Samsun'u Onurlandıracak Kanun Teklifi Meclis'te…

Ulusal Kurtuluş mücadelesinin başlangıcı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinde oynadığı rol ve bu müstesna niteliği nedeniyle Samsun’un İstiklal Madalyası ile onurlandırmasını sağlayacak olan kanun teklifi, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan’ın ilk imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Samsun'u Onurlandıracak Kanun Teklifi Meclis'te…
07 Ekim 2024 - 21:17
CHP’li Çan, diğer Samsun milletvekilleri başta olmak üzere bütün Samsun’u bu kanun teklifine sahip çıkmaya ve Samsun’un İstiklal Madalyası’yla onurlandırılmasına katkı sunmaya çağırdı.
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, partisinin İl Başkanı Mehmet Özdağ ve Parti Meclisi Üyesi Nazan Güneysu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek; TBMM Başkanlığı’na teslim edilen ve Samsun’a İstiklal Madalyası verilmesini amaçlayan kanun teklifi için Samsun kamuoyunu tek yürek olmaya davet etti.
İstiklal Madalyası’nın, Kurtuluş Savaşı'nda cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenleri onurlandırılmak için verildiğini ve bu madalyaya sadece kişilerin değil şehirlerin da layık görüldüğünü belirten Çan açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Halihazırda Türkiye'de istiklal madalyası sahip üç şehir var. Maraş, Ayıntap, Şanlıurfa. Bunlar daha sonradan Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve bir tane de ilçemiz var. Kastamonu'nun İnebolu ilçesi… Samsun'un ise Milli Mücadele tarihimizde çok daha müstesna bir yeri var. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs 1919'u Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin başlangıcı olarak belirlemiş, Nutuk’unu da bu olayla başlatmak suretiyle Samsun'a atfettiği değeri açıkça ortaya koymuştur.
Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıktığı tarih olan 19 Mayıs'ı, kendi doğum günü olarak kabul ve ilan etmesi bu somut gerçekliği daha da pekiştirmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a 1924 yılında bir kez daha gelmiş ve Samsun ve Samsun halkının milli mücadeledeki yeri ve önemini şu sözlerle tarihe not düşürmüştür. Ben, Samsun'u ve Samsun halkını gördüğüm zaman memlekete ve millete ait bütün düşünce ve kararlarımın yerine getirilebileceğine dair bir defada kuvvetle inanmıştım. Samsunların hal ve durumlarında gördüğü gözlerinden okuduğu vatanseverlik ve fedakârlık ümit ve tasavvurlarını olumlu bir inanca götürmeye yetmiştir.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, milli bayramları tayin ve kabul ederken, mahalli günleri yani Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün o şehirlere gelişi ve o beldelerin ziyaretlerini değil genel kavramları esas aldığını ve bu durumun tek istisnasının da 19 Mayıs 1919 olduğunu vurgulayan Murat Çan sözlerini şöyle sürdürdü; “19 Mayıs tarihinin milli bayram olarak kabul ve ilanı, yine bu değer atfının çok önemli ve yerinde bir ifadesidir. Özetle Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen milli mücadeleye Samsun ilinin önemi ve katkısı kaçınılmaz bir şekilde büyüktür. 19 Mayıs 1919 tarihinde Tütün İskelesi’nde yakılan direniş ateşi, vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması umutlarını yeniden alevlendirilmiş alevlendirmiş, daha sonra bütün Anadolu'ya yayılarak bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna vesile olmuştur. Samsun şehri söz konusu süreçte oynadığı rol ve bu müstesna niteliğiyle elbette ki tarihteki yerini almıştır. Ancak bunun yanında Samsun mutlaka istiklal madalyasıyla onurlandırılmalıdır. Meclise sunduğumuz kanun teklifi aslında benim değil Samsun'un kanun teklifidir. Dolayısıyla bütün siyasi partilerin ilgisine, desteğine ihtiyaç duymaktadır. Samsun'u bu teklife sahip çıkmaya, Samsun'un İstiklal Madalyası’yla onurlandırılması için tek yürek olmaya davet ediyoruz.”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum