Samsun OMÜ ile işbirliği protokolü imzalayan Rusya'nın en köklü üniversitelerinden
Murzioğlu’ndan işbirliğine destek sözü TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzio
Murzioğlu’ndan işbirliğine destek sözü
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Rusya’nın en köklü üniversitelerinden Moskova Timiryazev Devlet Tarım Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolüne gereken desteği vereceklerini söyledi.
Samsun OMÜ ile işbirliği protokolü imzalayan Rusya’nın en köklü üniversitelerinden Moskova Timiryazev Devlet Tarım Üniversitesi’nin heyeti, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Nacheav Vasily Ivanoviç, Rektör Yardımcısı Garnik Sergei Valentinoviç, Prof. Dr. Eldar Huseynoviç, Moldova Eski Tarım Bakanı ve işadamı Alexander Steppanenco ile eşi Tatiana Steppanenco, OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Mennan, OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Çamaş, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ile Samsun TSO Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz yer aldı.
150 yıllık üniversite
Ziyarette Timiryazev Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacheav Vasily Ivanoviç, üniversiteleri hakkında bilgi verdi. Timiryazev Devlet Tarım Üniversitesi’nin Rusya’nın en büyük ve en köklü üniversitelerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Hacheav Vasily Ivanoviç, “Rusya’nın tarım politikalarını belirleyen bir yapıya sahip üniversitemiz, önümüzdeki yıl 150. kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Üniversitemiz bünyesinde tarımla ilgili 27 tane fakülte var. Üniversitemizin bir özelliği ise, kendisinin şirket kurup, paydaş oluşturabiliyor olabilmesi. Islah materyali olarak çok kaliteli tohum üretebiliyoruz. Biz karşılıklı olarak işbirliğine ve proje üretmeye hazırız. Yaptığımız bu işbirliği protokolünün hem Türkiye hem de Rusya için faydalı olacağına inanıyorum. Bundan sonra neler yapacağımıza karar verip, biran önce çalışmalara başlamak istiyoruz” dedi.
Çift diploma alacaklar
OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Mennan ise, işbirliği protokolünün önemine değinerek, “Bizim bazı buğday, arpa, domates gibi verimli ıslah çeşitlerini Samsun’da yetiştirip, tekrar Rusya’ya satılması gibi plan ve programımız var. Onun görüşmelerini gerçekleştirdik. Protokol çerçevesinde Türkçe ve Rusça olmak üzere karşılıklı olarak doktora ve yüksek lisans programları açacağız. Öğrencilerin tüm ihtiyaçları üniversitelerimiz tarafından karşılanacak. Her iki eğitim sonunda da öğrenci, Türkiye ve Rusya’da geçerli olacak çift diploma alacak. Bunların protokolleri imzalandı ve YÖK’e sunacağız. Üniversite olarak biz de onları Ağustos ayında ziyaret edeceğiz. Daha sonra da karşılıklı çalışmalara başlayacağız. Tabi ki start verirken Ticaret ve Sanayi Odamız bu işin olmazsa olmazı. Sizlerin desteğini bekliyoruz. Çünkü ticaret olmazsa bu işbirliğinin bir tarafı boş kalacak. Kendileri çok arzulu. Biz de istekliyiz. İnşallah hep birlikte Samsun için bir şeyler yapacağız” diye konuştu.
“Üniversite ile işbirliğine önem veriyoruz”
İşbirliği protokolüne gereken desteği vereceklerini belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Sizleri Odamız çatısı altında görmek bizleri mutlu etti. Türkiye’nin kuzeye açılan konumundaki kentimiz, Çarşamba ve Bafra gibi iki önemli ovaya sahip. Oda ve Borsa olarak üniversitemiz ile karşılıklı işbirliğine büyük önem veriyoruz. Bunlardan bir tanesi fuar ve kongre merkezinin yapımı, bir diğeri ise teknopark projesi. Üniversitelerimizle işbirliğimiz değişik alanlarda devam ediyor ve edecek de. Bu projede de Oda ve Borsa olarak üniversitemizin yanındayız” diyerek düşüncelerini dile getirdi.
FACEBOOK YORUMLAR