TÜRKİYE ORTALAMASINA KIYASLA ÇOK DÜŞÜK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr

TÜRKİYE ORTALAMASINA KIYASLA ÇOK DÜŞÜK
09 Kasım 2017 - 07:43
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ‘nün himayesinde, Ticaret ve Sanayi Odası Davut Altan Meclis Konferans Salonunda düzenlenen ‘Hezarfen Medikal Samsun Projesi’nin açılış töreni gerçekleştirildi.
‘Hezarfen Medikal Samsun Projesi’nin açılış törenine  Vali Osman Kaymak, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz,  ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Türk Patent ve Marka Kurumu tanıtım filmi izlendi. Filmin ardından, Samsun Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir yaptığı açılış konuşmasında, “Hedefimiz Dünya’nın en büyük tıbbi cihaz alanında üretim merkezini Samsun’a kurmaktır. Bu bir abartı değildir. Biz buna şehir olarak yürekten inanmış durumdayız. Buna destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
2 TRİLYON DOLARLIK BİR EKONOMİ ÜMİDİ VAR
Özellikle fikri mülkiyetin, patentlerin, markaların, tasarımların ulusal ve uluslararası rekabette ne kadar önemli olduğunu sanayicilerimize anlatmak ve bu konuda zaman zaman da danışmanlık yapabildiğimizi anlatmak için burada bulunduklarını dile getiren  Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı  Prof. Dr. Habib Asan, “Medikal aletler  sektöründe başlattığımız 'Hezarfen Projesi'ni de bu bağlamda yürütüyoruz. Türkiye'nin şu anda yaptığı ihracat rakamlarına bakarsak 100 milyon ton ağırlık olarak ürün satıyor veya 1 milyar kg. ağırlık ürün satıyor. Bu da 150 milyar dolar ihracat rakamımıza denk geliyor. Böylece şu anda her 1 kg'dan 1,5 dolar kazanıyoruz. Ülke olarak önemli hedeflerimiz var. 2023 gibi çok iddialı hedefler var. Kişi başı milli gelirin 20 bin doların üzerinde olduğu, 2 trilyon dolarlık bir ekonomi ümidi var. İşsizlik oranının yüzde 5'e düşürülmesi hedefleniyor. Bunlar için en az 500 milyar dolarlık ihracat yapılması gerekiyor. Türkiye, 500 milyar dolarlık ihracatı nasıl elde edebilir? İlk olarak Türkiye üretim kapasitesini 3 katına çıkartırsa, 450 milyar doları yakalayabiliriz.  Samsun'da ileri derecede, katma değeri çok yüksek bir sektörde proje başlatmak Türkiye'nin geleceğinde umutlu olmamızın en büyük sebebidir” diye konuştu.
BU RAKAMLARIN ÇOK ÜZERİNDE OLMASI GEREKİRDİ
Değerli Misafirler, Elli yıl önceki güçlü ve öne çıkan şirketler, büyük maddi varlıklarıyla dikkat çekerken, günümüz şirketleri gayri maddi varlıkları, bir başka deyişle sınai ve fikri mülkiyete dayalı gayri fiziki varlıklarıyla dikkat çekmektedir vurgusu yapan Vali Osman Kaymak, "Bu profile uyan şirketler ortaya çıkardıkları fikirleri bünyelerinde tutarak, bunları başkalarına patent hakkı satarak ya da bedelleri karşılığı yararlandırarak büyümektedirler. Bilgi odaklı bu ekonomik değişim ve gelişmeler, fikri ve sınai mülkiyetin önemini daha da artırmaktadır. Günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile patent alma sayıları arasında paralellik bulunmaktadır. Sanayisi gelişmiş ülkelerde genellikle patent sayıları oldukça yüksektir. Ülkemizde yapılan patent başvuru sayısı diğer ülkelere nazaran düşük seviyede olduğu gibi, ilimizin patent, marka ve tasarım başvuru sayısı Türkiye ortalamasına kıyasla çok düşüktür. 2016 yılı itibariyle ülke genelinin binde 3’üne tekabül eden 22 adet patent başvurusu, binde 6’sına tekabül eden 611 marka başvurusu ve binde 2’sine tekabül eden 61 adat tasarım başvuru sayısının çok düşük olduğu aşikârdır. Hatta 2012 yılında ilimizden 67 patent başvurusu yapılmışken, 2016 yılında bu sayının 22 olarak gerçekleşmesi ilimiz açısından durumun vahametini açıkça ortaya koymaktadır. Oysa Samsun’da patent, marka ve tasarım başvuru sayısının bu rakamların çok üzerinde olması gerekirdi. 'Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi' ile ilimizdeki firmaların sınai mülkiyet bilgisinin artırılması, bununla birlikte başvuru sayılarının ve firmaların inovasyon kapasitelerinin artmasına hizmet edeceğini düşündüğüm ‘Sınai Mülkiyet Hakları’ eğitiminin katılımcılarımıza ve Samsun’a faydalı olması temennilerimle saygılarımı sunuyorum”  şeklinde konuştu.
KONUŞMALARIN ARDINDAN PLAKET TÖRENİNE GEÇİLDİ
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Samsun Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir tarafından Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi işbirliği protokol imza töreni gerçekleştirildi. İmza töreninin ardından, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, gerçekleştirilen işbirliğinin anısına Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Samsun Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir’e plaket verdi. Daha sonra 2013-2017yılları arasında Samsun ilinde en fazla marka, patent, tasarım ve medikal sektöründe başvuru yapan firmalara Vali Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından plaketleri verildi. Ardından Vali Kaymak ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Asan, Bafra Nokulu Tescil Belgesini Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır'a teslim etti.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum