TÜBA 2018 Akademi Ödülleri Açıklandı

Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan uluslararası “TÜBA Akademi Ödülleri” açıklandı

TÜBA 2018 Akademi Ödülleri Açıklandı
12 Kasım 2018 - 13:58
Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan uluslararası “TÜBA Akademi Ödülleri” açıklandı.
TÜBA Akademi Ödülleri; Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ve Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere üç kategoride verilmektedir. Yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmesi sonucunda TÜBA Akademi Konseyi’nce ödül tevcih edilen bilim insanları:
Sosyal ve Beşeri Bilimler:
BOLD LUVSANDORJ (Moğolistan Bilimler Akademisi) Türk ve Moğol dilleri, bunların arasındaki bağlantılar, Göktürk kitabeleri ve özellikle Uygur-Uranhay ve Sayan dilleri üzerine çalışmaları; VIOREL PANAITE (Bükreş Üniversitesi öğretim üyesi) Osmanlı uluslararası hukuk düşüncesi, özellikle savaş ve barış hukuku ve Ahdnamaler üzerine çalışmaları için ödül almaya hak kazandılar.
Fen ve Mühendislik Bilimleri:
JACKIE Y. YING (Massachusetts Institute of Technology (MIT) Öğretim üyesi, Singapur Biyomühendislik ve Nano Teknoloji Enstitüsü İcra Direktörü), biyomedikal, kataliz, enerji ve ileri malzeme uygulamaları; nano yapılı malzeme ve sistemlerin sentezi ve çeşitli uygulamalarının geliştirilmesi çalışmaları için ödüle layık görüldü.
Sağlık ve Yaşam Bilimleri: Fatih Mehmet Uçkun (Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ares Pharmaceuticals’ın İcra Komitesi Başkanı ve Syneos’un Executive Medikal Direktörü), CD19 antijenine yönelik yeni tedavi yöntemlerinin kötü prognozlu lösemi ve lenfomada yararlı olabileceğini gösteren çalışmaları üzerine ödüle sahip oldu.
TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar yaptığı açıklamada; “Dünyadaki muadilleri gibi TÜBA’nın da en önemli işlevlerinden biri, üstün bilimsel başarıları ödüllendirmektir. Bu bağlamda, titizlikle yürüttüğümüz uluslararası TÜBA Akademi, TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) ödül programları kapsamında şimdiye kadar 452 bilim insanı ve 196 bilimsel eser ödüllendirildi. Türkiye’nin uluslararası bilim ödülü ihtiyacını gözeterek, 2015 yılında başlattığımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri’nin gördüğü ve gittikçe artan ilgi, motivasyon ve memnuniyetimizi de artırıyor. Üç alanda aday gösterilenler arasından, öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan, bu yılkilerle birlikte, toplam 13 bilim insanı TÜBA Akademi Ödülleri”ni kazandı. Akademi Ödülleri’miz, yakında açıklanacak TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödüllerimizle birlikte, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenecek “TÜBA Ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edilecektir. Ödül kazanan bilim insanlarını tebrik ediyor; aday gösteren kuruluş ve kişilere, değerleme sürecinde görev alan bilim insanları, üyelerimiz ve çalışanlarımız ile yüksek himayeleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi arz ediyorum. 2019 TÜBA Ödülleri için de önümüzdeki günlerde çağrıya çıkacağız” dedi.
TÜBA Akademi Ödülleri, Akademi Madalyası ve takribi 30.000 Amerikan dolarından oluşur ve alanında “özgün, öncü ve çığır açıcı” çalışmaları ile temayüz etmiş bilim insanlarına verilir.
Ödül Sahiplerinin kısa biyografileri:
Prof. Dr. Bold Luvsandorj
1947 yılında Moğolistan’da doğdu. Moğolistan Bilimler Akademisi Dil ve Edebiyat Enstitüsü’nde 1971 yılından beri çalışan Prof. Luvsandorj; Moğol Dili, Türk Dili ve genel olarak da Altay dillerini ilgilendiren ilk çalışmalarından sonra Moğolca, Uygur-Uranhay ve Sayan Türkçesinin tarihi ilişkilerini değerlendiren incelemeleriyle alanını geliştirdi. Luvsandorj’un, Moğolistan Halk Cumhuriyeti’nde konuşulan Türk dili ve diyalektleri; Modern Moğol dillerindeki Türkçe sözcükler ve bunların filolojik önemlerini konu alan ve temel referanslar olarak değerlendirilen eserleri bulunuyor. Göktürk kitabeleri ve bunların metodolojisi üzerine çalışmaları literatüre ciddi katkılar getiren, Moğolcanın bugüne kadar yayımlanmış en kapsamlı sözlüğünün bilim koordinatörü ve baş editörü olan Luvsandorj, leksikoloji çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Moğolistan Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Üyesi olan Profesör Luvsandorj, Moğolistan’ın en yüksek devlet madalyası olan Kutup Yıldızı Nişanı sahibidir.
Prof. Dr. Viorel Panaite
1996 yılında Bükreş Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1991 yılında Romanya Akademisi’nde araştırmacı olarak göreve başladı. Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesi’nde lisansüstü direktörü ve Osmanlı Tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Viorel Panaite, Romanya Akademisi Güneydoğu Avrupa
Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olarak çalışıyor. 1994 yılından beri Bükreş Üniversitesi’nde İslam ve Osmanlı Tarihi profesörü olan Panaite; Floransa Avrupa Enstitüsü, Washington Folger Shakespeare Kütüphanesi, Paris Sosyal Bilimler İleri Çalışmalar Fakültesi (Ecole des Hautes
Etudes en Sciences Sociales) ve Princeton Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen kuruluşlarında Misafir Araştırmacı ve Öğretim Üyesi olarak bulundu. Profesör Panaite Romanya’nın en prestijli ödüllerinden Nicolea Iorga Ödülü sahibidir.
Prof. Dr. Jackie Y. Ying
Tayvan doğumlu Singapur ve New York’ta büyüyen Prof. Ying; New York Cooper Union Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 1987’de mezun oldu. Doktorasını Princeton Üniversitesi’nde malzeme kimyası konusunda yaptı. Doktora sonrası çalışmalarını Prof. Herbert Gleiter’in laboratuvarında (Institute for New Materials, Saarbrücken, Germany) yeni malzemeler geliştirme konusunda gerçekleştirdi. Başarılı çalışmalarından dolayı 1992 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) Kimya Mühendisliği Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. 35 yaşında bölümün o zamana kadar en genç profesörü oldu. Halen Singapur Biyomühendislik ve Nano Teknoloji Enstitütüsü İcra Direktörü olan Ying’in 180’den fazla patenti var. Professor Ying İngiltere Kraliyet Kimya Cemiyeti ve Almanya Ulusal Bilimler Akademisi (Leopoldina) üyesidir. Çok sayıda ödül alan Ying, en son Mustafa Prize sahibi oldu.
Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçkun
Ortaokul ve lise eğitimini 1977’de İstanbul Alman Lisesi’nde okul birincisi olarak tamamladı. Alman hükümetinden edindiği burs ile tıp eğitimini 1983’te Almanya Heidelberg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aldı. ABD Minnesota Üniversitesi’nde “İmmunoloji and Kemik İliği Nakli” doktora sonrası araştırmacı eğitimini, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Dalı’nda uzmanlık eğitimini ve Çocuk Onkolojisi üst uzmanlık eğitimini bitirdi. ABD Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1995-1997 yılları arasında Biyoterapi Enstitüsü’nün başkanlığını ve 1997-2008 seneleri arasında da yine Minnesota’da Hughes Institute’nün başkanlığını yaptı. Prof. Uçkun, 2009-2015 yılları arasında Los Angeles Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde profesör olarak çalıştı ve aynı üniversitenin Çocuk Kanser Merkezi’nde Lösemi-Lenfoma Araştırma Bölüm Başkanı olarak bilimsel çalışmalarını sürdürdü. 2008-2016 yılları arasında ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’nün Nanoteknoloji Programı’nda liderlik pozisyonlarında görev aldı. Prof. Uçkun, kanser ilacı ve yeni kanser tedavi yöntemleri geliştirme çalışmalarına 2015 yılından bu yana Ares Pharmaceuticals’ın İcra Komitesi Başkanı ve Syneos’un Executive Medikal Direktörü olarak devam ediyor. Profesör Uçkun, Amerikan Lösemi Cemiyeti, Sedat Simavi Vakfı, ve TÜBİTAK Teşvik ve Bilim Ödülleri sahibidir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum