SAMSUN'DA "UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE" PANELİ

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen, “Uyuşturucuyla Mücadele Farkındalık Paneli” gerçekleştirildi

SAMSUN'DA "UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE" PANELİ
01 Nisan 2016 - 11:48
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen, “Uyuşturucuyla Mücadele Farkındalık Paneli” gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi Atakum Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen panele Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, Canik Kaymakamı İlhan Turgut,  İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, kamu kurum ve kuruluş müdürleri,  sivil toplum temsilcileri ve davetliler katıldı.
HASSAS DENGELERİ İÇERMEKTEDİR
Panelin açılış konuşmasını yapan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü uyuşturucu kavramını, bitkisel kökenli veya bir takım kimyasal bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşmuş sentetik moleküllerden, merkezi sinir sistemini etkileyerek bağımlılık hallerine yol açan bütün maddeler olarak tanımlamaktadır. Uyuşturucu madde kullanımı, sadece kullananları etkileyen bir sorun değildir. Kullananların ailelerini, çevrelerini ve toplumun tamamını tehdit eden, sağlık zararlarının yanında, ekonomik ve sosyal sorunlara da neden olan önemli bir halk sağlığı problemidir. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı ile mücadelede yapılacak faaliyetler hassas dengeleri içermektedir. Uyuşturucu maddelerle mücadeleyi kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin işbirliğine açık, tek merkezin eşgüdümünde sürdürebilmek son derece önem arz etmektedir. Muhtemel tehlikeler ve riskler, sadece bireyi değil, bireyin temas halinde bulunduğu çevresini de etkilemektedir. Bu nedenle uyuşturucuyla mücadele politikalarının geliştirilmesi ve uygulamasında polisiye tedbirlerin yanı sıra okul, aile, sokak ve toplumun her düzeyinde alınacak tedbirler büyük önem taşımaktadır. İlimizde 2012 yılından beri sekretarya hizmetleri müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve 30 kurumun temsilcilerinden oluşan Uyuşturucu ile Mücadele İl Kurulu Sayın Valimiz başkanlığında çalışmalarını sürdürmektedir. Aylık olarak toplantılar gerçekleştiren kurulda ilimizde yapılan çalışmalar değerlendirilmekte ve Samsun İli Uyuşturucu Yerel Eylem Planı kapsamında çalışmalar yürütülmektedir“ dedi.
MAALESEF BU TARZ OLUMSUZLUKLARI YAŞIYORUZ
Vali İbrahim Şahin, panelde yaptığı konuşmasında, “Bu gün burada uyuşturucu ve zararları ile ilgili konular üzerinde konuşacağız. Gençlerimizin, yavrularımızın bir spor dalıyla uğraşıyor olması bazı olumsuzluklardan uzak kalmasına sebep olmaktadır. Çeşitli bağımlılık yaratan sentetik uyuşturucu türleri devreye girmiş durumdadır. Çocuklar sadece uyuşturucuya değil. Televizyona, internete vb. şeylere de bağımlı olabiliyorlar. Bağımlılık denildiğinde insanların bırakamadığı her şey bu kapsamda oluyor. Somut olarak indirgendiğinde bu bağımlılık madde bağımlılığı tabi ki, ister istemez sadece Türkiye'nin değil dünyanın gündemini de meşgul ediyor. Biz de bunun önüne geçmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bir farkındalık toplantısı aslında. Bununla ilgili çok büyük mücadele vereceğiz. Başta sigara olmak üzere, nargile salonları basit gibi gözüküyor ama bunlar bu işin başlangıcını temsil ediyorlar ve ilk adımını oluşturuyorlar. Onun için sigara, nargile gibi zararlı şeylerin mutlak suretle çocuklarımızdan uzak tutulması gerekiyor. Eğer biz bunu sağlayamazsak zaman, zaman geri dönüşümü mümkün olmayan sıkıntılarla yaşarız. Asayiş toplantılarında neredeyse ikinci gündem maddemiz uyuşturucuyla mücadele. Biz güvenlik tedbirlerini üst seviyede tutuyoruz. Özellikle eğitim çağındaki çocuklarınızın ceplerini kontrol edin. Kiminle arkadaşlık ettiklerine bakın. Zannediyoruz ki, bunlar bizim çocuklarımıza bulaşmaz. Bir bakıyorsunuz çocuğunuz elden gitmiş. 12-13 yaşındaki yavrularımızın cami tuvaletlerinde, okul tuvaletlerinde heder olduklarını arkadaşlarımız bize raporluyorlar. Maalesef bu tarz olumsuzlukları yaşıyoruz. İnsanı kazanmak, onu hayata tutundurmak takdir edersiniz ki, çok kolay değil. Ama yanı başımızda bu tarz insanlar ciddi sorunlar yaşıyorken onları görmezden gelmek herhalde bizlere yakışmaz. Onun için el birliğiyle bu mücadeleyi vereceğiz. Uyuşturucu ile mücadele konusunda üzerimize düşeni dünden daha fazla bir şeklide mücadele ederek aşarız diye düşünüyorum. Ben katılımlarınız dolayısıyla sizlere ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
YILIN HEKİMLERİNE BAŞARI PLAKETLERİNİ VERDİ
Vali İbrahim ŞAHİN konuşmasının ardından yılın hekimlerine başarı plaketlerini verdi. Oturum Başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Pekşen başkanlığında, panelist Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Çevik, İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu İle Mücadele Şube Müdürü Tolga Bostancı, Samsun Denetimle Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Böke’nin katılımıyla bir panel düzenlendi.
Köksal ÖNER

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum