SAMSUN'DA "TÜRKÇE" ŞÖLENİ!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Türkçe Şöleni' düzenlendi

SAMSUN'DA "TÜRKÇE" ŞÖLENİ!
06 Mayıs 2016 - 00:18
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Türkçe Şöleni' düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ‘Türkçe Şöleni’nde  Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Ömer Saraç yaptığı konuşmasında, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘Türkçe Şöleni’ne hoş geldiniz. Merkezimiz 300’ü aşkın öğrencisi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin göz bebeği konumundadır. Dünya dili Türkçe sloganı ile yola çıkan merkezimizde 50’den fazla ülkeden gelen yabancı öğrenciye Türkçe öğretilmektedir. Bu bağlamda merkezimiz üniversitemiz ve ülkemiz adına önemli bir işlevi yerine getirmektedir” dedi.
GELECEKTE ÇOK DAHA İYİ OLACAK
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan yaptığı konuşmasında, "Üniversite olarak uluslararası öğrencilerimizin Türkçe öğrenmesini önemsiyoruz. Uluslararası öğrencilerimizi hiçbir zaman yabancı görmedik. Onları kendimiz gibi gördük. Dünya ülkelerinde Türkçe'nin gelişmesi ve yaygınlaşması için Türkçe öğretmenlerine ihtiyaç var. Biz burada açtığımız sertifika programlarıyla ve yüksek lisans programlarıyla bu açığı gidermeye çalışıyoruz. Bu bir başlangıçtır. Gelecekte çok daha iyi olacak. Dünyanın birçok ülkesinde Türkçe konuşan ve Türkiye dostu insanların olması da bizi memnun ediyor. Bu yıl yurt dışında açtığımız öğrenci alımı sınavlarına toplam 4 bin 500 öğrenci girdi. Bunlardan yaklaşık 600 öğrenci ülkemize gelecek ve öğrenimlerini burada sürdürecektir. Onların Türkçe öğrenmesi bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
BİZ ÇOK DAHA FAZLA YAZMALIYIZ
Valimiz İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmasında, “Türkçenin yaygınlaşmasıyla ilgili epeyce katkı sağlayan insanlardan birisi olarak bu gün karşınızdayım. TRT Genel Müdürü olarak görev yaptığım zaman zarfında Türkçeyi daha fazla zenginleştirebilmek adına kapı, kapı gezen insanlardan birisiyim. Türkçe'nin yaygınlaşması ve gelişmesi için herkese büyük görevler düşmektedir. Türkçe'nin gelişmesi için popüler kültürün geliştirilmesi gerekir. Türkçe'nin gelişmesi için ciddi çalışmamız gerekiyor. Bir çocuk ya da bir genç yabancı bir futbol takımını takip ediyor. Takımın futbolcularını ve hangi ülkenin takımı olduğunu biliyor. Yabancı sanatçıyı takip ediyor. Bu popüler kültür ülkelerin tanınmasını ve dillerinin gelişmesine etki ediyor. Bu nedenle biz de popüler kültürümüzü tanıtmalı ve geliştirmeliyiz. Bu nedenle biz çok daha fazla yazmalıyız, çok daha fazla çizmeliyiz ve çok daha fazla bizi anlatan filmler yapmalıyız. Özellikle ülkemizde çekilen televizyon dizileri dünyanın birçok ülkesinde gösteriliyor. Bu diziler dilimizin gelişmesine ve ülkemizin tanıtımına büyük katkılar sağlıyor. Bu nedenle sanatçısından, sporcusuna, bilim insanından, yazarına kadar herkes Türkçemizin geliştirilmesi için üzerine düşeni yapmalıdır" dedi.
HOCALARIMIZI KUTLUYORUM
Bizim bu anlamda bir adım öne çıkmamız lazım ki, başarılı olalım. Üniversitemiz yabancı öğrencilere Türkçe öğretmek gibi çok önemli bir göreve hizmet etiğini dile getiren Vali Şahin, "Biz Türkçeyi çok iyi öğreneceğiz ki, misafirlerimize de çok iyi öğreteceğiz ve sevdireceğiz.  Ne kadar çok öğrenci ülkemize, şehrimize gelirse şehrimiz zenginleşir. Bu vesileyle biz bu insanlarla, öğrencilerle iç içe oluyoruz. Bizim ülkemizin güzelliğini yurt dışından buraya gelen öğrenciler mezun oldukları zaman ülkelerine döndüklerinde anlatacaklardır. İnanıyorum ki, onlarda bizim kardeşlerimiz oldu, bizim parçamız oldular.  Ülkelerine döndüklerinde bizim piyarımızı ve tanıtımımızı yapacaklar. Daha buradayken bizim ülkemizin, üniversitemizin tanıtımını yapıp buraya gelen öğrencilerin sayısını artıracaklardır. Ben böyle bir program vesilesiyle başta Rektörümüzü ve diğer hocalarımızı kutluyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” şeklinde konuştu.
SERTİFİKALARI VERİLDİ

[gallery ids="49859,49860,49861"]


Konuşmaların ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Türkçe öğrenimlerini tamamlayan öğrencilere sertifikaları Vali İbrahim Şahin ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Sertifika töreninin ardından şölende yabancı uyruklu öğrenciler tarafında Türkçe şiir ve müzik dinletisi sunuldu. ‘Türkçe Şöleni’ne ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum