Türkiye'de Sağlığımız Ne Durumda?

Samsun’da görev yapan Çağdaş Hekim Grubu üyesi hekimler tarafından Atakum’da bulunan Türk-İş Eğitim Merkezinde, TTB Merkez Konsey Başkanı Dr

Türkiye'de Sağlığımız Ne Durumda?
14 Mart 2015 - 12:39

Samsun’da görev yapan Çağdaş Hekim Grubu üyesi hekimler tarafından Atakum’da bulunan Türk-İş Eğitim Merkezinde, TTB Merkez Konsey Başkanı Dr. Bayazıt İlhan’ın sunumunu gerçekleştirdiği, “TÜRKİYE’de SAĞLIĞIN DURUMU, TTB ve TABİP ODALARI’ konusunda bir sunum yapıldı.


Sunumu gerçekleştiren, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan’ın konuşmasına başlamadan önce sunumun Moderatörü olan OMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Filiz Karagöz,  şunları söyledi. “Panelimize, bizi kırmayarak Ankara’dan gelen TTB Merkez Konsey Başkanı Dr. Bayazıt İlhan’a sizler adına teşekkürler ederim.  Tıp Bayramı etkinlikleri sürecinde yoğun çalışmaları esnasında bize de vaktini ayırıp bizi bilgilendirmek için Samsun’a geldi. Şimdi ben sözü daha fazla uzatmadan sözü Dr. Bayazıt İlhan’a bırakıyorum” dedi.


TTB Merkez Konsey Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, sunumunu gerçekleştirmek için sözlerine şöyle başladı. “AKP Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla herkesin özeller de dâhil olmak üzere bütün sağlık kuruluşlarından hizmet alabileceğini açıklamıştı. Bir şartla! Artık devletin hastanesinde dahi tedavi parayla! Devletin eli hastanın cebinde! Asgari ücret net 949 TL Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1 bin 307 TL Yoksulluk sınırı 4 bin 259 TL. Peki, sağlık kaç para? İşte bu broşürde bu sorunun yanıtları mevcut. 1. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 8 TL, özel sağlık hizmeti sunucularında ise 15 TL. Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerde kişilerden tahsil ediliyor. 1 2. Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve reçeteler için katılım payı Her bir reçete için üç kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL, üç kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL. Enjektabl formlar ile serum, beslenme ürünleri ve majistraller için kutu sayısına bakılmaksızın her bir kalem 1 kutu olarak değerlendiriliyor. Kurumca bedeli karşılanan ilaçlar için, kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden yüzde 10, diğer kişilerden yüzde 20 oranında katılım payı alınıyor. 3. On gün içerisinde başvurularda ilave ücret Birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna yapılan başvurularda, muayene katılım payı tutarları 5 TL artırılarak tahsil ediliyor” diye konuştu.


TTB Merkez Konseyi Başkanı sunumunda konuşmasına şöyle devam etti. “2015 Tıp Eğitimi Sağlıkta Dönüşüme Feda Ediliyor Talep Ediyoruz: Nitelikli tıp eğitimi! Mart 2015 bugün Türkiye'de tıp eğitiminde ciddi bir gerileme yaşanmaktadır. Yeni kurulan fakülteler bir yana köklü fakülteler dahi bu gerilemeden önemli şekilde etkilenmektedir. Bu durum; “Ne olursa olsun hekim diplomasına sahip çok kişi olsun” şeklinde özetlenebilecek sağlık politikasının bir sonucudur. Tıp fakültesi öğrencileri mevcut durumdan rahatsızdır. Geleceğin Hekimleri Kaygılı! Çünkü; Türkiye'nin sağlık sistemi, toplumsal sağlık düzeyi, ekonomik, siyasal ve toplumsal yapısı değerlendirilmeden sayı yetersizliği öne sürülerek açılıveren, altyapısı, öğretim kadrosu yetersiz fakültelerde eğitim alıyorlar. Tıp öğrencileri şiddete maruz kalmamak için mesleki bilgilerine uygun değil “müşteriyi memnun etmeye” yönelik davranmayı öğrenmektedir.  Bundan en fazla etkilenecek olan kuşkusuz hastalarımızdır. Bu koşullarda; - tıp fakültelerinden mezun olan hekimlerin mesleki yeterliliklerinde zedelenme, hastaların nitelikli sağlık hizmetine erişmelerinde özellikle, tedavisi güç, zaman ayrılması gereken vakalarda zorluk yaşanması kaçınılmazdır. Sağlığımızın geleceği için;  Tıp fakültelerinde eğitim için gerekli asgari standart ve koşulların sağlanmasını,  Akademik kadroların, öğrenci sayısı, eğitim sistemi dikkate alınarak ve eğitim-hizmet dengesi gözetilerek oluşturulmasını,  Eğitim ve sağlığın piyasalaştırılmasına yönelik politikalardan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Altyapısı yetersiz tıp fakültesi Ciro-performans kaygısı içinde öğretim üyesi Hastanın cebine gözünü diken sağlık sistemi İSTEMİYORUZ” dedi.


Dr.Bayazıt İlhan, konuşmasının bu bölümünde şöyle konuştu. “Sağlık hizmeti ve çalışma yaşamının temel ilkeleri ışığında hekim ücretleri: TTB talepleri Mesleğimizi onurlu biçimde yapmak İçin gerekli güvenceleri İSTYORUZ; Hastalığı değil sağlığı, Yoksulluğu değil refahı, biz Hekimler Biliyoruz ki: Herkesin işini iyi yapması beklenir, bu doğal olandır. Ama biliriz ki herkes işini iyi yapmaz. İşi yapacak olanın yeterli, donanımlı, eğitimli olması yani bilmesi gerekir. Yetmez, bir de yapanın o işi iyi yapmak istemesi gerekir. "İsteme hali" çok önemlidir ve yokluğunun düşünülemeyeceği alanların başında sağlık gelir. Takip eden yıllarda güncellenen önerilerimiz Sağlık Bakanlığı, TBMM Başkanlığı, Siyasi Partiler olmak üzere her düzeyde toplumsal kurumla paylaşılmıştır. Toplumsal güvence için yasa önerimizde yer alan mesleki bağımsızlık, iş yükünün insancıl düzenlenmesi, mesleki sağlık ve güvenliğin sağlanması, fırsat eşitliği, örgütlenme özgürlüğü, çalışma ortamının demokratikleştirilmesi, emekliliğe yansıyan güvenceli ücret, mesleki gelişim hakkı ile azaltılmış çalışma sürelerine ilişkin taleplerimiz karşılanmalıdır. Bu önerilerimizi tekrarla aşağıdaki ivedi taleplerimizi Sağlık Bakanlığı ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. Performans değerleme amacı: çalışanlar arasında rekabet yaratarak hizmeti sayısal olarak artırmak değil, sunulan hizmetin niteliğini iyileştirmek amacıyla geriye dönük geri bildirim sağlamak olmalıdır. Performans değerlemenin ödüllendirilmesi ücret ile değil, diğer teşvik mekanizmaları kullanılarak sağlanmalıdır. Eğer ek ödeme sistemi mutlaka uygulanacak ise, niteliği ve kişinin bilgi ve becerisi, eğitim faaliyetleri dikkate alınmalıdır. Gelirin önemli kısmı sabit ve emekliliğe yansıyan ücretten oluşmalı, ek ödemenin oranı beşte biri aşmamalıdır” şeklinde sunumunu bitirdi. Panel daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum