SÜRDÜRÜLEBİLİR YEREL KALKINMA PROJESİ

AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Hakan Altıntaş, “Samsunumuz için yerel düzeyde ortaya konacak kalkınma ve gelişme modelleri, özellikle, yerel ölçekte ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin sa

SÜRDÜRÜLEBİLİR YEREL KALKINMA PROJESİ
23 Mart 2015 - 15:05
AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Hakan Altıntaş, “Samsunumuz için yerel düzeyde ortaya konacak kalkınma ve gelişme modelleri, özellikle, yerel ölçekte ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin sağlanmasını, doğal kaynakların ve kültür değerlerinin korunması ve geliştirilmesini amaçlayacaktır”  diyerek Samsunda yerel yönetimlerinin uygulamaya koyacağı stratejik plan, kentin ve yerel topluluğun sosyal, ekonomik ve fiziksel gelişimini sürdürülebilir kılmayı amaçlayacağını belirtti.

Altıntaş, “Samsunumuz için sürdürülebilir kentleşmenin gerçekleştirilmesi sürecinde, kenti ilgilendiren politikaların hazırlanması, karar verme ve uygulama aşamalarında, kentte yer alan, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel halkın eşgüdüm içinde hareket etmeleri ve karar alma sürecinde aktif rol oynamaları gereklidir. Böylece kentte alınan kararlar tüm kesimler tarafından daha kolay bir şekilde benimsenir ve bu politika ve kararların uygulanma şansı daha da yükselir. Samsun kentinin sürdürülebilir kent ekonomik, çevresel ve sosyo-ekonomik ilerlemeyi etkin vatandaş katılımı ile birlikte dengelemeyi başarması için tüm aktörlerin uyum içinde çalışması gereklidir. Model önerisindeki yaklaşımlar ışığında geliştirilecek bir yerel kalkınma modelinde; yerel kalkınma programlarının uygulanacağı yerel düzeyde yetkili olan yerel yönetim (belediye, İl Özel İdaresi, Köy, Yerel Yönetim Birliği) ana aktör olacak, yasal ve kurumsal sorumluluğu üstlenecektir. İlgili yerel yönetim, kaynakların sürdürülebilir kullanımını amaçlayan ve diğer aktörlerin katılımı ile hazırlanmış olan stratejik planının hedeflerini gerçekleştirmek amacı ve yönetişim anlayışı ile diğer yerel aktörlerin katılımını sağlayacaktır. Ana aktör olan yerel yönetim kuruluşu, diğer aktörler olarak; yerel düzeyde görev yapan merkezi idare kuruluşlarını, özel sektör temsilcilerini, plan ve projelerden doğrudan etkilenecek olan çıkar gruplarını sivil toplum kuruluşlarını, ilgili yurttaşları, planlama, projelendirme ve uygulama süreçlerine katacaktır. Diğer yerel aktörlerin katılımını sağlamak için, ilgili yerel yönetim, yasal olarak yetkili olduğu, kent konseyi oluşturma, gönüllü kuruluşların hizmetlere katılımını sağlama, “katılımcı planlama” gibi mekanizmalardan yararlanacaktır. Yerel kaynakların harekete geçirilmesi, yerel düzeyde ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması; yerel yönetimin/yönetimlerin koordinasyonunda, tüm aktörlerin mutabakatına dayanan aşağıdan yukarı bir kalkınma/gelişme anlayışı ile mümkün olabilecektir”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum