Türkiye'de bir ilk

OMÜ’de Hayvan Deneyi Modelleri Okulu Başladı

Türkiye'de bir ilk
08 Ekim 2015 - 02:43
OMÜ’de Hayvan Deneyi Modelleri Okulu Başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi'nin düzenlendiği, Hayvan Deneyi Modelleri Okulu kapsamında yapılan "Enfeksiyon Modelleri" konulu kurs, Tıp Fakültesi Konferans Salonunda başladı. 

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Hayvan Deneyi Modelleri Okulu çerçevesinde düzenlenen kurs; Tıp Fakültesi, Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM), Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği (LHBD) ile Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği'nin (EKMUD) OMÜ Veterinerlik Fakültesi'yle yaptığı işbirliği sonucu gerçekleşti.

21 kişilik kontenjana sahip olan kursa; Samsun, İstanbul, Kocaeli, Trabzon, Aydın, Afyon, Eskişehir Osmangazi üniversitesinden gelen akademisyenler katıldı.

Kursun açılış konuşmasını LHBD Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Veteriner Tayfun İde, OMÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. O. Hakan Leblebicioğlu ve Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy yaptı.

Türkiye'de deney hayvanları tarihçesinin çok yeni olmasına rağmen önemli aşama kaydedildiğini belirten Tayfun İde, başta Veterinerlik Fakültesi Dekanı olmak üzere faaliyette emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

EKMUD'un bir dönem önceki başkanlığını yapan Prof. Dr. O. Hakan Leblebicioğlu, enfeksiyon hastalıklarının hayvanlarla ilişkili olması nedeniyle, dernek yönetimi olarak kursa yaptıkları katkıdan memnun olduklarını dile getirdi.

“Bu kursla birlikte insan hastalıkları hayvanlarda oluşturularak söz konusu hastalıkların teşhis ve tedavisinde yeni yöntem ve yollar keşfetmeyi amaçlamaktayız” 

Laboratuvar hayvanı kullanımının bilimsel gelişmişlikte bir parametre olduğuna dikkat çeken Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Türkiye'de laboratuvar hayvanı kullanımının son 10 yılda bilimsel kimlik kazanabildiğini söyledi. Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, “ Bu kursla birlikte insan hastalıkları hayvanlarda oluşturularak söz konusu hastalıkların teşhis ve tedavisinde yeni yöntem ve yollar keşfetmeyi amaçlamaktayız Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Hayvan Deneyi Modelleri Okulumuzda açtığımız bu kurs 21 kişilik kontenjanını tamamen doldurmuştur” dedi.

Toplam iki gün sürecek kursun ilk günü teorik eğitim verilirken, ikinci gün uygulama eğitimi verildi. Kursiyerler hocaların gözetiminde DEHAM OMÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde deney hayvanları üzerinde yapılan incelemelere katılma şansı buldu.

 

 

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum