TÜRKİYE'DE TEŞVİK SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR!

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM’de görüşülerek yasalaşan, teşvik sistemiyle ilgili eleştirilerde bulunarak, Türkiye’de mevcut teşvik sisteminin çalışmadığını öne sürdü ve yatırımları teşvik e

TÜRKİYE'DE TEŞVİK SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR!
23 Ağustos 2016 - 17:39
7- Boş kalıp haberMHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM’de görüşülerek yasalaşan, teşvik sistemiyle ilgili eleştirilerde bulunarak, Türkiye’de mevcut teşvik sisteminin çalışmadığını öne sürdü ve yatırımları teşvik edemiyoruz dedi.
Bunun temel bir yapısal sorun kısmı olduğunu söyleyen Usta, “Tasarrufu olmayan bir ülkede yatırımın yeteri kadar olması beklenemez. Türkiye'de makine teçhizat yatırımları olarak baktığımızda millî gelirin sadece yüzde 10'u kadar yatırım yapılıyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi, tasarrufların olmaması ama ikinci nedeni de yatırım ortamıyla ilgili sorunlar. Teşvik sisteminin yeterince çalışmadığını nereden görüyoruz? Mesela, biz teşvikleri veriyoruz fakat bizim ihracatımızın, üretimimizin teknoloji seviyesi düşüyor, bu son derece kritik. Özellikle 2007-2014 mukayesesini yaptığımızda, yüksek teknoloji, orta üstü, orta altı ve düşük teknolojilerde yani hepsinde teknoloji seviyesinin düştüğünü görüyoruz. 2007-2014, bakın, yedi yıllık bir trendi veriyorum. Burada hem yüksek teknolojili seviyeler düşmüş hem de ortanın üstünden ortanın altına ve düşük teknolojiye doğru bir kayış var. Bu kadar para veriyoruz fakat teşvik sistemimiz çalışmıyor. Bu, üzerinde mutlaka ve mutlaka durulması gereken bir noktadır, çünkü ciddi vergi indirimleri yapıyoruz, ciddi transferler yapıyoruz fakat iş bir türlü çalışmıyor” şeklinde ifade etti.
Yatırımların az olmasının nedenlerini de değinen Erhan Usta, “Bir defa, güven ve istikrar, öngörülebilirlik yani yatırımcının kendisini o ülkede güvende hissetmesi, o ülkenin politik istikrarının olması, ekonomik istikrarının olması yatırımlar açısından son derece önemli. Hukuk sisteminin çalışması lazım. Burada zafiyetler varsa bir ülkede yatırımların az olduğunu görüyoruz” dedi.
Son yıllarda kaynak sıkıntısı çekildiğini dile getiren milletvekili Usta, “Yurt dışından yatırımcı getirmeye çalışıyoruz ancak son yıllarda kendi yatırımcılarımızın da yurt dışına çıktığını görüyoruz. Bakın, sadece 2014 yılı rakamını vereyim, doğrudan yatırım anlamında 12,5 milyar dolar giriş varken 7 milyar dolar çıkış var. Bunlar çok yüksek rakamlar. Biz şunu elbette isteriz: Yani kendimize yetecek kadar yatırım yapalım, üretim yapalım, istihdamımızda sorun olmasın, ondan sonra bizim zenginlerimiz, bizim sermayedarlarımız yurt dışına gitsin, oralarda yatırım yapsın, oralardan kârlarını ülkemize transfer etsin ama maalesef bu, bizim ülkemizde yeteri kadar yatırım yapıldığından değil, ülkemizin yeteri kadar yatırımcı dostu olmamasından kaynaklanıyor. Bu, üzerinde mutlaka durulması gereken bir şey. Hükûmeti bu konuda ciddi olarak tedbir almaya davet ediyorum. Yani teşvik sisteminde sürekli bir arayış içerisindeyiz” şeklinde ifade etti.
Samsun Milletvekili Erhan Usta, “yatırım indirimi” konusunun sistemdeki sıkıntılardan bir tanesi olduğunu belirterek, “Yatırım indirimi sistemde 2006 yılında kaldırıldı maalesef. Ondan sonra daha karmakarışık bir sistem getirildi. Bakın, bunu muhasebeciler dahi anlamıyor. Bu konuda biraz daha gayret gösterilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Anlaşılabilir, basit, sade bir yatırım indirimi sistemini, teşvik sistemini mutlaka uygulamak durumundayız” şeklinde sözlerini tamamladı.
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum