Samsun'da Uyuşturucu İle Mücadele

Samsun’da uyuşturucuyla mücadele konusunda çalışmalar kapsamlı ve sonuç odaklı bir şekilde kesintisiz devam ediyor.

Samsun'da Uyuşturucu İle Mücadele
06 Temmuz 2021 - 19:19
Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir unsurdur. Uyuşturucu kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararlarından ibaret olmamakta, çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde getirmekte, aile içi şiddete, istismara, maddi sorunlara, aile huzurunun bozulmasına, en sonunda da boşanmalara yol açarak ailenin dağılmasına sebep olmaktadır.
Ayrıca, başta uyuşturucu olmak üzere tüm bağımlılıklar bireylerin suça yönelmesine sebep olmakta, toplumsal huzur ve düzenin bozulmasına, çevre kirliliğine ve yüksek ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
Önemi her geçen gün artan bu soruna karşı, toplumun tüm kesimlerini içine alan bir mücadele gerekmekte olup, başta Valiliğimiz olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarına çok önemli görevler düşmektedir.
İlimizde yürütülen operasyon ve denetimlerde 2021 yılının ilk 6 ayında 234’ü kullanıcı, 428’i satıcı olmak üzere 2.772 kişi yakalanmış, esrar, bonzai ve ecstasy başta olmak üzere çeşitli ağırlık ve adetlerde çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirilmiştir.
İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından metruk binaların tespiti, yıkımının ya da restorasyonun yapılması konusunda çalışma yapılmıştır.
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim kurumları ve çevrelerindeki risklerin tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması kapsamında tüm eğitim bölgeleri için, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri iş birliğiyle eğitim kurumları ve çevrelerinin denetlenmesi sağlanmıştır.
İl Sağlık Müdürlüğümüzce, Okullarda Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı yapılmış, AMATEM’in yatak kapasitesi arttırılmış, AMATEM, ÇEMATEM ve Alo 191 Hattı ile ilgili binlerce tanıtıcı broşür dağıtımı sağlanmıştır.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzce 698 kişinin daha Genç Gönüllüler Platformuna üye olması sağlanmış, bağımlılık, psikolojik problemler, sosyal yaşam, çocuk ve kadın istismarı, intihar gibi konularda eğitim ve tedavi desteğinin sağlanması kapsamında düzenlenen eğitimlerde 1.500 kişiye ulaşılmıştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce, Riskli gruplara yönelik sokakta çalıştırılan/dilendirilen çocuklara ve ailelerine uyuşturucu ile mücadele kapsamında rehberlik hizmetlerinin verilmesi kapsamında yürütülen mobil ekip çalışmaları neticesinde sokakta çalıştığı/dilendiği tespit edilen 40 çocuktan 9’u için sosyal ekonomik destek, 1’i için bakım tedbiri, diğer 22’si için eğitim tedbiri, 4’ü için danışmanlık tedbiri ve 1 çocuk için sağlık tedbiri uygulanmıştır. Ayrıca bu çocukların aile incelemeleri de yapılarak rehberlik ve danışmanlık hizmetleri yapılmıştır.
Türkiye YEŞİLAY Cemiyeti Samsun Şubesi tarafından, ‘En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi’ kapsamında 12 lisede 346 öğrenciye, 250 öğretmene, 257 veliye ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde çalışan 1.562 personele ‘Bağımlılıklarla Mücadele Farkındalık Eğitimi’ verilmiş, ayrıca YEDAM’a toplam 100 danışan yönlendirilmiştir. ‘11. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ yarışmasına bağımlılıkların farkındalığı kapsamında edebi ve görsel sanatlar kategorisinde Samsun genelinde 676 kişinin katılımı sağlanmıştır.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uyuşturucu ile mücadeleye tüm kurumlarımızla birlikte kararlılıkla devam edileceğini belirten Valimiz Sayın Doç. Dr. Zülkif Dağlı, kurum personellerimize de yüz yüze veya çevrimiçi farkındalık eğitimleri verildiğini belirterek, “Gençlerimizin korunması için, her türlü kolluk tedbirlerimizin yanı sıra ailelerin ve gençlerin konuyla ilgili eğitim almalarını ve bilinçlenmelerini de çok önemsiyoruz. Ayrıca, uyuşturucu madde kullanan kişilerin danışmanlık, arınma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, tedavilerinin sağlanması ve bireylerin sosyal hayata yeniden kazandırılmasını da mücadelenin vazgeçilmez unsurları olarak görüyor ve bu konudaki kapsamlı ve sonuç odaklı çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde azimle devam ettiriyoruz.” şeklinde konuştu.
İlimizde uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmak ya da konuyla ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler ilk olarak aile hekimlerine ulaşarak, kendilerini bilgilendirmesini ve yönlendirmesini isteyebileceğini ifade eden Sayın Valimiz, “Uyuşturucu madde kullanan kişiler danışmanlık, arınma ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanabilmesi için ayrıca Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ve ÇEMATEM’e (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) başvuruda bulunabilirler. Uyuşturucu bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti almak isteyeler Sağlık Bakanlığımız tarafından kurulan ve 7 gün 24 saat hizmet vermekte olan ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nı ve 115 YEDAM Danışma Hattı’nı arayabilirler” dedi.

 



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum