SICAKLAR İSHALİ TETİKLİYOR…

Çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olan ishal, yaz aylarında kendini daha çok gösteriyor

SICAKLAR İSHALİ TETİKLİYOR…
21 Haziran 2016 - 14:31
Çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olan ishal, yaz aylarında kendini daha çok gösteriyor. İshali önlemede önemli bir korunma şekli olmasa da Rota virüsü aşısı yaptırmak gerekebilir.
7- Boş kalıp haber Atasam Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Güroğlu, çocuk sağlığı için ciddi bir tehdit unsuru olmaya devam eden ishal hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İshalin sindirim sistemine giren virüslerin yol açtığı bir tür hastalık olduğunu kaydeden Güroğlu, “İshalde çocuğun sıvı kaybını karşılamak çok önemlidir. Eğer ishalle kaybettiği sıvıyı verdiğiniz içeceklerle telafi edebiliyorsanız ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer yemek istiyorsa barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma,  patates, ekmek, pirinç, yoğurt gibi gıdalar verebilirsiniz. Eğer hasta anne sütü alan bir bebekse emmeyi sürdürmekte fayda vardır böylece ishali daha kolay atlatacaktır” diye konuştu.
Çocukların su kaybından yetişkinlere oranla çok daha fazla etkilenmekte ve susuzluğun karşılanmadığı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirten Dr. Ayşe Güroğlu, “İshalin çocuklarda ölüme bile varan ciddi sorunlara neden olması ani su ve tuz kabına bağlıdır. Çocukların bünyesi, su kaybını yetişkinlere göre daha az tolere edebilir ve suya karşı yetişkinlere göre daha hassastırlar. Sıcak havalarda gıdaların daha çabuk bozulması, mikropların daha kolay üreyebilmesi, terleme ile birlikte vücuttan ani tuz kaybı yaşanması yazın ishal vakalarında artışa neden olmaktadır. Bu nedenlere, hijyen koşullarının yetersizliği, atık suların içme veya temizlik sularına karışması da eklenince durum daha da ciddileşebilmektedir” dedi.
İshale karşı alınabilecek önlemlerden bahseden Atasam Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Güroğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “Çocuğunuz ishal ise, içebildiği kadar, az az, sık sık su verilmesi su kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Vücudunun ihtiyacından fazla su vermek de çocuğun sağlığına zarar verebilir. Aşırı su verilmesi çocuğun midesinin bulanmasına ve kusmasına neden olabilir. Kusma ile mideden su ve tuz kaybı yaşanabilir. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır”.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum