SAMSUN'UN YARISI DEVLET YARDIMI İLE GEÇİNİYOR BUNA SEVİNELİM Mİ ŞİMDİ?

Samsun Valiliği’nin Sosyal Yardımlaşma Vakfı geçen yıl neredeyse Samsun’un yarısına yardım yapmış

17 Eylül 2014 - 13:28
Samsun Valiliği’nin Sosyal Yardımlaşma Vakfı geçen yıl neredeyse Samsun’un yarısına yardım yapmış..
Bir milyon 261 bin 810 nüfusa sahip Samsun’da geçtiğimiz yıl nakdi, gıda, eğitim, giyim, barınma, sağlık, engellilere bakım, kömür yardımı gibi değişik kalemlerde 247 bin 213 kişi devletten nemalanmış.
217 milyon 793 bin 250 lira tutan bu yardımların yanı sıra 41 bin 997 ton kömür de dağıtılmış.
Yardım alan kişilerin, bu yardımları bir aile adına aldığı düşünüldüğünde ve bu sayı en az iki ile çarpıldığında 500 bin kadar insanın, yani Samsun nüfusunun yarısına yakınının devletten bir şekilde yardım aldığı ortaya çıkıyor.
Şimdi biz buna sevinelim mi?
Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalı ile yardımları dağıtan Kaymakamlık yetkilileri  devletin yardım elinin vatandaşın yanında olmasının güzel bir şey olduğunu söylüyorlar.
Ama ekonomist ve toplum bilimciler hiç de öyle düşünmüyorlar
ARTIŞ VAR...
Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalı ile devletin, ihtiyaç sahibi ailelere değişik kalemlerde yaptığı yardımlarda büyük bir artış gözleniyor.
Nitekim Samsun’da 2010 yılında dağıtılan yardımlar 13 milyon lira iken bu rakam  2013 yılında 26 milyon liraya ulaşmış.
2014’ün sonu itibariyle bu rakamın ikiye katlanacağını da varsayabiliriz..
Geçtiğimiz yıl nakdi, gıda, eğitim, giyim, barınma, sağlık ve diğer alanlarda 107 bin 996 aile devletten yardım aldı.
30 bin 352 kişi şartlı eğitim ve sağlık yardımları kapsamında yardım alırken, 38 bin 063 aileye toplam 41 bin 997 ton kömür dağıtıldı.
Yaşlılara yönelik yapılan yardımlardan 26 bin 522 kişi yararlanırken yine engelli ve engelli yakınlarına yönelik yardımlardan 31 bin 531 kişi istifade etti.
Engelli vatandaşların evde bakım hizmetlerinden yararlanan kişi sayısı ise 10 bin 346’ya ulaşmıştı.
Ortalama verilen ücret ise 770 lira.
Evde Bakım Hizmetleri için devlet 2013 yılında yaklaşık 90 milyon yardım dağıttı. Resmi nikâhlıyken eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 3 bin 590 kadına iki ayda bir olmak üzere 500 maaş bağlandı. 2 bin 403 muhtaç asker ailesine toplam 2 milyon 725 bin yardım yapıldı.
HAZIRA ALIŞAN VATANDAŞ ÜRETİMDEN DÜŞÜYOR
Yapılan sosyal yardımların insanların çalışma ve üretme arzusunu körelttiğini ve tembelliğe ittiğinin altını çizen ilgililer, “Yardım bağlanan vatandaş, çalışma arzusu veya iş arayışından vazgeçiyor. Biz her ne kadar dikkat etsek de bu sosyal yardımlar insanlarımızı tembelleştiriyor.” eleştirisinde bulunuyor. Çok doğru. Herkesin bildiği  ve söylediği gibi, vatandaşa yemesi için balık verileceğine, ona balık tutmasını öğretmek ölçü olmalıdır. Anlaşıldığı kadarıyla bu bir tercih meselesi. Bana soracak olursanız, ülkenin her ferdi çalışmalı ve karınca kararınca üretime destek vermelidir. Vatandaşa ”ulufe gibi” yardımlar dağıtarak belki onların şimdilik hayatta kalmalarını ve de sizi desteklemelerini sağlayabilirsiniz.
Bence bu yapılanlar vatandaşı tembelliğe ve yan gelip yatmaya teşvik ediyor.
Nitekim yardım alanların çoğunluğu da öyle yapıyor zaten...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum