Sözleşmeli Öğretmenlik Kabul Edilemez

Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor “Sözleşmeli Öğretmen Alımıyla” ilgili basın bildirisinde bulundu

Sözleşmeli Öğretmenlik Kabul Edilemez
02 Temmuz 2016 - 19:26
7- Boş kalıp haberAktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor “Sözleşmeli Öğretmen Alımıyla” ilgili basın bildirisinde bulundu.
Zor konuyla ilgili; ”Eğitime erişimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek, belli bölgelerdeki çocuk ve gençlerimizin öğretmensizlik ile cezalandırılmalarını engelleyebilmek için özellikle dezavantajlı bölgelerde oluşan öğretmen açığının kalıcı bir şekilde kapatılması hayati önem taşımaktadır.
Hükümetin eğitim sistemindeki açmazları fark etmesi, öğretmen açığının eğitimin en ciddi sorunlarından biri olduğunu kabul etmesi açısından, öğretmen açığının kapatılmasına (atama yapılırsa) katkı sunarak dezavantajlı bölgelerimizde yaşayan çocuk ve gençlerimizin daha nitelikli eğitim almalarına olanak sağlaması açısından, atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen adayından bir kısmını yıllardır hayalini kurduğu mesleğiyle, öğrencileriyle ve ekmeğiyle buluşturacak olması açısından önemli ve olumludur” dedi.
Ancak; özünde barındırdığı sakıncalar nedeniyle uygulamadan kaldırılan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden getirilmesinin eğitim sistemimizde aynı sakıncalara sebep olacağını belirten Zor; “Aynı okullarda aynı işi yapacak eğitim çalışanlarına farklı statü ve özlük hakları verilecek olması ve bu durumun adil olmaması gibi nedenlerle “sözleşmeli öğretmen” ibaresi yönüyle eğitim sistemi açısından kötü sonuçlara sebep olacaktır” dedi.
Yeni mülakat mağdurları oluşturmanın kimseye faydası olmayacağını belirten Zor açıklamalarına şu şekilde devam etti; Hepsinden önemlisi öğretmen olma yeterliliklerine sahip (Üniversite mezunu, KPSS’de yüksek puan almış vb.) öğretmen adaylarının ilave olarak bir de sözlü sınava (mülakat) tabi tutulacak olması KPSS başarılarının yok sayılmasına, pek çok kurumda yaşandığı kamuoyunun malumu olan “hamili kart yakınımdır” döneminin öğretmen alımları için de uygulanmasına, yönetici görevlendirmeleri vb. konularda yapılan hukuksuz uygulamalarla siyasallaştırılan eğitimin “siyasi ocak” haline getirilmesine sebep olacağından  “sözlü sınav” ibaresi yönüyle eğitim sistemi açısından çok kötü sonuçlara sebep olacaktır.
Dezavantajlı bölgelere öğretmen göndermede veya bu öğretmenleri bu bölgede tutmakta zorluk yaşandığı malumdur. Bu sorun bir an önce çözülmelidir. Ancak çözüm bazı öğretmen adaylarını ötekileştirecek, sübjektif uygulamalarıyla maruf sözlü sınav (mülakat) uygulaması değildir. Sadece ücret teşviki vb. yöntemlerle çözülebilecek bir sorunu sosyal bir yara haline dönüştürmenin gereği yoktur.”
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum