TÖBAT 7. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi'nde Canik Başarı'ya Ödül

Başarı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Turgut Özal Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu (TÖBAT) 7

TÖBAT 7. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi'nde Canik Başarı'ya Ödül
15 Nisan 2016 - 11:40
Başarı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Turgut Özal Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu (TÖBAT) 7. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresinden ödülle döndü.
Yıl içerisinde yaptıkları bilimsel araştırma ve derleme çalışmalarını sunmak üzere 50 farklı üniversiteden 1000’den fazla öğrenci katıldığı kongrede 180 adet bildiri sunuldu.
Kongredeki saygın konuşmacılar arasında Nobel Ödüllü bilim adamı Rolf Zinkernagel, ilk yapay ribozom üreten bilim adamı Alexander Mankin, Türkiye Moleküler Kanser Araştırma Derneği (MOKAD) başkanı Prof. Dr. Engin Ulukaya ve Canik Başarı Üniversitesi BalMer Bal Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk yer aldı. “Kanser ve Bal” adlı bir konuşma yapan Dr. Öztürk konuyla ilgili olarak şunları söyledi “Bal, ekonomik, kolay ulaşılabilen ve yüksek verimli bir yara iyileştiricidir. Hücre çalışmaları ve hayvan deneyleri ile Balın antitümör, antiproliferatif ve anti-metastatik etkileri ortaya çıkarılmıştır. Kanser hastalarında Balın etkinliği, özellikle cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi sonucu yan etkiler olarak ortaya çıkan yaraların iyileşmesinde, enfeksiyonların tedavisinde ve aynı zamanda bozulan doku bütünlüğünün yeniden düzenlenmesinde gösterilmiştir. Binlerce yıllık şifa kaynağı olan Bal, bugün, kanser tedavilerinde tamamlayıcı tıp ajanı olarak kullanılmaya başlanmıştır.”
Kongre süresince, farklı üniversitelerden gelen öğrenciler, yapmış oldukları bilimsel çalışmalarını sözel sunum ya da poster sunum şeklinde, öğretim üyelerinden oluşan jürilere ve öğrencilere sundu. Aynı zamanda kongredeki sunumlar arasından seçilen bildirilerden ilk 20’si Clinical and Investigative Medicine adlı dergide supplement olarak yayınlanmaya hak kazandı.
Tıp fakültesi öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda sunulan 180 bildiri arasında Başarı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisans öğrencilerimizden Yıldız Alkılıç’ın “Çiçek, Kestane ve Meşe Ballarının Kanser Hücrelerine Sitotoksik Etkisi” başlıklı sunumu Araştırma Sunum Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü ve makale olarak yayınlanma hakkı kazandı. Bu çalışma sonucunda yüksek biyoaktivite potansiyeline sahip olan balların in vitro ortamda akciğer, deri ve prostat kanseri tedavisinde etkin bir tamamlayıcı tedavi ajanı olarak kullanılabileceği ortaya çıkarıldı. İlerleyen çalışmalarda hayvan deneyleri ile balın anti-proliferatif etkisinin in vivo ortamda gösterilmesi de hedeflenmektedir. Akademik makale olma hakkı kazanan bir diğer bildiri de Moleküler Biyoloji ve Genetik 3. Sınıf öğrencilerinden Zeynep Yılmaz’ın Antibiyotik Dirençlilik çalışması oldu.
Kongreye Başarı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden katılan 32 öğrenci toplam 10 adet sözlü sunum ve 3 adet poster sunumu yaptı. Sunum yapan öğrencilerden Senanur Olfaz kongre ile ilgili deneyimlerini “Akademik olarak bilimsel ve seçkin bir topluluk önünde olmak bize birçok deneyim kazandırdı. Bu kongreye ikinci kez katılıyorum ve böyle bir kongrede yer almak bizim için çok değerli bir tecrübe olmuştur. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” şeklinde belirtti.
Öğrencilerle birlikte kongreye katılan MBG Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi. “Bu kongre esasında tıp öğrencileri için organize edilen bir etkinliktir. Biz de bu kongreye 32 öğrencimizle birlikte katılarak öğrencilerimizin yaptığı bilimsel çalışmaların tıp dünyası için ne kadar değerli olduğunu, bu iki alanın birbiriyle ne kadar uyumlu çalıştığını göstermiş olduk. Bu da öğrencilerimiz için bölümlerinin kıymetini bilme adına çok ciddi bir motivasyon kaynağı oldu. Bunun yanında ödül alan çalışmamızın SCI-expanded bir dergide (Clinical and Investigative Medicine) yayınlanacak olması da akademik anlamda öğrencilerimiz için çok büyük bir başarıdır. Çünkü daha lisans seviyesinde iken saygın bir dergide akademik makale yayınlamış olacaklar. Bütün bunların yanında kongredeki sosyal etkinlikler bu kongreye katılan öğrencilerimiz için ara sınavlar sonrası güzel bir dinlenme ortamı olmuştur. Önümüzdeki yıl daha fazla öğrencimiz ve daha fazla bilimsel araştırma ile kongreye katılmayı planlıyoruz”.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum