Türkiye'de Afet Yönetimi Masaya Yatırıldı 

Türkiye’de Afet Yönetimi, Sorunlar, Çalışmalar, Öneriler panelinde konuşan JMO Başkanı Hüseyin Alan, "Ülkemiz afetlere hazırlıklı değil" dedi.

Türkiye'de Afet Yönetimi Masaya Yatırıldı 
14 Nisan 2022 - 23:27 - Güncelleme: 17 Nisan 2022 - 00:55
Türkiye'de Afet Yönetimi, TMMOB Jeloloji Mühendisleri Odası tarafından bu yıl 74'üncüsü düzenlenen Türkiye Jeoloji Kurultayı'nda masaya yatırıldı. AFAD, TÜBİTAK, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile JMO temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı panelde Tükiye'de afetlere öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerkeneler tartışıldı.  
Türkiye’de Afet Yönetimi: Sorunlar, Çalışmalar, Öneriler paneli, Doç. Dr. Bülent Özmen moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan panelist olarak katıldı.
Türkiye’de Afet Yönetimi: Sorunlar, Çalışmalar, Öneriler paneli, moderatör Doç. Dr. Bülent Özmen’in 2020-2021 yılında Türkiye’de gerçekleşen deprem, yangın, sel ve müsilaj afetlerini anlatımıyla başladı. Panelde ilk olarak söz alan AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, 2020-2021 yılları arasında Türkiye’de gerçekleşen afet haritasının sunumunu yaptı. AFAD tarafından afet hazırlık projesi kapsamında yapılan eğitimleri ve afet sonrası çalışma sistemini anlatan Nurlu, 2022 yılını “Tatbikat Yılı” olarak ilan ettiklerini de dile getirerek, tüm katılımcıları AFAD gönüllüsü olmaya davet etti. 
Nurlu’nun ardından konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Doğa Kaynaklı Afetlere Karşı Çoklu Afet Yönetimine Yönelik Gelişmeler ve Fırsatlar” sunumunu yaptı. Mandal, kurum olarak; afetler öncesi, sırasında ve sonrasında yaptıkları çalışmaları verileri ile birlikte aktardı. 
46 YILDA 70 AFET GERÇEKLEŞTİ
Panelde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına konuşan Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl ise, bakanlık tarafından gerçekleştirilen afet önlem ve afet sonrası çalışmalarını anlatarak başladığı sunumunda, 2016 yılından itibaren 46 ilde gerçekleşen 70 afet olayı sonrası yapılan çalışmalara yer verdi ve çalışmaların öneminde yer verdi. Akınbingöl: “Gezici mobil laboratuarlar ile afet sonrasında risk teşkil ettiği düşünülen binaları inceliyoruz. Drone çalışmaları ile afetten etkilenmiş bölgelerde tehlike durum tespiti yapıyoruz. Georadar ve bina takip çalışmalarımız da mevcut. Deprem bölgelerinde tespitlerin en kısa sürede yapılması elzem çünkü sürekli artçı deprem olma durumu söz konusu ve aslında olan depremin de, ana deprem mi artçı deprem mi olduğunu da bilmiyorsunuz. Bu sebeple hasarlı binaların hemen boşaltılarak insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması gerekiyor” dedi. Akınbingöl, ardından son 2 yılda gerçekleşen afetlerde yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi.
AFETLERE HAZIR DEĞİLİZ
Panelde son olarak konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da, sunumunu, afetleri jeoloji mühendisleri açısından ele alarak hazırladığını dile getirerek, “Doğa kaynaklı afetler, jeolojik/hidrolojik kökenli afetler, meteorolojik/klimatolojik afetler, yangınlar, biyolojik afetler ve kozmik afetler olarak kendi içlerinde 5 ana başlıkta toplanıyor. Ülkemizde son 2 yıl içerisinde görülen afetlere bakıldığında; kozmik afetler dışında tüm afetlerin aktif olduğunu görüyoruz. Depremler, sel ve taşkınlar, heyelan ve kaya düşmesi, obruklar, çökme ve oturma, tıbbi jeolojik riskler, kuraklık, fırtına, hortum, aşırı sıcak veya soğuk gibi meteorolojik afetler, orman yangınları, Covid-19 ve müsilajı görüyoruz” dedi.
Ardından afet ile ilgili kurumlar ve kanunlar ile ilgili bilgi veren Alan, son 2 yılda gerçekleşen afetlerdeki ölüm, yaralı sayıları ile maddi kayıpların verilerin paylaştı. Türkiye’nin afetlere hazır olmadığını ifade eden Alan, yapılması gerekenlerle ilgili şu önerilerde bulundu:
 “Afet, Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı kurulmalıdır. Yerel idarelerin altyapısı güçlendirilmelidir. 3194 sayılı imar kanunu, 7269 sayılı afetler kanunu, 4708 sayılı yapı denetim kanunu değiştirilmelidir. Kurulacak bakanlık bünyesinde “afet fonu” kurulmalıdır.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum