Türkiye-AB İlişkileri Tartışıldı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Samsun AB Bilgi Merkezi tarafından, üniversite öğrencilerinin katılımıyla, Türkiye-AB ilişkileri tartışıldı

Türkiye-AB İlişkileri Tartışıldı
26 Aralık 2016 - 18:12
7-bos-kalip-haberSamsun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Samsun AB Bilgi Merkezi tarafından, üniversite öğrencilerinin katılımıyla, Türkiye-AB ilişkileri tartışıldı.
Türkiye genelinde 20 ilde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu koordinasyonunda uygulanmakta olan, “Türkiye’de AB Bilgi Merkezleri Ağı’ nın Desteklenmesi” projesi kapsamında 1997 yılından bu yana Samsun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Samsun AB Bilgi Merkezi’nin organizasyonuyla, son gelişmeler ışığında Türkiye-AB ilişkileri değerlendirildi.
Toplum Gönüllüleri Vakfı İğne Deliği Gençlik Merkezi ile birlikte North Point Otel’de gerçekleştirilen etkinliğe, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinden 40 kadar öğrenci katıldı.
Öğrenciler görüşlerini dile getirdi
Etkinliğe katılan Avrupa Takımı Uzmanlarından Mithat Can Baydarol, öğrencilere son dönemdeki Türkiye-AB ilişkilerine yönelik bilgilendirmede bulundu. Avrupa Birliği’nin temel kurulma düşüncesinin “barış” olduğundan bahseden Baydarol, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’ ya huzur ve refah getirmek için ülkelerin egemenlik haklarından feragat ederek Birliğin kuruluşu için ilk adımı attıklarına vurgu yaptı. Konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerinin gelişiminden bahseden Baydarol, bugünün ajandasında en önem arz eden konularından olan vize, mülteci krizi, gümrük birliği gibi konularda öğrencilerin de katılımı ile görüş alışverişi gerçekleştirdi.
AB ile temel değerler uyuşmazlığı mevcut
İnteraktif ortamda yapılan etkinlikte konuşan Baydarol, “Uluslararası ilişkilerde ve tabi ki AB ile olan ilişkilerimizde en önemli nokta karşılıklı çıkarlar. AB ile aramızda temel bir değerler uyuşmazlığı var. Yani karşılıklı anlaşamama durumu mevcut. Demokrasi diyoruz ancak, demokrasi içeriklerimiz farklı. Bu noktadan çıkan sorunlar yaşıyoruz. Ancak, çıkarlarımız ayrılmamayı içinde barındırıyor” dedi.
AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin “iletişim” boyutu, katılım müzakereleri sürecinin ana unsurlarından biridir. Avrupa Birliği tüm aday ülkelerde, kapsamlı bir iletişim stratejisi uygulanmaktadır. Türkiye ise 2014 Eylül ayında kapsamlı bir iletişim stratejisini uygulamaya koymuştur. Her iki iletişim stratejisi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların birbirini “tamamlayıcı” olmasına önem verilmektedir.
1996'dan beri Türkiye’de hizmet veren AB Bilgi Merkezleri Ağı, AB’nin Türkiye'deki yerel ve bölgesel iletişim faaliyetlerinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Bilgi Ağı, yerelde bilgi ihtiyacını karşılayıp konferans, toplantı, sergi, konser gibi kültürel etkinlikler ve iletişim odaklı etkinlikler düzenleyerek 20 ilde faaliyet göstermektedir.
Ağ kapsamında Samsun ve çevresindeki faaliyetler 1997 yılından bu yana Samsun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet göstermekte olan Samsun AB Bilgi Merkezi tarafından yürütülmektedir. Merkez, yaklaşık 20 yıldır kamuoyunun AB ile ilgili konulardaki bilgi ihtiyacını karşılamak ve Avrupa Birliği konusunda objektif bilgiyi halka ulaştırmak amacı ile konferans, seminer, panel gibi etkinliklerin yanı sıra kültürel ve sosyal aktiviteler, sergiler düzenlemekte, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından basılan yayınlar çeşitli etkinlik platformlarında, fuarlarda ve bilgi talepleri doğrultusunda kamuoyuyla paylaşılmakta ve ağ kapsamında ya da dışında düzenlenen toplantı ve benzeri etkinliklere katılmaktadır.
şokhaber.net

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum