusunda, Samsun İl Özel İdaresi tarafından, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’na sunulan Samsun İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Çalışması 15.03.2012 tarihinde tamamlanmıştır.
Lojistik Master Planı'nda belirlenen 5 ayrı alternatif alan için fizibilite çalışması yapılmıştır. Tüm alanların avantaj ve dezavantajları incelenerek Tekkeköy İlçesi Aşağı Çinik Bölgesi'nde yer alan 1 No’lu alternatif alan Lojistik Köy kurulacak alan olarak seçilmiştir. Seçilen alanın; eğim yapısı uygunluğu, alanın demiryolu hattı geçmekte olup, ayrı bir hat çekilmesine, kamulaştırma maliyet ve süre ihtiyacına gerek kalmayacak olması, TCDD Gelemen Lojistik Bölgesi'ne, Samsun port, Yeşilyurt, ve Toros Limanı’na yakın olması, etkin bir karayolu bağlantısıyla, limana ve havaalanına süratli erişim sağlanabilinmesi, büyük miktardaki kamu arazisinin varlığı, proje gerçekleşme maliyet ve süresini önemli ölçüde azaltabilecek olması ve OSB, Gıda OSB, Gübre Fabrikası ve Karadeniz Bakır işletmeleri gibi lojistik odaklara yakınlığı gibi avantajları vardır. Samsun Lojistik Köy, Samsun şehir merkezinin yaklaşık 15 km. doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulacaktır. Samsun port Limanı'na (ana giriş) 20 km, Yeşilyurt Limanı'na 7 km, Toros Gübre Limanına 5,6 km, Çarşamba Havaalanı’na ise 10 km uzaklıktadır. Samsun-Ordu karayolu, Lojistik Köy’ün 1,8 km kuzeyinden geçmektedir. Samsun-Ordu Karayolu Doğu-Batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun’u Ankara’ya bağlayan anayoldur. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı Lojistik Köy'ün tam olarak yanından geçmektedir.
Lojistik köy arazisi olarak tespit edilen; Tekkeköy ilçesi Aşağı Çinik mahallesinde 2012 yılında yapılan orman kadastro ve 2/b uygulaması çalışmaları sonucunda Aşağı Çinik 2009 parsel no’lu taşınmaz 2/b olarak orman sınırları dışına çıkarılan alan olarak tespit görmüştür. 27.02.2013 tarihinde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü projemize ilişkin kamu yararı kararı almıştır. Bu karara istinaden toprak koruma kurulumuz oy birliği ile alanı lojistik köy projesi kapsamında kullanılabileceği yönünde karar almış ve bu karar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Başbakanlık izniyle onaylanmıştır. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13.09.2013 tarih, 321 Sayılı Kararı ile Lojistik Köy Alanının Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi karara bağlanmıştır. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı çıkması noktasında başvuruda bulunmuştur.
Samsun Lojistik Köy Projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 2011 yılında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı, Öncelik 1. İş Çevresinin Geliştirilmesi başlığı, Endüstriyel Altyapının Geliştirilmesi tedbiri kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı adına sunulmuştur. Yapılan değerlendirme neticesinde; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 26.04.2012’de 11 proje ile Önceliklendirilmiş Projeler Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Projemiz Türkiye’de tüm etaplarda programa sunulan en yüksek bütçeli tek majör proje olarak 25.000.000 Avro bütçesi ile büyük bir başarı göstermiştir.
Proje Yazım, Hazırlık, Bürokratik İş ve İşlemlerin tek elden takibi ile Müzakere süreçlerini yürüten Samsun İl Özel İdaresi Ar-Ge Daire Başkanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan müzakere sürecinde, proje bütçesini yaklaşık 45.000.000 Avroya ulaştırarak tamamlama noktasına getirmiştir. 16 Eylül 2013 tarihinde Samsun Lojistik Köy Projesi Avrupa Birliği Komisyonundan idari uygunluğu almıştır. Teknik uygunluğun alınmasına yönelik imalata esas mimarlık ve mühendislik projeleri ile ihale dosyaları hazırlık aşamaları geçilerek tamamlanma noktasına gelmiştir. İhaleler için ön ilanlar Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sitesinde yayınlanmıştır.
Samsun Lojistik Köy Projesi; Türkiye Cumhuriyeti’nin 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planının stratejileri ve girişim alanlarıyla da tam olarak paralellik göstermektedir. Bu proje bölgesel gelişim farklılıklarını azaltıp ve çok merkezli gelişimi destekleyerek rekabet edebilirliği artırarak dengeli bir bölgesel gelişme sağlayacaktır. Ayrıca bu proje Türkiye Cumhuriyet’inin, girişim rekabetinin geliştirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması ve eşitsizliklerin azaltılmasına ağırlık veren Orta Vadeli Program hedefleriyle de örtüşmektedir. Sosyal açıdan gelişim merkezi yaklaşımı; istihdam yaratmak, geri kalmış bölgelerden bölgeler arası göçü önlemeye katkı sağlayacaktır. Samsun Lojistik Köy Projemiz ülkemize, bölgemize ve ilimize hayırlı olsun.
Projemize desteklerinden dolayı; Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Bakanlar kurulu üyelerimize ve ilgili bakanlıklara, projenin başladığı günden bu yana en büyük takipçisi ve destekçileri olan Samsun Milletvekillerimiz bir önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat KILIÇ ve şimdiki Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç’a, her düzeyde katkı sağlayan bürokratlarımıza, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Özel İdaresi, Tekkeköy Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Merkez OSB Müteşebbis Heyeti, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı IPA Biriminde çalışan tüm Başkan, yönetici ve emeği geçen personelleri ile AB Türkiye Delegasyonu uzmanları ve projenin her aşamasında görev yapan proje personelime teşekkürlerimi sunarım.’’ dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ, toplantıda yaptığı konuşmasında ,’’Gerçekten Karadeniz Bölgesi’ne baktığınız zaman Samsun’un ayrı bir yeri var. Biz beraberlik ve birliktelik içerisinde şehrimizi her zaman ileriye taşıma noktasına çaba sarf etmiş bir şehiriz. Burada herkesin büyük payı var. Beni siyasete girmeden önce, lojistik alanında çalışıyordum. Sektörde aktif rol oynayan ve sektörün içindeki gündelik sıkıntıların ne olduğunu bilen bir kardeşinizim. Bu tip projelerin veya bu projenin ne kadar büyük bir anlam taşıdığını gerçekten kişi olarak biliyorum. Bir geminin veya trenin veya tırın zamanında ulaşamaması, taşıdığı malları zamanında indirememesi, alamaması, bunların ticarette ne kadar büyük sıkıntılara yol açtığını ve iş dünyasında rekabet açısından ne kadar büyük sorunlara yol açtığını biliyoruz.
Bu noktada gençlerimize de büyük iş düşüyor. Gençlerimizin bu sektörde ya da başka bir sektörde kendilerini daha da geliştirmeleri gerekir. Çünkü onlar ilerlediği zaman ülke ilerleyecek, daha da büyüyecek ve gelişeceğiz. Bu noktada biz eğitim açısından destek olabildiğimiz noktada neyse o nokta her zaman burada olacağız” dedi.
‘Samsun Lojistik Köy Projesi’ tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ ve Vali Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Vali Hüseyin AKSOY Samsun Lojistik Köy Projesi tanıtım toplantısının açılışında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 yılında dünya kenti olma yolunda önemli çalışmaların ve yatırımların yapıldığı ilimizde, kültür ve turizm, sanat, sağlık, eğitim, tarım, enerji ve spor alanlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Konuşmasına Samsun Lojistik Köy Projesi'nin tanıtımıyla ilgili devam eden AKSOY, ’’ Samsun; coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli ile Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere, tüm Bağımsız Devletler ülkeleri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve doğu komşumuz İran’a en kolay, en süratli ve en ekonomik ulaşım imkânına sahip şehir olarak görünmektedir. Dış pazarlara yakın olduğu kadar, Karadeniz otoyolu ile tüm Doğu Karadeniz illerine, demiryolu ulaşımı ile de İç Anadolu’ya uzanan geniş bir hinterlanda sahiptir.
Samsun; lojistik bağlamında Traceca, Viking Treni Projesi, Kavkaz Tren Fery Projesi gibi uluslararası projelerle anılan bir kenttir. Karadeniz havzasına açılan ilk deniz kapısı ve İç Anadolu’ya açılan ilk kara kapısı olması özelliğiyle, bölgenin ticari yapısında önemli bir yere sahiptir. İlimizde dört adet tamamlanmış ve üretime başlamış, bir adet yapım aşamasında olan toplam beş organize sanayi bölgesi vardır. Samsun’da oldukça yoğun olan küçük sanayi siteleri il ekonomisine yüksek katma değer yaratmakta ve istihdam sağlamaktadır. İstihdam boyutunun yanı sıra küçük ve orta ölçekli firmalar içinde de altyapı oluşmasına imkân vermektedir
Samsun Limanı’nın özelleştirilmesi Samsun’a artı değerler getirmiştir. Limanı alan yatırımcı, buraya 35 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştır. Bu gelişme, yük trafiğinin büyük oranda artmasına katkı sağlamış ve daha önce yapılmayan Konteyner Taşımacılığı başlatılmıştır. Ayrıca Toros ve Yeşilyurt Limanları da ilimizde faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla bölgeye ve limana yapılan yatırımlar Samsun ili ve diğer illere önemli katkı sağlayacaktır. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olan Türkiye'nin, bu hedefe ulaşmasındaki en önemli unsur, gelişmiş limanlar ve alt yapısı tamamlanmış diğer lojistik hizmetlerin eksiksiz sunulmasıdır.
Samsun Lojistik Köy Projesi idari ve proje bazlı çalışmalar Valiliğimiz Koordinasyonunda eş zamanlı ve birbirleri ile uyum içinde yürütülmüştür. Bir fikrin projeye dönüşebilmesi için projenin zaman takviminin, faaliyet planının, bütçesinin, görev ve sorumluluk dağılımının, uygulanacak yerin temini, finansmanın, yasal alt yapısı gibi birçok çalışmanın planlanması ve eş zamanlı yürütülebilmesi ve koordine edilebilmesi gerekmektedir.
TR 83 Bölgesi Lojistik Master Planı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Destek Programı’na sunularak 01.12.2010 tarihinde tamamlanmıştır. Bu planda; Samsun merkezli olmak üzere TR-83 Bölgesinin ve hinterlandının lojistik talebinin, orta-uzun vadede Samsun ilinde ortaya çıkacak talebi de karşılayacak biçimde planlanması, Samsun ile hinterlandındaki üretim merkezi haline gelmiş olan diğer şehirlerarasındaki lojistik bağlantısının en rasyonel altyapı ve yöntemlerle işlenecek şekilde Samsun’un geliştirilmesi, Samsun Limanı’na Karadeniz’in en önemli uluslararası aktarma limanı özelliği kazandırılması hedeflenmiştir.
Hızlı ve maliyet düşürücü, hizmet kalitesini arttırıcı, küresel rekabet avantajı yaratıcı, ölçülebilirliği sağlayıcı bir sektör yapısı ile Karadeniz havzasında, Türkiye’nin Kuzey’e açılan deniz kapısında demiryolu ve karayolu bağlantılı bir lojistik üs ve özelleşen Samsun Limanı’nın da bu kapasiteye olumlu etkisini katabileceği bir lojistik merkez olma hedefini gerçekleştirecek yönlendirmeleri kapsamaktadır. Sonuç olarak Samsun ilinin uzun dönem lojistik stratejileri ve kısa dönem eylem planı hazır hale getirilmiştir.
Samsun Lojistik Merkezi için Samsun’un yerel aktörleri ile yapılan görüşmeler ve arazi çalışmaları sonucunda 5 ayrı alternatif alan tespit edilmiştir. Bu kapsamda Lojistik Sektör Platformu kurularak, sektörün etkinliğinin artırılması ve Samsun’un bir lojistik merkez haline gelmesi için yol haritası oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Lojistik Platformu Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın 27.01.2011 tarihinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısı kararıyla kurulmuştur. Bir sonraki aşamada Lojistik Master Planı’nda belirtilen öncelikler doğrultusunda, Samsun İl Özel İdaresi tarafından, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’na sunulan Samsun İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Çalışması 15.03.2012 tarihinde tamamlanmıştır.
Lojistik Master Planı'nda belirlenen 5 ayrı alternatif alan için fizibilite çalışması yapılmıştır. Tüm alanların avantaj ve dezavantajları incelenerek Tekkeköy İlçesi Aşağı Çinik Bölgesi'nde yer alan 1 No’lu alternatif alan Lojistik Köy kurulacak alan olarak seçilmiştir. Seçilen alanın; eğim yapısı uygunluğu, alanın demiryolu hattı geçmekte olup, ayrı bir hat çekilmesine, kamulaştırma maliyet ve süre ihtiyacına gerek kalmayacak olması, TCDD Gelemen Lojistik Bölgesi'ne, Samsun port, Yeşilyurt, ve Toros Limanı’na yakın olması, etkin bir karayolu bağlantısıyla, limana ve havaalanına süratli erişim sağlanabilinmesi, büyük miktardaki kamu arazisinin varlığı, proje gerçekleşme maliyet ve süresini önemli ölçüde azaltabilecek olması ve OSB, Gıda OSB, Gübre Fabrikası ve Karadeniz Bakır işletmeleri gibi lojistik odaklara yakınlığı gibi avantajları vardır. Samsun Lojistik Köy, Samsun şehir merkezinin yaklaşık 15 km. doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulacaktır. Samsun port Limanı'na (ana giriş) 20 km, Yeşilyurt Limanı'na 7 km, Toros Gübre Limanına 5,6 km, Çarşamba Havaalanı’na ise 10 km uzaklıktadır. Samsun-Ordu karayolu, Lojistik Köy’ün 1,8 km kuzeyinden geçmektedir. Samsun-Ordu Karayolu Doğu-Batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun’u Ankara’ya bağlayan anayoldur. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı Lojistik Köy'ün tam olarak yanından geçmektedir.
Lojistik köy arazisi olarak tespit edilen; Tekkeköy ilçesi Aşağı Çinik mahallesinde 2012 yılında yapılan orman kadastro ve 2/b uygulaması çalışmaları sonucunda Aşağı Çinik 2009 parsel no’lu taşınmaz 2/b olarak orman sınırları dışına çıkarılan alan olarak tespit görmüştür. 27.02.2013 tarihinde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü projemize ilişkin kamu yararı kararı almıştır. Bu karara istinaden toprak koruma kurulumuz oy birliği ile alanı lojistik köy projesi kapsamında kullanılabileceği yönünde karar almış ve bu karar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Başbakanlık izniyle onaylanmıştır. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13.09.2013 tarih, 321 Sayılı Kararı ile Lojistik Köy Alanının Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi karara bağlanmıştır. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı çıkması noktasında başvuruda bulunmuştur.
Samsun Lojistik Köy Projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 2011 yılında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı, Öncelik 1. İş Çevresinin Geliştirilmesi başlığı, Endüstriyel Altyapının Geliştirilmesi tedbiri kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı adına sunulmuştur. Yapılan değerlendirme neticesinde; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 26.04.2012’de 11 proje ile Önceliklendirilmiş Projeler Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Projemiz Türkiye’de tüm etaplarda programa sunulan en yüksek bütçeli tek majör proje olarak 25.000.000 Avro bütçesi ile büyük bir başarı göstermiştir.
Proje Yazım, Hazırlık, Bürokratik İş ve İşlemlerin tek elden takibi ile Müzakere süreçlerini yürüten Samsun İl Özel İdaresi Ar-Ge Daire Başkanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan müzakere sürecinde, proje bütçesini yaklaşık 45.000.000 Avroya ulaştırarak tamamlama noktasına getirmiştir. 16 Eylül 2013 tarihinde Samsun Lojistik Köy Projesi Avrupa Birliği Komisyonundan idari uygunluğu almıştır. Teknik uygunluğun alınmasına yönelik imalata esas mimarlık ve mühendislik projeleri ile ihale dosyaları hazırlık aşamaları geçilerek tamamlanma noktasına gelmiştir. İhaleler için ön ilanlar Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sitesinde yayınlanmıştır.
Samsun Lojistik Köy Projesi; Türkiye Cumhuriyeti’nin 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planının stratejileri ve girişim alanlarıyla da tam olarak paralellik göstermektedir. Bu proje bölgesel gelişim farklılıklarını azaltıp ve çok merkezli gelişimi destekleyerek rekabet edebilirliği artırarak dengeli bir bölgesel gelişme sağlayacaktır. Ayrıca bu proje Türkiye Cumhuriyet’inin, girişim rekabetinin geliştirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması ve eşitsizliklerin azaltılmasına ağırlık veren Orta Vadeli Program hedefleriyle de örtüşmektedir. Sosyal açıdan gelişim merkezi yaklaşımı; istihdam yaratmak, geri kalmış bölgelerden bölgeler arası göçü önlemeye katkı sağlayacaktır. Samsun Lojistik Köy Projemiz ülkemize, bölgemize ve ilimize hayırlı olsun.
Projemize desteklerinden dolayı; Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Bakanlar kurulu üyelerimize ve ilgili bakanlıklara, projenin başladığı günden bu yana en büyük takipçisi ve destekçileri olan Samsun Milletvekillerimiz bir önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat KILIÇ ve şimdiki Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç’a, her düzeyde katkı sağlayan bürokratlarımıza, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Özel İdaresi, Tekkeköy Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Merkez OSB Müteşebbis Heyeti, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı IPA Biriminde çalışan tüm Başkan, yönetici ve emeği geçen personelleri ile AB Türkiye Delegasyonu uzmanları ve projenin her aşamasında görev yapan proje personelime teşekkürlerimi sunarım.’’ dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ, toplantıda yaptığı konuşmasında ,’’Gerçekten Karadeniz Bölgesi’ne baktığınız zaman Samsun’un ayrı bir yeri var. Biz beraberlik ve birliktelik içerisinde şehrimizi her zaman ileriye taşıma noktasına çaba sarf etmiş bir şehiriz. Burada herkesin büyük payı var. Beni siyasete girmeden önce, lojistik alanında çalışıyordum. Sektörde aktif rol oynayan ve sektörün içindeki gündelik sıkıntıların ne olduğunu bilen bir kardeşinizim. Bu tip projelerin veya bu projenin ne kadar büyük bir anlam taşıdığını gerçekten kişi olarak biliyorum. Bir geminin veya trenin veya tırın zamanında ulaşamaması, taşıdığı malları zamanında indirememesi, alamaması, bunların ticarette ne kadar büyük sıkıntılara yol açtığını ve iş dünyasında rekabet açısından ne kadar büyük sorunlara yol açtığını biliyoruz.
Bu noktada gençlerimize de büyük iş düşüyor. Gençlerimizin bu sektörde ya da başka bir sektörde kendilerini daha da geliştirmeleri gerekir. Çünkü onlar ilerlediği zaman ülke ilerleyecek, daha da büyüyecek ve gelişeceğiz. Bu noktada biz eğitim açısından destek olabildiğimiz noktada neyse o nokta her zaman burada olacağız” dedi.
FACEBOOK YORUMLAR