Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, üç günde yapılacak üç tarihi olaya tanık olacak.

TARİHİ KONGRE Bugün gözler AK Parti 1

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, üç günde yapılacak üç tarihi olaya tanık olacak.
27 Ağustos 2014 - 10:31
TARİHİ KONGRE

Bugün gözler AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi'nde . Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, üç günde yapılacak üç tarihi olaya tanık olacak.

Bugün AK Parti'nin olağan kongresiyle Genel Başkanı değişecek. Yarın Cumhurbaşkanlığı, cuma günü de Başbakanlık'ta yeni dönem başlayacak. Üç tarihi başlangıçta da başrolü oynayacak isim Recep Tayyip Erdoğan.

AK Parti 1. Olağanüstü Genel Kurulu, Ankara Arena Stadında yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla yapılacak. Halkın oyuyla 12’nci Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığından istifa edecek. Erdoğan’ın yerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bin 476 delege tarafından tek aday olarak gösterileceği öğrenildi. Erdoğan kongrede Genel Başkan olarak son kez partililere seslenecek. Erdoğan’ın konuşmasından sonra Davutoğlu ismi tek aday olarak Divan Kurulu’na verilecek. Aday olarak bir konuşma yapacak olan Davutoğlu, seçilmesi durumunda bir de teşekkür konuşması yapacak.

İLK GÜN GÖREVİ VERECEK

TBMM’de yemin ederek resmen Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olacak olan Erdoğan’ın aynı gün AK Parti’nin yeni genel başkanını kabul edip, Türkiye’nin 26. Başbakanını atayacak. Buna göre, 27 Ağustos’ta yapılacak kongrede AK Parti Genel Başkanlığı’na seçilecek olan Davutoğlu, kabine listesini bir gün sonra 29 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Erdoğan’ın aynı gün onaylayacağı yeni kabine ilk bakanlar toplantısını yaparak 62. Hükümet programını hazırlayacak.

BAŞBAKAN OLACAK YEDİNCİ PROFESÖR

TÜRKİYE Cumhuriyeti, kurulduğu tarih 1923 yılından bugüne geçirdiği 91 yılda toplam 11 cumhurbaşkanı, 61 hükümet ve 25 başbakan değiştirdi. Bazı isimler birkaç kere seçildi, bazı isimler sadece bir dönem bu görevi yerine getirebilme fırsatı buldu. Davutoğlu, 62. hükümeti kuracak ve Türkiye Cumhuriyeti’ne Başbakanlık yapacak 26. devlet adamı. Şimdiye kadar Başbakanlık yapan devlet adamları arasında eğitim durumu konusunda da ön plana çıkan Davutoğlu ayrıca, 7. Profesör Başbakan olacak.

Davutoğlu ayrıca, Necmettin Erbakan’ın ardından 17 yıl sonra hükümetin başına gelen profesör ünvanlı başbakan. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevini toplam 6 isim profesör olarak yerine getirdi. Bu isimler sırasıyla Hasan Saka, Şemsettin Günaltay, Nihat Erim, Sadi Irmak, Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan. Tek partili dönem dâhil bir dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru  11 yıl 5 ay 12 gün ile halen görevine devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Bu konuda birçok rekoru elde eden Erdoğan, çok partili dönemde kesintisiz en uzun süre Başbakanlık görevi ile çok partili dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi gibi rekorları elinde tutuyor.

BAŞKOMUTAN' ERDOĞAN

Cumhurbaşkanlığı görevini devralacak olan Erdoğan'ın, Cumartesi günü 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde Başkomutan sıfatıyla tebrikleri kabul etmesi ve resepsiyon vermesi bekleniyor. 1 Eylül'de KKTC'yi, 3 Eylül'de Azerbaycan'ı, 4-5 Eylül'de de NATO Zirvesi için Galler'i ziyareti öngörülen Erdoğan, üç tarihi süreçte de başrolü oynamış olacak.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum